A fővárosi Puskin Art Mozi felkerült a világ legszebb filmszínházainak listájára. Nem is rossz helyezése van a listán: 50 kiemelt filmszínház között a 10. helyen áll. (A londoni TIME Out magazin rangsorolta a mozikat. ) Lassan száz éves lesz az intézmény: 1926-ban nyitott, akkor 1 nagyterem volt, 626 nézőt tudott befogadni. A belvárosi Puskin Art Mozi Budapest egyik legpatinásabb filmszínháza.

puskin art mozi

1926 óta vetítenek itt mozgóképet, akkoriban ez a mozi volt Európa egyik legszebb és legnagyobb filmszínháza. Ma Puskin Art Mozi a neve.

2013 óta öt vetítőteremben nézhetünk itt filmeket, amelyeket a Puskin történetében mérföldkőnek számító filmek után neveztek el (Metropolis, Amarcord, Annie Hall, Mephisto és Körhinta).

Phil de Semlyen, a Time Out újságírója szerint “a Puskin legnagyobb moziterme a maga márványoszlopaival, faüléseivel és Smaug odújaként csillogó arany mennyezetével olyan, mint egy időgép, amely visszaviszi az embert a mozi aranykorába.” Érdekességként azt is megjegyzi a cikk, hogy a Puskinban vetítettek Magyarországon először hangosfilmet, az Al Jolson amerikai popénekes neve által fémjelzett Az éneklő bolondot 1929-ben. (Forrás: Time Out)

puskin art mozi

A Puskin mozi (leánykori nevén Fórum mozi) már 1926-os nyitásakor a város legelegánsabb filmszínházának számított. Egyetlen termében 3 éven át csak némafilmeket vetítettek. Aztán jöttek az új igények, vele együtt az új bérlő, majd a hangosfilmek – Magyarországon elsőként. A műsoron akkor csak két rövidfilm, a Parasztbecsület egy részlete és Az éneklő bolond szerepelt, azokat viszont egyszerre 623-an nézhették.

1988-ban a mozit átalakították: az eredeti homlokzatot és az előcsarnokot megtartották, de a nagy vetítőtermet 3 kisebbre osztották (Metropolis, Amarcord, Körhinta). Ezek 2013-ban plusz 2 teremmel (Annie Hall, Mephisto) bővültek, így ma már 5 helyiségben nézhetünk művészfilmeket, sokszor filmfesztiválok keretein belün. A műsorra néha befér 1-2 populárisabb, hétvégente pedig pár gyerekeknek szóló darab is.

puskin art mozi

Miért jó művészmoziba járni?

Érdekesebb a választék, nincs tömeg, jóval olcsóbb, és a film kezdetéig belemerülhetsz a környezet karakterébe. A Puskin mozi főleg azért élvez előnyt, ha helyszínt kell választani, mert jó a közlekedés odáig. Kívülről nem olyan harsány, de hívogató. Fantasztikus erőfeszítés, ahogy a Puskin igyekszik megismertetni a nagy klasszikusok munkáit a közönséggel.

A Budapest Film Zrt. mozijai március 12-én az elsők között állították le a vetítéseket, hogy a nézők és a mozisok egészségét semmiképp se fenyegethesse a járvány. Most viszont újra kinyitnak, egyelőre csak biztonságos, internetes közvetítések formájában.

A leírás szerint a Puskin Art Mozi előadásaira a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket az interneten.

“A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a váratlan mozinélküliség idején.”

puskin art mozi

Ilyenkor felidéződik bennünk a pattogatott kukorica illata, a közös filmnézés élménye, a bársonyszékek kényelme. Addig is otthon hódolhatunk ennek a rituálénak…

„Az igazi mozik újranyitása nagyon nagy ünnep lesz nekünk, akármikor is jön el az a nap. Szeretnénk, ha a Budapesti Távmozi nézőit üdvözölhetnénk ott majd legelsőként, mert ők azok, akik ebben a nehéz időszakban is ragaszkodnak a mozizás élményéhez.” (Liszka Tamás, a Budapest Film vezérigazgatója)

Reméljük, nyáron már a személyes élmények gyűjtését pótolhatjuk!

Addig is éljenek a távmozi adta kényelmes lehetőséggel!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző előző cikke Budapestről

 

Hozzászólások