A kínai kormány legújabb felmérése szerint a vadon élő óriáspandák száma 268-al növekedett az elmúlt évtizedben, így számuk mára eléri az 1864-et.

 

Ailuropoda melanoleuca Giant panda Chengdu Breeding Centre Chengdu,  Sichuan Province,  China

Fotó: WWF (Michel Gunther)

 A legutolsó, 2003-as felméréshez képest ez 16,8%-os emelkedést jelent. A vadvédelem globális szimbólumai, a vadon élő óriáspandák csak a kínai Szecsuán, Sanhszi és Gansu tartományok hegyvidékein fordulnak elő. A Negyedik Nemzeti Óriáspanda Felmérés szerint a pandák egyes előfordulási területei is növekedtek Kína-szerte, így élőhelyük már 2.577.000 hektár, ami 2003 óta több 10%-os bővülést jelent.
Ezek az eredmények a kínai kormány fajvédelmi munkájának sikereit bizonyítják,” mondta Xiaohai Liu, a WWF Kína programigazgatója. „A vadon élő óriáspanda védelemének érdekében sokféle tevékenység zajlik. A kormány helyes lépést tett, amikor a különböző erőfeszítéseket egyesítette, és segítette a természetvédelmi szervezetek munkáját, beleértve a WWF-ét is.”

Juvenile Giant Panda (Ailuropoda melanoleuca) climbing a tree, Wolong China Conservation and Research Centre for the Giant Panda within Wolong Reserve, Sichuan Province, China 2006

Fotó: WWF

 

A WWF azzal támogatja a kormány munkáját, hogy természetvédelmi területeket hoz létre és olyan ökológiai hálózatokat alakít ki a pandáknak, amelyek az erdők és bambuszban gazdag területek összeköttetését biztosítják.

A WWF 2015-től 2025-ig tartó természetvédelmi stratégiája meghatározza a pandavédelem sorsát, elsősorban a pandák élőhelyére, valamint a természetvédelem és a helyi fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtésére összpontosítva. „A WWF továbbra is együtt fog dolgozni a partnereivel és a lakossággal, hogy megvédje a vadon élő óriáspanda populációt, és élőhelyüket” – mondta Liu.

Ailuropoda melanoleuca  Giant panda  An An, a 6 year old male, eating bamboo  Wolong Nature Reserve, China  Project number: CN0005  Project number: CN0022

Fotó: WWF

 

Szöveg és képek forrása: WWF Magyarország

Hozzászólások