,,Megkondult a kecskeméti öreg templom nagy harangja…”

,,Hegedűjén a magyarnak
úgy zokog a magyar nóta,
mint hogyha egy egész nemzet
eltemetett álma volna,,
(Wass Albert)

Ismerkedjünk meg egy nótás kedvű emberrel, aki legfőképpen Kecskemét idősebb korosztályának jelent nagy örömet a fellépéseivel. Azt mondják, a magyar ember örömében és bánatában is nótázik. Mindig, de ma még inkább szükségünk van a nótázásra, a jókedvre, az emberszeretetre, a másik ember tiszteletére.

Kedves János, kérlek, mesélj az olvasóknak eddigi életedről, örömeidről, bánatodról. Hol és milyen családban születtél? Vajon a te édesapád is nótás kedvű volt? Mesélj előbb a gyermekkorodról!

Először is nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a kedves olvasókat. Ahogy mondani szokás, én egy munkáscsaládban születtem: édesanyám gyári munkás volt, édesapámat sajnos nem ismerhettem. Fél éves voltam, amikor elhunyt. Édesanyám egy ideig egymaga nevelt engem és nővéremet, majd később a majdani nevelőapámmal megismerkedett, akivel ketten plántálták belénk a magyar nóta szeretetét. Édesanyám, ha dalolt, (ami sűrűn előfordult) olyan volt, mint amikor a melengető lágy tavaszi szellő suhan át erdőn-mezőn. Én olyankor boldog voltam, ő nem is tudta, hogy mennyire.

Nótások

Minden ünnep: karácsony, húsvét, szülinap stb. ebéd utáni nótázással folytatódott késő estig.  Mi gyerekek játszottunk, és nem is gondoltam arra, hogy mindez meg fog bennem maradni. Mostanában előfordul velem, hogy hallok egy nótát, ami első hallásra új, de később valahonnan előjön a nóta teljes szövege és dallama. Nem tanultam a nótaszövegeket, de rengeteget hallottam. Szerintem a mi fiataljainkat is úgy tudjuk erre a gyönyörű műfajra tanítani, ha minél többet dalolunk nekik, mert szeretik ám a magyar nótát, csak még nem tudják. De ha gyakrabban hallanák ezt a műfajt is, bizonyára többen megkedvelnék, mert mulatni csak erre lehet.

Okányban

Milyen polgári foglalkozást végeztél?

A foglalkozásomat nézve vízvezeték-szerelő szakmát tanultam, egész életemben ebben dolgoztam nyugdíjba vonulásomig. Szerencsére a munkám is olyan volt, hogy közben is énekelhettem saját szórakoztatásomra. Nekem a nóta a létet jelenti, örömöm, bánatom, sikerem, kudarcom benne van. A nóta tele van élettel, mint ahogy az egyik gyönyörű nótában is benne van „édesanyánk dallal altat, nótaszóval tesznek le a sírba”. Anélkül, hogy tudnám, állandóan dúdolok vagy füttyre áll a szám.

Farkas Béla prímás, Kovács János és Mészáros Tóth Piroska énekesek

Mikor jött a gondolat, hogy közönség elé lépj? Bár úgy tudom, hogy előtte részt vettél egy megmérettetésen is.

Régi vágyam volt, hogy közönség előtt énekeljek, de nagyon féltem tőle. 2008 tavaszán volt egy országos magyar nóta éneklő verseny, amelyre beneveztem, és a második helyen végeztem. Örültem és most is örülök ennek az eredménynek, hisz nem mások, mint Mónus Ferencné, a Tánczos Péter Népzenei Egyesület elnöke, Gál Réka énektanárnő, Budai Beatrix, az ECHO TV által rendezett Nefelejcs Nótasó 1. helyezettje, nem utolsósorban Tarnai Kiss László Tanár Úr, magyar nóta énekes döntött így. Beneveztem még egyszer Siófokon is egy versenyre, ahol a zsűri különdíját kaptam meg.

Bari Erika, Szilvási János, Kovács János, Ország Ilona

Mikor kezdtél el énekelni? Tudom, hogy alapítottatok egy egyesületet, melynek keretein belül több helyen is felléptek ma már.

2008 őszén megalakítottuk nótakörünket Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület néven 12 fővel. Azóta minden évben rendezünk országos nótaversenyeket, amelyek igen sikeresek. Évente több rendezvényünk van, nótaestek, pótszilveszter, nótástalálkozó. Egyesületünk már számos helyen szervezett nótaműsorokat, ennek kapcsán voltunk Hetényegyházán, Helvécián, Ágasegyházán, Izsákon, Szentkirályon, Lakiteleken, Tiszakürtön, Balatonfűzfőn, Gyálon, Verőcén, Kiskunhalason, Balatonföldváron, Okányban, évente többször Budapesten és természetesen Kecskeméten. Évek óta egyesületünk szervezi a Hírös Hét Fesztivál keretein belül a nótaestet, ezek nagyon színvonalasak és sikeresek. Az idei évben ismét lehetőséget kaptunk a lebonyolításra. Az idén kaptam másodszorra meghívást a Gyergyóújfaluban megrendezésre kerülő falunapra. A Nóta TV-ből ismert énekesekkel együtt szerepelek a műsorban.

Gyergyóújfali – A falunap nótásai

Kérlek, mutasd be dalos társaidat is, mivel egy csapatban nagyon fontos az összetartás. Úgy gondolom, hogy igen jó csapatszellem van nálatok.

Az egyesület tagjait nemcsak a nóta szeretete, hanem a közös cél és a barátság köti össze. Ahogy a nevünk is hirdeti, mi mindenkit szeretettel várunk sorainkba, aki a szabadidejét baráti körben hasznosan szeretné eltölteni. Nótakörünk tagjai között van koszorús minősítéssel rendelkező énekes. Szilvási János bronz-, Mészáros Tóth Piroska ezüstkoszorús énekes. Büszkék vagyunk rájuk, mivel az ő sikerük a mi sikerünk is, hiszen ők a mi neveltjeink.

A Hírös hét Nótaest fellépői

Tagjaink között van Somodi Klára és Heigli Marianna, valamint Osvát Magda is, aki Budapestről jön hozzánk szerepelni. Nem beszéltem még Ország Ilonáról, aki legtöbbet tesz műsoraink sikeres és színvonalas lebonyolításáért, hiszen ő tervezi plakátjainkat, szervezi a műsort és ő vezeti le. Túlzás nélkül mondhatom, hogy egyesületünk legtevékenyebb tagja. Többen vannak, akik nem vállalnak színpadi szereplést, de a háttérben mindenben segítik az egyesület munkáját, ami nélkülözhetetlen számunkra. Néhány nevet szeretnék kiragadni: Bari Erika, Drozdok László, Vig Béla stb.

Itt szeretném felhívni a nótakedvelő hölgyek és urak figyelmét, aki közénk akar tartozni és szeretne énekelni azt szeretettel és barátsággal várjuk próbáinkra és rendezvényeinkre.

Ipolynyéken

Milyen gyakran és hol próbáltok?

Hetente egy-két alkalommal próbálunk, időnként zenésszel. A próbáinkat minden esetben a Széchenyi sétány 4. szám alatt tartjuk, keddenként 16:30-tól.

Ma már egyre több fellépésetek van. Kérlek, mesélj arról, hogy kik voltak eddigi meghívott, fellépő vendégeitek?

Elég széles a skála. A teljesség igénye nélkül többek között B. Tóth Magda, Molnár László, Fényes György, Kovács Böske, Fekete Zoltán, Balázs Anikó, Németi Pál, Kovács András és Szabó Rita, aki már nyert nálunk versenyt. Hangsúlyozom, hogy ők csak kiragadottak a sok fellépő közül. Büszkék vagyunk arra, hogy az ország minden tájáról jönnek hozzánk versenyezni és viszik Kecskemét jó hírét. Külön öröm, ha fiatal győz versenyeinken, mivel a célunk a műfaj továbbadása a fiatalabb generációnak.

Kovács János, Mészáros Tóth Piroska, Vígh Levente

Melyik a te kedvenc nótád? Hol lesztek legközelebb láthatóak, hallhatóak?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, de egyben könnyű is, mert minden nóta az enyém. Minden nóta örömről, bánatról, jókedvről, szerelemről, sikerről vagy sikertelenségről szól. Aminek van mondanivalója, az mind-mind az én nótám. De ha mégis ki kell ragadni egyet, akkor Orosz József szerzeménye, a „Lehullott a rózsalevél” című nóta. Az általunk rendezett nótaversenyeknek nem véletlenül ez a címe és a nyitó nótája.

Legközelebb május 31-én délben kakas főzőversenyen a Szeleifaluban, délután 17 órától a Szentcsalád Plébánia és Közösségi házban lesz nótaműsorunk. Június 14-én a Tudomány és Technika Házában magyar nóta éneklési versenyt rendezünk amatőr énekeseknek. Nemcsak versenyzőket, hanem nézőket is szeretettel várunk.

A gyergyói műsor szervezőjével, Balázs Anikóval

Érdeklődni a 06-70/238-7767 telefonszámon, valamint az ica0601@gmail.com e-mailen lehet. A www.magyarnota.eoldal.hu honlapunkon megtalálható minden információ a versennyel kapcsolatban.

Kedves János, a magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok neked és csapatodnak erőt, egészséget! Kívánom, hogy továbbra is ilyen nagyszerűen vezesd őket, és szerezzetek nagyon sok kellemes percet a nótakedvelő közönségnek!

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

2014. május 18.

Hozzászólások