Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak. 

A Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült, mára kultikussá vált, 9 Oscar-díjra jelölt film, valamint a legendás életepizódok alapján készült el 2011-ben a sikergyanús Broadway-musical, mely az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is.

A nyári városmajori ősbemutató után a debreceni Csokonai Színházban kerül először színpadra az amerikai musical. Az ötlet és a döntés, hogy a musical elérkezzen a magyar közönséghez, a koprodukcióban készülő előadást biztosító két színháznak köszönhető. Harangi Mária rendező a lelki indítékok mélyrajzát, a döntéshelyzetek izgalmát emelte ki a darabban: a musical nem romantizálja a hősöket.

A jelenetek kidolgozottsága ad lehetőséget arra, hogy belelássunk a szereplők lelkébe. Meggyőződésem, hogy ez a kulcsa ennek a darabnak: ha mindezeket a lelki történéseket sikerül hitelesen megmutatnunk a színpadon, akkor a Bonnie & Clyde nagyon erős történetté válik.

Nagyon szereti őket, próbálja őket megérteni, próbálja átélni velük a nehézségeket, ennek a két év ámokfutásnak minden nehéz döntéshelyzetét. Azt a pszichológiai mozgatórugót tárja fel, ahogy a két hős végig kitart egymás mellett, azon is túl, hogy felismerik: nincs számukra már más esély, csak együtt menni a halálba.

 

Bemutató időpontja: 2018. szeptember 28.

Musical két felvonásban

Az előadás időtartama: 120 perc egy szünettel.

Forrás: Debreceni Csokonai Színház

Fotók: Máthé András