MAGYARORSZÁGRÓL JÖTTEM, MESTERSÉGEM CÍMERE: Csokoládés torta. Gyermekkorból talán mindenki számára ismerős játék volt az „Amerikából jöttem…” kezdetű játék, ahol ki kellett találni, milyen mesterséget gyakorolnak, mutatnak be. Könnyítésül csak 2 kezdőbetűt árultak el.

Ebben a cikkben egy hazai, édes „mesterséget” mutatunk be Önöknek. Bizonyára szívesen olvassák, hogyan készülnek a sütik, torták a CHOKO SANEL cukrászatban, ami azért nem csak csoki…

choko sanel

„Süssünk, süssünk valamit,
Azt is megmondom, hogy mit,
Lisztből legyen kerekes,
Töltelékes jó édes.” (mondóka)
Choko Sanel

– Beszéljünk a kezdetekről…
– A Choko Sanel vállalkozást Bartók Eszter és jómagam, Horváth István indítottuk útjára 2013-ban, saját tőkével. Nem volt célunk nagyüzem létrehozása, eleve kisüzemként akartunk működni, és ezen nem is kívánunk változtatni. Az én végzettségem cukrász, Esztert hobbi szinten érdekelte a sütés és a tortadíszítés.

– Mi az a gondolat, ami inspirálta a kisvállalkozás indítását?

– Munkám során mindig úgy éreztem, hogy lehetne ezt másképp is csinálni. Még alkalmazottként figyeltem fel arra, hogy egyre nagyobb az igény a különleges, faragott tortákra. Később a televízióban futó különféle tortacsodákat bemutató műsorok ráerősítettek erre. A nagyüzemi cukrászdákban azonban az ilyen jellegű munkákra nem volt lehetőség, és valójában idő sem. A hagyományos cukrászképzésen belül nem tanítják ezt a fajta technikát.

Abban az időben autodidakta módon, sok gyakorlással lehetett ezt elsajátítani. Ma már sokféle tanfolyamon meg lehet tanulni. Mi elsősorban a tortákra fókuszáltunk, azon belül is a technikásabb kivitelezésűekre, melyeket a működő cukrászdák nem szívesen vállaltak. Később süteményeket is beemeltünk a kínálatunkba, de a torták jelentik a fő megrendelést a mai napig.

choko sanel    choko sanel

– A végzett cukrász eladó is?

– A kezdetekkor megszereztem a bolti eladói és a boltvezetői végzettséget is, így a torták készítése mellett a kiszolgálás is az én feladatom maradt. Néhány éve csatlakozott hozzánk egy cukrász Gábor személyében, aki a sütési folyamatokat végzi, illetve a torták ízesítését, betöltését is. Eszter a díszítésekkel foglalkozik. Ehhez cukorvirág-készítő tanfolyamot is elvégzett, másik feladata, hogy a rendeléseket koordinálja.

– Mire kell figyelnie egy jó cukrásznak?

– Az alapanyagokat helyesen kell kimérni,
– fontos a művészi érzék, mert számos termék, mint a marcipán, a pralinék, a sütemények, a díszítés vonatkozásában is munkát igényelnek. A cukrász felelősségei közé tartozik az általa használt gépek karbantartása, ellenőrzése.

– Milyen tulajdonságok elengedhetetlenek a sikerhez?

– A következő tulajdonságok fontosak a cukrász foglalkozáshoz:

– pontosság, türelem, jó érzék a színekhez, formákhoz, vizualitás, jó vizuális-motorikus koordináció, kézügyesség, rátermettség, ízérzékelés, szagérzékenység,

– Hogyan változik időről időre a „torta-divat?”

– Mindig figyeljük az aktuális torta trendet, – léteznek ugyanis ilyenek, – illetve az aktuális mesekínálatot, hiszen a gyerekek a legtöbbször a torták megálmodói. Az ünnepek mindig többletmunkát jelentenek, olyankor igyekszünk mindig valamilyen különlegességgel készülni a sütis pultba. Karácsonykor szoktunk mézeseket is készíteni, de a linzereket mindig igyekszünk az aktuális ünnephez öltöztetni.

A torták szempontjából talán az esküvői szezont emelném ki. Ez egy külön műfaj. Több tervezést, egyeztetést igényel egy nagy formátumú torta elkészítése, tárolása, hogy az szállítható legyen. Ehhez a díszítések beszerzése is bonyolultabb, időigényesebb lehet. A divatirányzatok is élesebben kirajzolódnak itt. Pár éve kezdte el pályafutását az un. nude cake, vagyis meztelen torta, amikor a torta nincs beburkolva, csak minimális krémmel van átkenve, a díszítése is puritánabb a megszokott esküvői tortákhoz képest.

choko sanel

– A kisvállalkozás működése egyenletes, vagy vannak lazítós periódusok?

– Nyugisabb időszakokról nem tudok beszámolni szerencsére, mindig van bőven munkánk, ezúton is köszönjük a vásárlóink bizalmát. A járványhelyzet átalakította a megrendeléseket, de a számuk szerencsére nem csökkent. A nagy esküvői torták kiestek, illetve a süteményes viszonteladók nem tudtak nyitva maradni, így az kiesett. Helyette több kisebb tortát el tudtunk vállalni, illetve meghagytuk a süteménykínálatot is az üzletben. Süteményekből kettő-három-négyféle szokott lenni naponta, hétvégén inkább többféle. Attól függően, hogy mennyi időnk marad ezek készítésére. Helyben fogyasztás sose működött nálunk, csak elvitel.

– Különleges, „fülbemászó név” ez a CKOKO SANEL. Mi ihlette?

– A nevet közösen találtuk ki, először a Sajólád névvel akartunk valamit játszani, mivel ez a falu a lakhelyünk. Choko Lád és hasonló ötletek születtek, végül a Choko maradt, és adta magát a Sanel. Kicsit asszociál a divatra is, hiszen a torták terén is jelen van az aktuális divat, ahogy arról már beszéltünk.

choko sanel

– Hogyan lehet lépést tartani a korszerű követelményekkel?

– A cukrászat egy folyamatosan fejlődő, kreatív szakma. Az internet segítségével hamarabb értesülünk a legújabb tortadivatról, új technikákról, ízekről. Igyekszünk képezni magunkat, több tanfolyamot is végeztünk, de a folyamatos gyakorlás az, ami leginkább fejleszt, illetve a vevőink igényeinek kiszolgálása. Sokszor egy-egy új technika kipróbálására csak akkor van lehetőségünk, ha valaki teljesen ránk bízza a torta küllemét. A legtöbb vevőnk azért elég határozott elképzelésekkel érkezik.

– Gondolom, a díszítés „kézi munka”, de könnyíthető-e, gyorsítható-e valamelyik munkafolyamat?

– Gépek terén modern gépekkel dolgozunk, de a hagyományos sütési technikákat alkalmazzuk. Természetes, minőségi alapanyagok felhasználása a küldetésünk. Aromák, ízfokozók helyett mi főzzük a gyümölcsöket a krémek ízesítéséhez. Tojáspor helyett őstermelőtől vásároljuk a tojást, minőségi kakaót és még sorolhatnám.

Éppen emiatt viszont kapacitásunk véges. A torták előállítása és azok díszítése hosszú, egymásra épülő feladat. Csupán hárman dolgozunk a vállalkozásban, nem tudunk minden rendelést elvállalni.

choko sanel

– A környezetvédelem belefér a cukrászüzem alapelvei közé?

– Természetesen fontos számunkra. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, igyekszünk egyszerre nagyobb mennyiségű árut rendelni. A csomagolás papír alapú. Minden tevékenységet olyan munkakörnyezetben végzünk, ami megfelel a higiéniai és az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

– Szereti a cukrászcsapat az édességet, vagy már beleunt, s fűszeres sültekről álmodik?

– Az édességet mindhárman nagyon szeretjük, szerintem másképp nem is lehet jó sütiket készíteni. Bár az ízlések nagyon különbözőek, de a kóstolás elengedhetetlen. Mivel a cukrász szakma kemény fizikai munkát jelent, többnyire állva végezhető, talán megengedhetjük néha magunknak. A házi készítésű süteményeket is nagyon szeretjük, Eszter nagymamájának csokis nápolyi receptjét, vagy a diótortáját rendszeresen nagy sikerrel készítjük.

– Kreatív ötleteket, sok édesszájú vásárlót kívánok a Montázsmagazin nevében, és köszönöm a beszélgetést!

Choko Sanel

Elérhetőségek: (70) 947 8041
chokosanel@gmail.com
Sajólád, Ady E. u. 5. Sajólád 3572

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A mesterségekről itt is írtunk

 

Hozzászólások