Az emberiség jelentős problémával küzd. Egyre több energiára van szüksége, miközben a szén és az olajkészletek kimerülőben vannak. Bár néha hallani, hogy itt-ott fedeznek fel újabb lelőhelyeket, ez mégsem lehet hosszútávon megoldás.

Egyrészt a fosszilis energiahordozók elégetésével széndioxid kerül a légkörbe, ami tovább fokozza az éghajlatváltozást, másrészt az igények gyorsan növekednek. Felvetődik a kérdés, hogy létezik-e valami megoldás? Már ma is használunk alternatív forrásokat, ezek a megújuló energiák, a napsugárzás, a szél, a víz. Ezek azonban energiatermelésünknek csak kis százalékát teszik ki. Nem is túl hatékonyak. A duzzasztógátak tönkreteszik a folyók élővilágát, a szél nem mindig fúj. A napelemek hatásfoka pedig gyenge.

Bár akadnak olyan ötletek is, hogy a világ sivatagaiba kellene óriás napelem telepeket építeni, melyek sok négyzetkilométert is lefedhetnének. Az atomerőművek olcsó energiát adnak, de radioaktív sugárzás keletkezik melléktermékként, így bár a hatásfoka meglehetősen jónak mondható a mai körülmények között, mintegy 8%-a alakul át az anyagnak energiává, a környezeti problémák és balesetek mindig figyelmeztetnek bennünket. Az uránkészletek egyébként még évszázadokig is elegendőek lehetnének.


Vegyük azonban számba, hogy mit kínálnak nekünk a tudományos eredmények, a tudományos fantasztikum világa. Az első és legközelebbi megoldás, ha az űrbe telepítünk óriási naperőműveket. Itt mindig éri őket a napsugárzás, és nem akadályoznak senkit sem. A megtermelt energiát pedig mikrohullámú sugárzás formájában juttatnák le a földre. Merész elképzelés, de nem kivitelezhetetlen. Akár már most nekifoghatnánk a megépítésének.

Nagyon ígéretes terv a magfúzió, mely az emberiség nagy álma. A csillagok, mint például a mi napunk is így nyeri energiáját. A magfúzió olcsó és rendkívül hatékony. Az anyag mintegy 60%-a alakul energiává az egyes folyamatokban. Többféle fúziós folyamat létezik. A Nap a proton-proton ciklust használja. De létezik a Detutérium és Trirícium fúzió (hidrogén izotópok), sőt a helium-3 fúzió is. A deutérium a tengervízben szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. Az emberiség energia igényét sok évszázadra fedezné. Helium-3 pedig a Hold porában található meg többek között.


Jelenleg különböző projektek munkálkodnak azon, hogy megvalósítsák a fúziót, mely olcsó és tiszta energia. Európában ilyen az ITER vállalkozás. Mindeddig azonban nem sikerült tartós eredmény elérni. Ennek oka, hogy a fúzió csak igen magas hőmérsékleten és nyomáson megy végbe. Mágneses terekkel kell összepréselni az izotópokat és felhevíteni őket akár 100 millió Celsius fokra is. Mindezen problémák ellenére azt mondják, közel már a nap, amikor beindul az első fúziós erőmű.

Még ennél is fantasztikusabb megoldás az antianyagot használó erőmű. Minden anyagrészecskének van egy antipárja, mely ugyanolyan, csak ellentétes az elektromos töltése. Ha az anyag és az antianyag érintkezik, kölcsönösen szétsugárzódnak energiává. Ez esetben a hatásfok 100%. 1gramm antianyaggal egész városokat láthatnánk el energiával, 1 kilogrammal pedig már elhagyhatnánk a Naprendszert, s fotonrakétákat üzemeltetve lehetővé válna a csillagközi utazás. A baj csak az, hogy jelenleg nem vagyunk képesek nagy mennyiségben előállítani antianyagot. Itt a földön pedig természetes körülmények között nem található meg. Az anyag-antianyag reakció végleg megoldaná az emberiség energia gondjait. Egy nap minden bizonnyal képesek leszünk ipari léptékben előállítani, és akkor új lehetőségek nyílnak meg előttünk.


De ez még nem minden. A világegyetemben ezeken a lehetőségeken túl is léteznek olyan fantasztikus energiatermelő módok, melyekről még csak álmodni sem merünk. Például a neutroncsillagok mágneses dinamója csak úgy ontja az energiát. Egy szupernóva robbanásban például annyi energia szabadul fel néhány másodperc alatt, mint amennyit a Nap egész élete folyamán sugároz ki. Még fantasztikusabbak a fekete lyukak. Ezek is csak úgy ontják az energiát. A Földi tudósok is eljátszottak már a gondolattal, hogyan lehetne egy mikro-feketelyukkal energiát termelni.

Nos, mint láttuk, az energia előállításnak számtalan módja létezik, így nem azon kell aggódni, hogy a lehetőségek végesek, hanem hogy az emberiség melyiket tudja megvalósítani. Én úgy vélem, a tudomány és technika előrehaladtával teljesülnek az álmaink.

-Garzó László-

2014. május 6.

Hozzászólások