„Most!” – mire kimondtuk a szót, a jelen máris múltba fordult. Az idő egyik alapvető fogalmunk, jelentését leírni, meghatározni mégsem egyszerű, bár hatását mindennap tapasztaljuk: emlékezünk a múltra, tervezzük a jövőt, a szervezetünkben ketyegő óra szerint ébredünk, álmosodunk el, vagy tör ránk az éhség.


A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló új kiállítás az idő titokzatos természetét, világot mozgató törvényszerűségeit, meghökkentő jelenségeit és rejtett összefüggéseit tárja a látogatók elé.

A kiállítás és játék során kiderül, hogyan érzékeljük az időt, lehetséges-e az időutazás, hogy képesek vagyunk-e megállítani az idő múlását, vagy megfordítani azt.

Megtudhatjuk továbbá, milyen ritmus szerint „működnek” az élőlények, és miként befolyásolják a körülmények az időérzékünket, ahogy arra is választ kapunk, mi az összefüggés az ágyúdörgés és az idő múlása között, miért jár az óramutató az általunk megszokott irányba, vagy mi minden szolgálhat az idő mérésére – az égitestek mozgása vagy a virágóra.


A 700 m2-en elterülő, látványos kiállítás rengeteg felfedeznivalóval, játékos fejtörőkkel és ajándékkal várja a látogatókat március 16-tól április 27-ig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

A nyitvatartásról és a belépőjegyekről bővebben a Mezőgazdasági Múzeum honlapján lehet tájékozódni.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

2014. március 13.