„Az itteni tanárok többsége valamikor hitt abban, hogy képes segíteni. Tudom milyen fontos, hogy legyen útmutató. Legyen, aki segít megérteni a világ bonyolultságát. Nekem nem volt ilyen kiskoromban.”

Nem mindig könnyű szembesülni az élet nehézségeivel, olykor ürességével, a kiégettséggel. Nem is mindig van meg az a kis szikra sem, ami az apátiából, önsajnálatból kirobbantana. Amikor egy művészfilmet megnézünk, ezekkel a dolgokkal is szembesülhetünk.

 

mintatanar2

 

A való élettel, ahol nem biztos, hogy megtaláljuk a megoldást vagy éppen a feloldást. Ezért a Detachment, (nem a legjobb, erőltetett magyar címmel) A mintatanár című filmet akkor nézzük meg, amikor lelkünknek valami felemelő, de ugyanakkor mélységeket megjáró gondolatokra van szüksége.

Eszembe jut egy régi tanárom, aki az egyik igazgatóhelyettessel együtt állt az osztályunk elé. Matematikát tanított, és az osztály túlnyomó része egyes volt év végén. Elmondta: lehet, hogy benne van a hiba, mert ő egyetemet végzett és nem biztos, hogy a mi szintünkön tudja átadni az ismereteket. Nem igazán értettük, nem is igen foglalkoztunk vele. Később felnőtt fejjel, amikor eszembe jutott a jelenet, értettem meg, mit jelentett ez számára, mint tanárnak, de mint embernek is. Megtanultam tisztelni ezért.

 

mintatanar4

 

„Olyan vagyok, mint a pénz: kézről kézre adnak, akár egy bankjegyet. Vettem egy csodalámpát, megjelent a dzsinn, és kiabált hangosan, a könnyeket viszont magamért hullattam, akkor romlott el minden.”

Ezekkel a gondolatokkal indul a film. A sötét tónusú képi világ is felkészít bennünket, hogy itt nem éppen az élet „napos” oldalát fogjuk meglátni. Pillanatok alatt egy iskola igazgatói irodájában vagyunk.
 – A lényegre Dr. Hart, dolgoznom kell!
– A vizsgaátlag az elmúlt három évben romlott, nem hozzák a …
– Ne játssza az ártatlant! Ön az iskolát a kerület legrosszabb gyerekeinek szemétlerakójának minősítette.
– Kijár nekik az oktatás, egyetért?
– Abban, hogy ön kekeckedik és az időmet rabolja. A lényegre, dr. Hart!
– Tanácsadókra van szükség, új módszertanra.
 – Leépítik a rendszert!
– Nem, csak rendet teszünk.
Henry Barthes egy hónapra érkezik helyettesítő tanárként. Irodalmat tanít, a tananyagot kell átadnia.
– Nálam egy szabály van, csak egy, aki nem akar itt lenni, ne jöjjön be!

A 11. A azonban nem könnyű osztály, mindjárt az első mondat után konfliktus alakul ki, az egyik diák a falhoz vágja a tanár táskáját.
 – Álljon le, mielőtt megborítom a rohadt buráját! – figyelmezteti a diák.
– A táskának nincsenek érzései, üres, én is, vagyis nem tudsz megbántani.
Rövid világos esszét kell írniuk arról, hogy ha meghaltak, mint mond egy rokonuk vagy barátjuk róluk a temetésen. A gyerekek unatkoznak, nem hiszik, hogy a tanárok és közöttük lehet közös pont. Elvadul a helyzet, a következő képsorok még sötétebb pillanatokat vetítenek elénk.
A tanár életét nagyapja állapota is súlyosbítja. A köztük lévő mély kapcsolat a beteg ember szavain keresztül bontakozik ki előttünk. A szinte még gyerek prostituáltat is felkarolja, aki meg sem érti, miért segíti a férfi.

 

mintatanar3

 

A közöny, frusztráltság a legnagyobb szélsőségekhez is elvezet. A film pillanatképekből épül fel. A gyerekek helyzete sem egyszerű, van, akiben éppen a kreativitást folytja meg a szülői háttér.

– Lupe! Lélekölő ez az élet! A sok feszültség, fegyelmezés, a sok felfüggesztés, az értekezletek, az állandó variálások, az üres fejű szülők, a gonosz kölykeik. Ők a hulladék, Lupe. Megölik a lelkemet… – fakad ki az egyik tanár, aki felmond. A tanárokat a külső körülmények is szorítják.

Szomorú az is, amikor a szeretet csírája, a gyerekekkel való törődés ott van, az már egy irántuk való érzelemnek minősül, vagy éppen nem kívánatos vonzódásnak. Szomorú, amikor már nem tud valaki a kettő között különbséget tenni. Megrázó film, megható jelenetekkel. Döbbenetes, ugyanakkor mégis inspiráló. Jelenkorunk tükre és a gondolat, van még remény…? Adrien Brody zseniális alakítása még jobban kihangsúlyozza a film mondanivalóját. Némelyikünk talán szembesül is azokkal a nehézségekkel, ami a filmben látható, vagy éppen élethelyzettel, amit csak elviselni lehet, de megoldani nem.

 

mintatanar1

A film rendezője Tony Kaye (1952. július 8. London, Egyesült Királyság) operatőr, filmrendező.

A mintatanár (színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma 2011)
A tanár, Henry Barthes kivételes érzékkel képes kapcsolatot teremteni a diákjaival. Ezt a képességét azonban nem kamatoztatja. Helyettesítő tanárként dolgozik, és sohasem hagyja, hogy bármelyik kollégája vagy diákja közel kerüljön hozzá, inkább továbbáll. Az új megbízása egy állami iskolába szól, ahol a frusztrált, kiégett tanári kar miatt a diákság teljes apátiába süllyedt. Ez már Henrynek is sok, megpróbál változtatni a helyzeten. Miközben a gyerekek példaképévé válik, rájön, hogy problémáival nincs egyedül az életben.

A film rendezője Tony Kaye (1952. július 8. London, Egyesült Királyság) operatőr, filmrendező. A brit reklámüzletben kezdett dolgozni, mert azt gondolta, a reklámok segíthetnek neki abban, hogy majd később filmeket is készíthessen. Tíz év munka után a Nike és a Mercedes Benz jól fizetett, díjnyertes reklámrendezője lett. Elnyerte a „legjelentősebb brit rendező Hitchcock óta” címet. A New Line Cinemával forgatta az Amerikai história X-et, amelynek operatőre és rendezője is volt.
.

 

mintatanar5

Kaye negyedik játékfilmje a Detachment (2011), a főszerepben Adrien Brody és lánya, Betty Kaye.

Adrien Brody (New York, 1973. április 14. –) Oscar-díjas amerikai színész, magyarországi zsidó gyökerekkel. 1973. április 14-én született New Yorkban. Édesanyja a magyar származású Sylvia Plachy fotóriporter, aki Budapesten született katolikus apától (Plachy Vilmos) és zsidó anyától, apja Elliot Brody zsidó származású tanár. Nem voltak nagyon gazdagok, de jómódban éltek. Már gyermekként színész akart lenni. Középiskolai tanulmányait a Queenseni Gimnáziumban folytatta. Zsebpénzét többek között az off-Broadwayn eljátszott kisebb alakításokból szerezte meg. Később beiratkozott a New York-i filmfőiskolára.

 

mintatanar6

 

1993-ben játszott a King of the Hill című filmben. Eközben kisebb szerepeket kapott a Solo – a tökéletes fegyver, az Angels in the Outfield, a Szerelem utolsó vérig című filmekben. Egyik interjújában azt nyilatkozta, hogy szereti az olyan történeteket, amelyekben az ember szimpatizál a rossz fiúval. Miután Jeannel érdekházasságot kötött, maradék erejét arra fordította, hogy visszaszerezze felesége szerelmét. A zongorista című film eljátszásához Adrien Brody-ra nehéz feladatok vártak. Meg kellett tanulnia Chopint játszani, lengyelül beszélni, és hat hét alatt több mint tizenhárom kilót kellett leadnia az utolsó gettó-jelenetekhez. Ezért az alakításért elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat. Köszönő beszédében elmondta, hogy egyik barátja a vietnami háborúban harcolt, egy másik barátja pedig éppen Irakban van.

 

mintatanar7

 

 

A film ITT megtekinthető.

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások