Nos, megnyitott a park, és végre a látogatók is megcsodálhatják a filmben a híres neves dinoszauruszokat. De vajon mi a tudományos háttér? Egyáltalán mikor léteztek ezek a lények?

 

jurassic_plakat

 

A földtörténeti középidő a mezozoikumban 245 millió évvel ezelőttől 65 millió évvel ezelőttig népesítették be a bolygót. A fenti időszakot 3 nagy egységre bontják, a triász, a jura és a kréta. A középső időszak a jura nevéből a Jurassic park. Maga a dinoszaurusz kifejezés az ógörög deinósz és szaura szavakból ered, melynek jelentése rettenetes gyík. Napjainkban több mint 1000 kihalt fajt sorolunk közéjük. A triász időszak kistermetű Thecodontáinak leszármazottjai, melyek túlélték a perm végének nagy kihalási eseményét, s belőlük adaptív szétterjedéssel alakult ki a nagy változatosság, mely oda vezetett, hogy ez az állatcsoport uralta a Földet mintegy 150 millió éven át.

 

dinoszaurusz fajok

 

Éppen ezért téves elgondolás az, hogy a dinoszauruszok csak nagy testű állatokból álltak, akadtak közöttük kistermetűek is, melyek akkorák voltak, mint egy ma élő nyúl, de óriások is kialakultak. Az óriások mellett ott voltak a talajon, a fákon és a vizekben, sőt a levegőben élő fajok is. A triászban alakultak ki, de fejlődésük csúcsa a jurára vagy a krétára esett. A kréta időszak végével kihaltak.

Az első dinoszaurusz csontvázak (előtte már számos lábnyomot találtak) felfedezése idején még nem foglalkoztak az eredetükkel, az evolúciós elmélet elterjedése idején azonban megállapították, hogy rokonságban állnak a krokodilokkal. Minthogy azonban a krokodilok és a dinoszauruszok maradványai egyazon földtörténeti korból származnak, nem lehet a krokodil az ős. Általános vélemény, hogy a dinoszauruszok leszármazottak nélkül haltak ki. Az Archeopteryx nevű ősmadár maradványai azonban azt mutatják, hogy a madarak egy kistermetű dinoszaurusz közeli rokonai. A legelterjedtebb vélemény szerint ezek az őshüllők a kréta időszak végén hirtelen haltak ki. Az újabb kutatások szerint ez azonban nem így történt.

 

trex_csontvaz

 

Ma az egyik legelfogadottabb, ám egyesek által vitatott nézet szerint egy becsapódó kisbolygó okozta tömeges kihalásukat. Amíg a dinoszauruszok éltek, a Földön több alkalommal is megváltozott a fauna. Az egyes földtörténeti korokban (így a triász, jura, kréta) más és más fajok népesítették be a bolygót. Így a filmben előfordul, hogy olyan fajokat látni egymás mellett, melyek a valóságban nem egy időben éltek. A hanyatló fajok fokozatosan adták át az élőhelyet más fajoknak. A kutatások azt bizonyítják, hogy a dinoszauruszok a mezozoikumban három alkalommal pusztultak el tömegesen. A mezozoikum végén, 65 millió éve a K/T határon pedig nem csak a dinoszauruszok, hanem más állatcsoportok is végleg kihaltak. A dinoszauruszok kihalása jelentette a legnagyobb változást, hiszen a beköszöntő kainozoikum, a földtörténeti újkor már az emlősök kora.

 

mosasaurusz

 

A triász időszak legismertebb dinoszaurusz nemzetségei a Plateosaurus, Herrerasaurus. Ezek viszonylag kistestűek voltak. A jurában már gyors fejlődésnek indultak. Képviselőik az Apatosaurus, a ragadozó Allosaurus, a nagy növényevő Brachiosaurus és a Stegosaurus. Az alsó kréta időszakban a legismertebb az Iguanodon. A felső krétában már rendkívüli a változatosság. Ekkor élt a Tyrannosaurus, a Triceratops, a Velociraptor is.

Az őshüllők azonban megjelentek a tengerekben is, a filmben látható Mosasurus például, vagy a Plesiosurus, melynek hosszú nyaka volt. De ismertek az Ichtyosaurusok is, melyek formára könnyen összetéveszthetők a ma élő delfinekkel. Ezen túlmenően a levegőt is meghódították különböző repülő fajaik. Így például a Pterodactylus és a Pteranodon, melyeknek denevérekre emlékeztető bőrhártya feszült az első végtagjaikon szárnyként.

 

dino1

 

A film igen érdekes gondolatot vet fel, vagyis azt, hogy feltámaszthatók-e ezek a több millió évvel ezelőtt élt lények? A válasz meglehetősen bonyolult. A megkövült csontokból örökítőanyagot kivonni nem lehet. A korábbi epizódban kiderült, hogy egy borostyánba kövült szúnyogban talált szauruszvérből sikerül végrehajtani a klónozást. Nos, ez is kétséges, hogy a valóságban sikerülne-e? De talán nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a film egy kicsit közelebb hozza a nagyközönség számára e rég letűnt állatokat, s így a nézők megismerhetik, hogy milyen élőlények népesítették be a Földet sok-sok millió évvel ezelőtt.

 

Dr. Garzó László

 

 

Hozzászólások