Ha hihetünk az ősi feljegyzéseknek, akkor a civilizáció előtti korban az emberek egymást ették, majd eljöttek a titokzatos idegenek, akik magukkal hozták a kultúrát is és leszoktatták az embereket erről. Az ősi civilizációk szövegei mind megegyeznek e történelem előtti korról, gondosan le vannak jegyezve ezek a tények. De egyáltalán tények-e ezek?

kannibalizmus6

Daniken, a paleoseti atyja lelkesen állítja és kutatja ezt a témát is. Nos, néha van úgy, hogy a tudomány alátámasztani látszik néhány állítását. Az ősemberkutatók bizony egyértelműen feltárták a kannibalizmus nyomait. A ngandongi koponyák felfedezésének van egy különleges érdekessége is. Az tény, hogy ennek a tizenegy koponyának csak az agykoponya része van meg, és hogy ezeken, illetve a két combcsonton kívül semmilyen más csontot nem találtak itt. Még fogakat sem, ami pedig meglehetősen különös. Ez arra utal, hogy ezek az emberek nem szokványos módon haltak meg. Ma általában elfogadják azt a feltételezést, hogy a leletek egy kannibalisztikus szertartás áldozatainak a koponyái. Az is elképzelhető, hogy a legősibb fejvadász kultusz emlékei. Erre utalnak a sérülések jelei is: az agyat erőszakos módon távolították el a koponyából. Elképzelhető, hogy a koponyákat ugyanúgy száraz fára aggatták fel, mint ahogy a délkelet-ázsiai fejvadászok a közelmúltban is tették ellenségeik koponyájával.

kannibalizmus3

A neander-völgyi ősember

Amikor a civilizáció alapjai megjelentek a nagy folyóvölgyekben, e szertartások is feledésbe merültek ezeken a vidékeken. Nem úgy az olyan helyeken, mint Afrika, Dél-Amerika és Kelet-Ázsia őserdei, kiváltképpen Pápua-föld. Itt még a 20. század elején is szokásban volt az ellenséges törzs tagjait megenni. Korábban pedig számos hittérítő jutott erre a sorsra. A Pápuák igen kedvelték ezt a barbár szokást, úgy hívták a sült embert, hogy a „hosszú disznó”. Ennek a cselekedetnek vallási elemei voltak, melyek mélyen a hiedelemvilágban gyökereztek. Úgy tartották, hogy az ellenség elfogyasztása következtében annak szelleme nem tud visszatérni a túlvilágról, hogy bosszút álljon. Kevésbé volt domináns az a tényező, hogy így jutottak volna némi plusz fehérjéhez az őslakosok.

kannibalizmus1

Voltak azonban a történelem folyamán olyan feljegyzett esetek is, amikor valóban azért következett be a kannibalizmus, mert az emberek, akik elkövették, éhesek voltak. Ránk maradtak olyan feljegyzések, amikor a nagy felfedezések korában a hajótöröttek, akik megmenekültek, felfalták kisorsolt társukat, hogy ők maguk túléljék a szerencsétlenséget. Azután később Londonban bíróság elé is állították őket, ám azzal védekeztek, hogy a szükség nagy úr. Mindenesetre a bíróság elfogadta az érvelésüket. De még a 20. században is volt rá példa, hogy egy lezuhant repülőgép túlélő utasai ennivaló híján a holtakat ették meg.

kannibalizmus2

Amazónia őserdeiben igen nagy divatnak örvendett mind a mai napig a fejvadász kultusz. A fejvadászok legyőzött ellenségeik fejéből igen különleges trófeát készítettek. Ez hívták Zanzának (Cáncá). A levágott fejről a tarkónál kezdve a csontról óvatosan lefejtették a bőrt és a húst, majd ezt egy speciális lében főzték egy ideig, végül szárították. Így kapták meg a híres zsugorított fejeket. Ezeknek száját összevarrták, majd végül derekukra kötözve hordták. Itt is egyértelműen arról van szó, hogy az ellenséget még halálában is megsemmisítsék, hogy a túlvilágról ne állhasson bosszút. A száját azért varrják össze, hogy ne mondhasson átkot.

kannibalizmus4

Ezeket a zanzákat még a nyugati műgyűjtők is nagy becsben tartották, milliókat voltak hajlandóak fizetni egy-egy eredeti Zanzáért, hogy azután otthon vitrinbe téve tartsák. Meglehetősen morbid gondolat. Az 1990-es években már kiveszőben volt a törzsek között ez a divat, hála a civilizáció terjedésének, de azért egy német expedíciónak még sikerült rábukkannia egy olyan elzárt falura, ahol művelték ezt a hagyományt. Újabban pedig feléledőben van a kultusz, melynek oka, hogy az őserdőket irtó telepeseket igyekeznek megrettenteni a fejvadászok mondván, ha nem hagytok nekünk békét, belőletek is Zanza lesz.

kannibalizmus05

Nos, igaz vagy nem Daniken azon állítása, hogy a titokzatos űrből jött idegenek szoktatták le az embereket, mármint azokat, akikkel kapcsolatba léptek, egy biztos, hogy a fejvadász kultusz és a kannibalizmus nagyon is valós volt. Ahol létrejött a fejlett társadalom, ott hála az égnek hamar eltűnt ez a rémisztő szokás, de még mindig akad a Földnek egy-egy olyan elzárt zuga így a 21. század elején is, ahol most is fellelhető ez a nagyon ősi rítus. Leginkább a néprajzkutatók örülnek ennek, más aligha.

-Garzó László-

Hozzászólások