Dr. Garzó László tervei szerint előadás-sorozatot indít februártól, melynek a Kecskeméti Planetárium ad otthont. Már eddig is ismerhettük őt, hisz számtalan érdekes cikket írt a Montázsmagazinnak, és szépirodalmi könyve is megjelent.

eloadashoz

 

Honnan jött az előadás ötlete?

Nos, a cikkek inspiráltak, hogy élőszóban, részletesebben magyarázva, és több képpel elmondva a dolgokat talán még hatásosabban lehetne nyitni az érdeklődő közönség felé. Ha valaki valamit nem ért, el lehet bővebben, személyre szabottan mondani. Az élő szónak mindig van egy varázsa véleményem szerint. Talán még akkor is közvetlenebb lehet, ha csak húszan hallgatják. Egyébként úgy vettem észre, hogy általában szeretik a cikkeimet, így azt gondolom, ezek az előadások is felkeltik az érdeklődést.

Miről szólnak majd ezek az előadások? Hogyan képzeljük el?

Kiválasztásra kerül minden egyes alkalommal egy sci-fi film. És ezeket boncolgatom. A sci-fi nagyon érdekes műfaj. Magam is ezt írok. Sokan csak legyintenek, de rosszul teszik. Ott van először is a tudományos háttér, ami nélkül nem létezhet a sci-fi. Ezeket a tudományos fogalmakat, melyek felvetődnek egy-egy filmben, legyen az csillagászat vagy más ága, nem biztos, hogy mindenki pontosan ismeri és érti. Ezek kerülnek kibontásra, részletes ismertetésre. Másrészt a tudományon túl sokszor találkozni mitológiai elemekkel. Ezeket nagyon szeretik a forgatókönyvírók. Ezek mélységei sem közismertek. Végül minden sci-fiben van lélektan, azaz egy adag pszichológia, filozófia, vagy társadalomkritika. Ezeket sem árt megismerni. Arra vállalkozom, hogy közérthetően és szórakoztatóan feltárjam ezeket a rejtett plusz információkat, melyek bele vannak kódolva a filmbe.

Milyen filmekre számíthatunk?

Elsősorban próbálok közismert filmeket elővenni, olyanokat, melyeket remélhetőleg sokan láttak, így ismerik a történetet. Ugyanakkor fontos, hogy minél több jelentésrétege legyen a filmnek, elgondolkodtató és tudományosan alapos legyen. Hiszen mint mondtam, ki kell bontani ezeket a rétegeket, a tudomány és filmművészet, de akár más művészeti ágak kapcsolatát, hisz fontos elem egy filmben a képi információ is.

Mondanál néhány filmcímet?

Szóba jöhet az Alien-Prométheusz, a Star Trek mozifilmek, de akár az Avatar, vagy a nemrégiben vetített Mentőexpedíció, Feledés, Holnap határa. Vég nélkül lehetne sorolni a jobbnál jobb filmeket, melyek gyakran könyvadaptációk. Tényleg csak néhányat ragadtam ki a teljesség igénye nélkül. Vannak régebbi és újabb jelöltek is a listán.

Miért épp a Planetáriumra esett a választás? Milyen gyakran lesz előadás?

A Planetárium ideális hely. Egyrészt, mert ismerem, sokszor tartottam már ott előadást, ők is szeretnek engem. Jó a technikai felszereltség, a téma miatt is jó helyszín. Egyelőre egy hónapban kétszer lenne előadás, bár még nem tudom, hogy lesz-e kellő számú érdeklődő. Ez majd elválik. Érdemes lesz figyelni a Planetárium Facebook oldalát, oda fognak felkerülni az információk. Az már biztos, hogy az első előadás február 6-án, szombaton lesz 18.00 órai kezdettel.

prometheusz9

 

Melyik filmmel nyitsz?

Az Alien-Prométheusz lesz a nyitás, mely egy nagyon jó film. Elgondolkodtató, és számtalan tudományos és egyéb rétege van, melyet igazán érdemes kifejteni. Sokszor olyan dolgok is a felszínre bukkannak benne, melyet egyszeri megnézésre átsiklik az ember. Ajánlom mindenkinek!

A Montázsmagazin nevében sok sikert kívánunk neked az előadáshoz! Szívesen reklámozzuk mi is a Programajánlónkban!

 

Weninger Endréné Erzsébet