Ifjúkorom egyik emlékezetes filmélménye volt egy amerikai vígjáték, melynek ez volt a címe: Leszállás Párizsban. Emlékszem, nagyszerű kikapcsolódást jelentett, többször is láttam. Így történhetett meg, hogy a Kecskeméti Katona József Színház Boeing, Boeing című színdarabjának előzetese már sugallta nekem a régi filmélményt.

 

boeing12

Dobó Enikő, Märcz Fruzsina, Decsi Edit

És valóban, a Leszállás Párizsban című, 1965-ben a Paramount Pictures által készített film is, és a kecskeméti előadás is Marc Camelotti (1923. november 16. – 2003. július 18.) színműíró legjobb színdarabjának alapján készült.

A film híres két férfi főszereplője Jerry Lewis és Tony Curtis voltak. A színdarab eredeti londoni rendezése hét évig ment több mint 2000 előadással. Camelotti színdarabjait számtalan nyelvre lefordították, és 55 országban játszották, televízióra is adaptálták. A Guinness rekordok könyve szerint ez a legtöbbet játszott francia vígjáték.

 

boeing13

 

Kecskeméten Cseke Péter igazgató vitte színre a darabot. Hamvai Kornél átdolgozott, modernizált szövegével és sok, mai fülnek élvezhető poénnal gazdagodott az előadás. A bemutatója 2016. január 8-án volt, de a közönség egy része már december 31-én, Szilveszter este önfeledten szórakozhatott az előadáson.

Bernard, a jóképű sztárépítész (Zayzon Zsolt) a légitársaságok menetrendje szerint éli az életét. Bűvész módjára összehangolja három menyasszonyával való találkozásait aszerint, hogy éppen melyik stewardess landol és tartózkodik Párizsban. Kissé mozgalmas az élete, ferdére is tervez egy tornyot, de ezúttal nem csak a torony, hanem az ő élete is közel áll ahhoz, hogy romokban heverjen.

 

boeing1

Zayzon Zsolt, Decsi Edit, Märcz Fruzsina, Nagy Viktor

A három (hárem) hölgy természetesen nem tud egymásról, és jogosan hiszi egyedül magáénak a párizsi luxuslakást és a gazdáját. Elég azonban némi menetrendváltozás, és összegubancolódnak a szálak, összefutnak a hölgyek, és féktelen komédia kerekedik a történetből. Az a fajta előadás ez, amelyen hangosan felnevet az ember, de nem kell szégyenkeznie miatta, mert az egész nézőtér nevet. Egyszóval bomba jó!

És akkor még nem említettük a hirtelen, égből pottyant balek barátot, akiről nem is értjük, mit keres egy ilyen szuper történetben. Ám a csetlő-botló, félszeg haver segíti ki a nagymenő barátját a sok lehetetlen helyzetből, fokozva a feszültséget és a nagyszerű hangulatot. Nagy Viktor nevetséges, de szerethető figurát jelenít meg, és látszik rajta, hogy maga is élvezi a játékot, szinte „lubickol” a poénokban és a helyzetkomikumok adta lehetőségekben.

 

boeing6

Sára Bernadette és Nagy Viktor

Az egész darab azonban mit sem érne Bertha, a házvezetőnő nélkül. Bertha ismeri munkaadójának minden titkát, és alkalmazkodik ehhez a hektikus élethez, a légitársaságok menetrendje által diktált nemzetközi étrend elkészítéséhez, a három hölgy rigolyáihoz, Bernard zűrös ügyeihez. Sára Bernadette fantasztikusat alakít ebben a szerepben! Rendkívül sokoldalúan komédiázik. Fokozatosan bontakozik ki a karaktere, egyre szimpatikusabb lesz a figurája, és a végén megértjük, miért kacsint ki a közönségre cinkos módon. Gratulálunk az alakításához!

A három légikísérő alakításában az a közös, hogy a legjobbat hozzák ki magukból és a szerepükből. Janet, az angol lány (Dobó Enikő) kacér, rámenős, öntudatos, tudja, hogy mit akar. A végén ez ki is derül, és a színésznő mindezt nagyszerűen, élvezetesen adja elő.

 

boeing5

Nagy Viktor és Dobó Enikő

Jacqueline, a francia stewardess (Decsi Edit) bájos, kedves, nagyon szerelmes, finom egyéniség. Telitalálat volt Decsi Editnek adni ezt a szerepet, nagyon otthonosan érzi magát benne. Szerethető, szimpatikus személyiséget állít elénk.

 

boeing7

Decsi Edit és Nagy Viktor

A svájci légitársaságot a darabban Judith (Märcz Fruzsina) képviseli. Határozott, kemény német jellem olaszos szenvedéllyel fűszerezve. Jól áll Fruzsinának ez a sokszínű szerep, sokoldalúságát bizonyítja a kecskeméti közönség előtt, hiszen ez az első évadja Kecskeméten.

 

boeing8

Märcz Fruzsina és Nagy Viktor

Bernard tehát eme hölgyek között küzd a felszínen maradásáért. Zayzon Zsolt derekasan helytáll a szerepben, akivel szintén most ismerkednek a kecskemétiek, ez az első évadja itt. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a kusza helyzetben, de ő „ura a helyzetnek”, ahogy a figurája mondja.

 

boeing3

Sára Bernadette, Dobó Enikő, Zayzon Zsolt és Nagy Viktor

A színpadon is mindenki ura a helyzetnek, erről Cseke Péter, a rendező gondoskodik. Bár a néző csak kapkodja a fejét, amikor a színpadon jönnek-mennek a szereplők, vagy inkább átviharzanak, és sosem lehet tudni, hogy a hat ajtó közül ki, mikor, melyiken jön be vagy megy ki. A színpadon folyamatos a pörgés, egy pillanatra sincs megállás. Cseke Péter így fogalmazott egy interjúban:

„Tény, hogy ami fergeteges komédiázásnak tűnik a színpadon, az valójában precízen begyakorolt koreográfia. A fergeteges komédiázáshoz elengedhetetlen a pontosság és a fegyelem.”

 

boeing11

Zayzon Zsolt és Dobó Enikő

A rendezés is nagyszerű volt tehát. Talán Hamvai Kornél még írhatott volna valami slusszpoént a végére, hogy ott se halkuljon el a nevetés. De az már csak még több hab lett volna a tortán. Így is finom volt!

 

•    Bernard: Zayzon Zsolt
•    Robert: Nagy Viktor
•    Judith: Märcz Fruzsina
•    Jacqueline: Decsi Edit
•    Janet: Dobó Enikő
•    Bertha: Sára Bernadette
•    rendező: Cseke Péter
•    díszlettervező: Szlávik István
•    jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
•    dramaturg: Németh Virág
•    súgó: Arató Andrea
•    ügyelő: Berki Zoltán
•    rendezőasszisztens: Sirkó Anna

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások