A film a díjátadó gálája előtt már megkapta az ökumenikus zsűri és a nemzetközi filmkritikusok szövetségének – a FIPRESCI-nek -, a díját is.

Fotó: Csata Hanna

 

Arany Medvét magyar filmesként 1975-ben Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje nyerte el.

Felkavaró film – Testről és Lélekről – egy igencsak bizarr tér-időben, egy vágóhíd hétköznapjaiban.

Szereplői vágóhídi munkások, irodisták, egy autisztikus minőségi ellenőrnő, és a cég vezetői (HR-es, gazdasági igazgató – aki mozgásában akadályozott).

Becsengetéstől kicsöngetésig folyik a műszak és a minőségi ellenőrzés is, megadott előírások szerint, minden a maga naturális módján, vérrel, inakkal, csontokkal és hússal. Egy “feketén” végzett fedeztetés mellékzöngéje kapcsán még a rendőrség  és egy pszichológusnő is megjelenik a történetben.

A minőségbiztosítás jegyében gépiesen, sterilen végzett munka közben találkozunk rendszerbeli és emberi gyengeségekkel is.

Két ember egy álomban?! – ez kavarja fel a hétköznapok állóvizét, és leszünk szemtanúi szorongásoknak, hazugságoknak, azok leleplezésének, bűnök elkövetésének, árulásnak, bocsánatkérésnek, megbocsátásnak és…


Gyönyörű természeti képek szarvasokkal; szelíd tekintetű marhák a steril karámban és a kalodában; ebédközben elhangzott pletykák és vallomások; pszichológiai tesztek megkérdőjelezhetetlensége?!; jellemtelenség-jellemesség-jellemfejlődés…
A való világ naturalisztikussága és a lélek apró rezdüléseinek végletei között jutunk el a végkifejletig, amely még az utolsó percekben is hoz fordulatokat, ahogy egy jól megírt forgatókönyvben kell.

A szereplőválasztás és a stáb kiváló.

Női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akinek ez az első film főszerepe. A férfi főszereplő pedig egy igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan kitűnő színészeket láthatunk még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin. A film operatőre Herbai Máté (Nyomozó, Utolsó idők, Kút).

 

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös Vadász, Tamás és Juli) Locarnoban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

Forrás: mozinet.hu

A film bemutatója március 2-án lesz.

Antalffy Yvette

Forrás: a szerző kYVETítés blogja

 

Hozzászólások