Útra keltek Afrikából az első fecskerajok, s hamarosan hazaérkeznek. Segítsünk nekik a berendezkedésben, mert életfeltételeik  megteremtése gyakran emberi gondoskodást is igényel. Meghálálják a kicsi madarak, hiszen hasznot hajtanak: a fecskék a legjobb szúnyogirtók. Magyarországon a fecske védett madár. Eszmei értéke 50 ezer Ft. 

fecskek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ornitológusa, Orbán Zoltán szerint a globális éghajlatváltás következtében felborul a természet több évezredes megszokott menetrendje. Ez pedig többszörösen nagy próbatétel elé állítja a költöző madárfajokat, ezen belül is a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket.

Ezek a madarak ugyanis különösen érzékenyek a környezeti, éghajlati változásokra, mert kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak. A szúnyogok, legyek viszonyt esős, hűvös napokon megbújnak. Ilyenkor például a cinege átáll a magokra, a gólya mezei pocokra vadászik, a fecske viszont éhen marad. Az éhező fiókák – felélve belső energiatartalékukat – fáznak is.

fecskek

Felmelegítésükre a szülők kiröppenés helyett a fészekben maradnak, és gyakran előfordul, hogy néhány napon belül az egész legyengült fecskecsalád elpusztul. Ráadásul a tetemek miatt a következő fecskegeneráció nem tud beköltözni a fészekbe, így az ő létük is veszélybe kerülhet. Orbán Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a fecskék a hosszú vándorlás alatt is ki vannak téve az időjárás szeszélyének. Olykor a vad viharok vagy a szárazság miatti gyér táplálék tizedeli a kolóniát.

Az évente ismétlődő túlélőversenyből hazatérő győztes madarak május közepéig felerősödnek, párt keresnek, és nekilátnak a fészek építéséhez. Ezután 4-5 fiókát nevelnek fel. A nyár közepén pedig újból költ a fecskepár. Új jelenség, hogy az egyre gyakrabban elhúzódó nyarak eredményeként a fecskepárok sok esetben harmadszor is költenek, így próbálva a faj fennmaradását erősíteni. Ennek ellenére az állomány az elmúlt évtizedekben a felére csökkent, az idén a fecskék száma 200 ezer körül alakul.

fecskek

Ha ez a tendencia folytatódik, a fecskék néhány éven belül legfeljebb mutatóban fordulnak majd csak elő.

Pedig fontos szerepet töltenek be a természet egyensúlyának fenntartásában. Az éghajlatváltozás kísérőjelenségeként ugyanis olyan, eddig a trópusokon és a mediterrán égövön honos paraziták, kártevő rovarok jelennek meg a Kárpát-medencében, amelyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. Az ornitológus szerint a fecske az egyik leghasznosabb ingyenes szúnyogirtó, ezért is célszerű a környezetünkben élő fecskék kiszolgálása műfészkekkel, sárszigetecskékkel.

 

Forrás: Dán Péter/Internet

Fotók: Sólya Veronika

 

A természettel foglalkozó cikkeink közül

 

Hozzászólások