Szombaton és vasárnap aprócska fák tárlata és japán kulturális bemutató várja a látogatókat az Állatkertben. A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös rendezvényén a hazai kiállítók mellett osztrák és szlovák gyűjtők és egyesületek is képviseltetik magukat.

 

Szeptember 15-én és 16-án, tehát most szombaton és vasárnap bonsai kiállítással várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A barlangteremben – az egykori barlang mozi helyén – megrendezésre kerülő kiállítás az Állatkert és az Egyetemi Bonsai Klub közös rendezvénye, amelyen Magyarország valamennyi bonsai egyesülete és klubja, illetve minden jelentősebb egyéni kiállítója képviselteti magát, de több külföldi – osztrák és szlovák – kiállító is lesz. Az aprócska fákat megismertető kiállítás részeként japán kulturális bemutatóval is várják az érdeklődőket, lesz bonsai alakítási verseny, illetve suiseki (miniatűr táj-kompozíció) bemutató is. Mi több, az érdeklődőnek szaktanácsokat is adnak arról, hogy miként kell gondoskodni a bonsai fácskákról.

A „bon-szai” kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének ugyanis az az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a bonsai-ok táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is „kisnövésű” lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

A hétvégén megrendezésre kerülő kiállítás mellett az Állatkert állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az Állatkert látogatói.

 

Forrás: www.zoobudapest.com

Hozzászólások