Az elmúlt hétvégi összesítés alkalmával derült ki: Móra mesevilága” című vendégkiállítás a nemrég befejeződött Családi Nap után immár az ÖTEZREDIK látogatóját fogadta  a Cifrapalotában.

.

mora01
.

Az interaktív kiállítás Szegedről indult, és március 20-tól a Cifrapalotában is megtekinthető. Rendezőinek szándéka, hogy egy olyan kiállítást hozzanak létre, amely Móra Ferenc meséit dolgozza fel, s amely az országot bejárva, mindenhol  értő közönségre talál.

A kiállítás gondolati keretét Móra Ferenc apasága és nagyapasága adja. Móra rajongott Panka lányáért, valamint unokájáért, a kis „Vademberért”. A hozzájuk kötődő történetek láncára fűzték fel a múzeum szakemberei a tárlat egészét. A birodalomban két szereplő vezeti végig a kalandokra éhes látogatót: a falakon Panka, Móra Ferenc lánya és Vadember, Móra imádott unokája bukkan fel újra és újra.

.

mora05
.

A tárlaton megjelenik papírország, egy igazi mesefa, a nyakkendős zsiráf és egy betűket hullató felhő is. A tárlat nem a hagyományos, vitrinben-falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra meséit, verseit, életbölcsességeit.

.

mora06

.
A Kincskereső Kisködmön egyik legismertebb helyszínét is berendezték a Cifrapalota kiállítótermében.

.

mora02
.

A hétfői szünnap után elsőként nagy létszámú csoport érkezett a kiállításra, ők hallhatták először a jó hírt, hogy a tárlat túl van az ötezredik látogatón! Messziről, Hajdú-Bihar megyei Komádiból érkeztek és az egész délelőttöt a kiállításon töltötték.

.

mora 7

.

A kis csoportokban egymást váltó Sebes-Körös menti gyerekek és kísérőik a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai által készített nagyszerű interaktív kiállításban és hozzá kapcsolódó kézműves foglalkozásban találkoztak a klasszikus mesehősökkel, a klasszikus környezettel és Móra igaz történeteivel.

.
mora 9

.

mora 8

.

Szerkesztette: Tóthné Filus Ilona (Fitó Ica)

Hozzászólások