Ebben az évben április 26. és 28. között a Társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok lábainál és a tengerparton élő gyönyörű orchideákat szeretné megmutatni a nagyközönségnek. Indonézia, ez a több mint 17000 szigetből álló egzotikus ország páratlan állat- és növényvilággal rendelkezik. Itt él a szumátrai tigris, és itt működik a világ egyetlen orángután parkja, ahol évek óta komoly erőfeszítések folynak e kihalófélben lévő faj megmentésére.

A „földi paradicsom” hírében álló Indonézia több mint 5000 orchideafaj hazája. Itt fedezték fel többek között a manapság oly népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is, melyet egy lepkegyűjtő látott meg Indonézia legkeletibb szigetcsoportján. A faágról lecsüngő hófehér virágú orchideát első pillanatban pillangónak nézte, erre utal a növény neve is. Botanikai elnevezésében az éjjeli lepkék görög neve (phalaina) a megjelenést jelentő “opsis” szóval kapcsolódik össze, hiszen a növény virágai valóban pillangókra hasonlítanak. Ma már számtalan hibridje elérhető e csodálatos növénynek, amely az évek során sok otthonban szobanövénnyé vált.  

A hosszan elnyúló szigetcsoportot változatos időjárási viszonyok jellemzik: megtalálható itt a meleg, párás esőerdő, a monszun övezet, amelyben az esős és száraz időszakok váltakoznak, és vannak magas hegységek is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a levegő pedig frissebb.

                                                        

Ezeken a tájakon valóban minden adott ahhoz, hogy az orchideák gazdag változatossága kiteljesedjék. A rizsföldek, a tea- és kávéültetvények szegélyein ott csüngenek a fákon az élénk színű, illatos orchideák, de az igazi, háborítatlan békét és a túlélést a számtalan nemzeti park biztosítja számukra.

Ennek a gazdag növénykincsnek egy részét mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításán, idecsempészve a távoli Indonézia esőerdeinek hangulatát. 

A csodálatos, színes-illatos orchideákon kívül természetesen a növények gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várják a látogatókat április utolsó hétvégéjén a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol lehetőség lesz az orchideák megvásárlására is.
 

Bővebb információ

Forrás: Mezőgazdasági Múzeum

2013. április 13.

Hozzászólások