Szép az alföldi táj is: az üde zöld vetéseken túl tanyák sorakoznak, kis dombocskák teszik változatosabbá a környezetet. Sajnos, rontja az összképet az út melletti árkokban vastagon lerakott szeméthalmaz. Az El Diaboló Ranch karámjában két gyönyörű fekete ló futkározott játékosan, majd a kerítés közelében szinte pózolva megálltak, hogy gyönyörködhessünk pompás alakjukban. Egy másik tanyánál két komondor ugatott ránk ímmel-ámmal, de a szomszéd puli komolyan vette a hivatását.

Átmentünk az autópálya felett, tanyák között haladtunk, majd nyár-akác erdő következett egy szakaszon, utána ismét szántó és tanyák. A Platán Faipari Kft. épületénél bekanyarodva, a Dékány birodalom sertésállománya után megcsodáltuk a Móricz fát. Évről évre romlik az állaga, jó lenne megőrizni legalább így a csodálatos tölgymatuzsálem maradványait!

Éppen dél volt, amikor a Nagynyír vasúti megállóhelynél átmenve a síneken, a célegyenesbe fordultunk. A nyíri erdészháznál fogadtak bennünket az üdvözlő feliratok, és két kedves önkéntes felajánlásának köszönhetően vérnyomást és vércukorszintet mérethettünk. Köszönjük nekik!

Összegyűltünk egyesületünk kopjafája előtt és elénekeltük a Himnuszt. Ezután Balogh Ödön tiszteletbeli örökös elnökünk beszédében felelevenítette az egyesület 38 éves múltjának dicsőséges napjait. Az élelmiszeripar fénykorában 1100 fős összejövetel volt Tiszakécskén, 2003-ban mi rendeztük a 33. Országos ÉDOSZ Természetjárók Találkozóját Kecskeméten. Az elnök úr méltatta a hely, a nyíri erdő levegőjét, varázsát, szívélyességét, ahol Bessenyei Ferenc, Szörényi Levente és sokan mások is megfordultak. A beszéd után Szabó Lászlóné és Domokos Balázska megkoszorúzták a kopjafát. (Balázska is végig gyalogolta velünk a 11 km-es távot.)

Elnökünk, Szabó Endre köszöntötte a lajosmizsei Petőfi Túrakör vezetőjét, Balog Csabát és a kör tagjait, akik székelykáposztával vártak bennünket. (Ők a Felső-Kiskunság szerelmesei, megkeresik az öreg határköveket, feszületeket, fogadók romjait stb.)
Végül Balogh Ödön javaslatára elénekeltük a turista indulót. Kellemes volt a séta, és az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Várhalmi Lászlóné

Hozzászólások