Sztártudósok a mesterséges intelligenciáról – A mesterséges intelligencia egységes definíciója nem létezik, az azonban biztos, hogy a következő években az élet minden területén egyre több intelligens géppel találkozik majd az emberiség. Ebben egyetértettek a Future Talks powered by MVM exkluzív online talk show résztvevői, köztük Neil deGrasse Tyson világhírű sztártudós. A nagysikerű beszélgetés jövőre Budapesten folytatódhat.

sztartudosok

Mit tartogat számunkra a jövő? Kíváncsiak vagyunk? Hogyan definiálhatjuk a Mesterséges Intelligenciát? Miben változtatja meg az életünket? Mik a veszélyei? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a mesterséges intelligencia (MI) világhírű sztárszakértői a Future Talks powered by MVM nemzetközi online talk show-n. Kiderült, hogy ugyan emberi érzelme vagy erkölcse nem lesz, a legtöbb feladatot azonban el tudja majd végezni helyettünk a mesterséges intelligencia.

A jövődről december 8-ig még mindent megtudhatsz. Az adás ugyanis még visszanézhető magyar tolmácsolással a www.mvmfuturetalks.hu, eredeti angol nyelven pedig a www.mvmfuturetalks.com címen.

„A mesterséges intelligencia összességében pozitív hatással lesz az emberiség életére. Ugyanakkor komoly szabályrendszert kell kialakítani köré, hogy kordában tartsuk.”

Mondta Neil deGrasse Tyson világhírű asztrofizikus a Future Talks powered by MVM online interaktív talk show-n. A szakember szerint a szabályozott és folyamatos fejlődés a legfontosabb az MI szempontjából, amiben az országokat vezető kormányoknak van nagy felelőssége.

Hasonlóan látja Stuart J. Russel, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora. Véleménye szerint ki fog alakulni a mesterséges általános intelligencia (Artificial General Intelligence), ami az emberi fejlődés egyik nagy történelmi pillanata lesz. „Ha jól végezzük a munkánkat, akkor ez egy nagyon pozitív momemtum lesz, korlátlan előnyökkel, az emberiség aranykorát hozhatja el” – tette hozzá. 

Buzsáki György, világhírű agykutató szerint ugyanakkor az emberi elme a lehető legbonyolultabb mesterséges intelligencia-eszköz.

„Az elképzelhető, hogy a gépek bizonyos tekintetben okosabbak nálunk, de összességében biztosan nem azok. Ettől még nagyon távol vagyunk” – fogalmazott.

„Körbevesz minket, ott van a gépeinkben. Az MI-vel szembeni bizalom meglehetősen alacsony szinten áll, ráadásul sokszor nagy a hisztéria is a téma körül. Sok szó esik az algoritmusokról, digitalizációról. De az embereknek kevés információjuk van arról, hogy mit jelent valójában a mesterséges intelligencia” – mondta Tilesch György, az esemény moderátora, az egyik legkeresettebb nemzektözi MI-szakértő.

sztartudosok

A sztártudósok szerint tehát körbevesz bennünket. Benne van a gépeinkben, információkat kapunk a szokásainkról, ezt csinálja a mesterséges intelligencia. Mennyire megbízható? Ott van, de hétköznapi emberként milyen gyakran találkozunk vele például a gépjárművek példájánál maradva? Rengeteg példa van, amikkel a média nem foglalkozik.

Stuart J. Russell úgy látja, olyan gépeket alkotunk, amelyek automatizálják különböző céljaink elérésének módjait. Az önvezető autó például eldönti majd, hogy hogyan, milyen úton juttatja el utasát biztonságban a kívánt helyszínre. A közlekedés automatizálása kapcsán Kishonti László, az AImotive alapító-vezérigazgatója elmondta, a mesterséges intelligencia akár 20 éven belül már uralhatja a közlekedést.

A következő 5-10 évben a piaci forgalomban lévő önvezető járművek esetében már lehet majd arról beszélni, hogy a jármű ki tud állni a parkolóból.

Valódi, éles forgalomban önállóan részvevő járművekről ekkor még nem beszélhetünk. „Az önvezető autó elsődleges szempontja az lesz, hogy életben tartsák utasukat, és csak másodsorban gondolkodnak majd a leggyorsabb útvonalban. A gépek ugyanakkor gyorsabban gondolkodnak, jobban érzékelik a környezetet, mint az emberek. Ezért az önvezető járművek elfogadottsága gyorsabban alakul majd ki, mint az MI más alkalmazási területei iránti bizalom.

A közlekedésen kívül a ma ismert munkakörök jó részét a gépek el tudják, vagy el fogják tudni végezni. Ma is van több olyan terület, ahol az MI jól alkalmazható. Ilyen például a tartalomgyártás, ma már gépek írják az online hírek egyharmadát. De a gépek már festenek és verseket is írnak.

Stuart J. Russel elmondta, a mesterséges intelligencia ma már képes tartalmakat szelektálni a Facebook vagy éppen a Youtube algoritmusa alapján. „Ez pedig nagyobb hatást képes gyakorolni, mint Hitler és Sztálin együttesen. Az algoritmusok bizonyos irányokba képesek terelni az embereket, néha akár extrém irányokba is” – fogalmazott.

„Folytathatjuk ezt jövőre Budapesten? Még soha sem voltam a magyar fővárosban” – vetette fel Neil deGrasse Tyson a Future Talks powered by online MVM talk show lezárásakor. A mindannyiunk életét befolyásoló mesterséges intelligencia egy olyan téma, amelyről nem lehet eleget beszélni. A sztártudósok talk show-jával a szervezők célja az volt, hogy mindenki számára érthetően bemutassák a technológiát, amely a hétköznapok mellett minden iparágban, így az energetikában is gyökeres változásokat hoz.

Neil deGrasse Tyson felvetése egybevág az MVM céljaival is. Így abban mind a résztvevők, mind a szervezők egyetértettek, hogy érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy 2021-ben ismét találkozzanak. Bemutathassák a jövő egy szeletét, ismét a legfontosabb sztárszakértők felvonultatásával, akár már valóban Budapesten.

A sztártudósok beszélgetése december 8-ig még mindenki számára elérhető.

Magyar tolmácsolással: www.mvmfuturetalks.hu,

Eredeti angol nyelven: www.mvmfuturetalks.com.

Nézd vissza, hogy mindent megtudj a jövődről!