A Norvégia legrégebbi ruhadarabjaként emlegetett, gyapjúból készült tárgyat már 2011 nyarán felfedezték, de csak most mutatták be a nyilvánosságnak. Ezt megelőzően körültekintően konzerválták, hogy megvédjék a levegő roncsoló hatásaitól. Ritkán találnak ebből a korból való textilleleteket, hasonló tunika nyomára eddig csak az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban akadtak.

„A tunikát sokszor megjavították”-mondta el Marianne Vedeler, a norvég Kultúrtörténeti Múzeum munkatársa. Az intenzív használat következtében nem tudják pontosan megállapítani, hogy hosszú vagy félhosszú ujjú volt-e, mivel az ujjak kirojtosodtak. Azt mindenesetre megállapították, hogy egy 1,76 méternél nem magasabb emberé lehetett.

Jégolvadás – aggasztó és izgalmas

Feltételezhető, hogy a ruhadarab viselője egy egykori római kereskedelmi útvonalon haladt. A kutatók arra következtettek, hogy az illető egy hóviharba keveredett, és a nagy hideg miatt megzavarodtak az érzékszervei, ezért megszabadult a ruházatától. A hely, ahol megtalálták, csaknem 2000 méter magasan fekszik.

A régészek 2006 óta Dél-Norvégia hegyei között 1600 leletet találtak. Közéjük tartozik egy viking kesztyű, egy díszes vándorbot, egy bronzkori cipő és nyílhegyek a rénszarvasvadászathoz. A dán archeológus, Lars Piloe aggasztónak tartja, hogy a gleccserek megolvadnak, a régészek számára azonban izgalmas is ez a folyamat. A jelenlegi leletek csak a kezdetet jelentik.

Fénykép a tunikáról

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2013. március 24.

Hozzászólások