Egy gyűrű mind felett, egy gyűrű kegyetlen, egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen” – így írja le egy régi vers azt a gyűrűt, amelyet Zsákos Bilbó a Köd-hegységben Gollam barlangjának mélyén talált. Az irodalomtörténészek sokáig azon az állásponton voltak, hogy a J. R. R. Tolkien regényében szereplő elátkozott gyűrű motívumát a Nibelung-ének ihlette. Az ékszer az 1937-ben megjelent regényében, A hobbitban tűnt fel először.
A hírhedt gyűrű előképe azonban sokkal közelebb keresendő: egy Tudor-korabeli, Vyne néven ismert kúria kiállítási tárlójában.

                                                                          

Egy igazán szokatlan tárgyról van szó: súlya 12 gramm és olyan nagy, hogy csak kesztyűre húzva lehetett viselni. A gyűrűn latin felirat fut körbe, melynek jelentése: „Senicianus, élj illően Istenben.” 1785-ben egy földműves találta meg a gyűrűt a római Silchester városának közelében fekvő földjén, majd valószínűleg eladta a Vyne-ház jómódú tulajdonosának.

Néhány évtizeddel később a 160 kilométerre fekvő gloucestershire-i ásatásokon dolgozó régészek ismét a ritka Senicianus névre bukkantak egy átoktáblán. Ezen egy Silvianus nevű férfi Nodens istenre (a vadászat kelta istenére –a szerk.) esküdve arra panaszkodott, hogy a gyűrűjét ellopták. Azt is pontosan tudta, ki tette. A táblán a következő felirat olvasható: „senki, aki a Senicianus nevet viseli, ne örvendjen jó egészségnek, ameddig a gyűrűt vissza nem hozza Nodens templomába.”

                                                          

                                                                    A regényből készült filmben szereplő gyűrű

1929-ben a régész Sir Mortimer Wheeler megkérte az Oxfordi Egyetem egyik angolszász kultúrával foglalkozó professzorát, Tolkient, hogy segítsen a szokatlan istennév azonosításában. Nagy valószínűséggel Tolkien a kezében is tartotta az ékszert, mielőtt Bilbó és Gollam alakját megalkotta.

A gyűrűt jelenleg egy, a Vyne-házban megrendezett kiállításon lehet megtekinteni „A hobbit” első kiadásával és az átoktábla másolatával együtt.

Forrás: www.spiegel.de

2013. április 9.