„Ebben az életben kétszer választhattam. Egyszer gyerekként, egyszer férfiként. A gyerek a biztonságot választotta, a férfi pedig a szenvedést. A mostani fájdalom a majdani boldogság része, ez a lényeg. (részlet a filmből)

shadowlands1

Az emberi kapcsolatok mélysége, mérföldkője mindig akkor mutatkozik meg, amikor egy kapcsolatban a próbák, a nehézségek ideje jön el. A szerelem, szeretet is változhat két ember között, teljesen mássá válhat már idősebb korban. A késői korban jövő érzelmek változásokat hoznak az ember életében, hiszen a már megszokott életrendjét, kicsit önmagát is meg kell változtatnia a másik fél javára. Ugyanakkor olyan újszerű megtapasztalásokat is hoz, ami feltárja az addigi élet boldogságának másságát.

A Shadowlands című angol életrajzi dráma is ilyen film, amely sok témakörben elgondolkodtatja a nézőt, ugyanakkor igen mély érzéseket, gondolatokat vet fel, ami tanulságul is szolgálhat minden korosztálynak. C.S.  Lewis kései és tragikus szerelmének történetét dolgozta fel Richard Attenborough, melyben Lewist Anthony Hopkins alakította.

shadowlands2

Joy Gresham és C.S.  Lewis

A brit irodalom professzor emberemlékezet óta az agglegények egyhangú, nyugodt életét éli. Sikeres gyermekkönyvek szerzője. 1952-ben megismerkedik egy amerikai nővel, Joy Greshammel, akinek a kisfia rajong a könyveiért. A vonzó és határozott hölgy teljesen elbűvöli a különc férfit.  Az asszony a válása után Angliába költözik. Arra kéri a professzort, kössenek névházasságot, hogy megkaphassa fiával a letelepedési engedélyt. Kölcsönös rokonszenvük hamarosan barátsággá válik. Jack szerelmes Joyba, de valódi érzelmeit csak akkor tudja bevallani, amikor kiderül, hogy az asszony rákbeteg.

shadowlands3

Clive Staples Lewis (született: Belfast, Írország, 1898. november 29. – meghalt: Oxford, Anglia, 1963. november 22.) huszadik századi író, irodalomtörténész, gondolkodó, teológiai művek írója; akinek irodalmi munkásságában barátjához, J. R. R. Tolkienhoz hasonlóan nagyot alkotott, őt nevezzük a modern kori gyermek-fantasy megalkotójának.

C. S. Lewis a „Jack” becenevet kapta kisfiúként, egyszerűen, mert szerette ennek hangzását. Ettől kezdve közeli barátai és családja is ezen a néven nevezte. Anyját 1908-ban elvesztette, ettől kezdve különféle iskolákba küldték szerte Angliában. Egy évet a Malvern College-ban töltött, majd magánúton tanult tovább. Oxfordban háromszor ért el kiváló osztályzatot.

shadowlands4

Szobor C. S. Lewisról, amint bepillant a ruhásszekrénybe

1925–54 között az Oxfordi Egyetemen oktatott és kutatott. 1954-ben a Cambridge Egyetemen lett a középkori és reneszánsz irodalom professzora. Kritikusai kiváló és népszerű, tanítványaira nagy hatást gyakorló előadóként és egyedülállóan tehetséges keresztény íróként jellemezték, aki „kivételesen nagyszerű és logikus elmével és világos, élénk stílussal rendelkezett”.
Emellett írt könyveket gyermekek számára, fantasyt, ezek közül a többkötetes regényciklus, a Narnia krónikái a legismertebb.

A film itt megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=wiEaqPqRtqE

Lakatos Ilona

Hozzászólások