Ausztria gazdag konyhaművészeti kultúrája nem csupán ízletes felfedezésekkel csábítja az ízlelőbimbókat, hanem mesél az ország történelméről is.

Ausztria konyhaművészeti örökségét a különböző irányzatok határozzák meg. Mindenekelőtt a korábbi koronaországok, többek között Csehország, Magyarország és Észak-Olaszország nyomta rá a bélyegét az egyes régiók főzési hagyományaira. A fogadók és éttermek étlapjain mind a mai napig megtalálható jó néhány olyan étel, amelyet már évszázadokkal korábban is felszolgáltak az egyszerű parasztfogadókban vagy az úri szalonokban. Az ételek kialakulását visszakövetve bepillantást nyerhetünk az egykoron élt emberek életmódjába, sőt akad néhány vidám anekdota is.


A római kort idéző élvezetek

A pannon halászlé története az ókori rómaiakig nyúlik vissza. A Fertő tó körüli pannon pusztaságban a főzőedényekben találkozik a mediterrán behatás a szláv és zsidó hagyományokkal. A változatos kulturális irányzatokat olyan jellegzetes ételekben is tetten érhetjük és élvezhetjük, mint a zsidó csirkemáj, a paprikás csirke vagy éppen a pannon halászlé.
A helyiek által kedves rajongással „burgenlandi bouillabaisse”-nek hívott leves különlegessége az egyedi ízvilág, amelyben az édesvízi halak visszafogottan lágy íze keveredik olyan erős ízű hozzávalókéval, mint a vöröshagyma, a fokhagyma és a paprika. Nemrégiben újra elkezdték termelni a burgenlandi sáfrányt, ami megadja az ételek alapvető ízét és étvágygerjesztően narancssárga színét. Az, hogy fogas, sügér vagy ponty főhet a lében, elsősorban attól függ, hogy mi került az esőben-fagyban kihajózó halászok hálójába.

A fertő tavi halból többek között az alábbi éttermek készítenek pannon halászlét:

Varga, Gols varga.co.at
Nyikospark, Neusiedl nyikospark.at
Gregorits, Klingenbach gasthof-gregorits.at
Gut Purbach, Purbach gutpurbach.at

 

Egy darabka boldogság

Az osztrák süteménykultúra jelképes és minden kávézásnál szívesen látott vendége a kuglóf. Pedig még az is vitatott, hogy a kuglóf tősgyökeres osztrák étel-e, hiszen a franciák és az olaszok is igényt tartanak a süteménykülönlegességre. Azt, hogy már az ókori Rómában is készítettek egyfajta kuglófot, azt a régészek által feltárt sütőformák bizonyítják, amelyekben piskóta- és kelttészta-maradványokat találtak. Ausztriában nagy lendületet adott a kuglóf jóhírének, hogy Ferenc József császár igencsak kedvelte a mazsolás változatát és hogy barátnője, Katharina Schratt lépten-nyomon éppen kuglóffal lepte meg.

A császár-, kelt- és mákos kuglóf a forma oldalán végigfutó bordák és mindenekelőtt a középső lyuk segítségével borítható ki olyan könnyen a sütőformából. A forma közepén lévő lyuknak köszönhetően a forró levegő belülről is süti a tésztát, így az minden oldalról egyenletesen sül át. A kör alakú középső lyuk a nap, a boldogság és az elégedettség jelképe is. Egyes vidéki térségekben a lakodalomban a koszorúslányok az ősi hagyományok szerint még a hajukba tűzött aprócska kuglóffal táncolnak.
Finom porcukorral megszórva, tejszínhabbal és egy csésze illatos melange kávéval pazar élmény!


Légies csábítás

A kívülről aranybarnára sütött és porcukorral jócskán meghintett, belülről pedig pelyhesen lágy salzburgi galuska (Salzburger Nockerl) a várost övező hegyekre – a Gaisbergre, a Mönchsbergre és a Nonnbergre – emlékeztet.

A legenda szerint Salzburg érsekét, Wolfgang Dietrich von Reitenaut már a 16. században is salzburgi galuskával kényeztette barátnője, Salome Alt. A hagyományos édesség sokaknak ismert a Saison in Salzburg című lendületes operettklasszikusból, amelynek szövegében a szerző, Fred Raymonds így rajong a híres desszertről: „édes, mint a szerelem és lágy, mint egy csók…”


Akinek nem adatik meg, hogy egy salzburgi kávéházban kóstolja meg az eredetit, minden további nélkül otthon is egyszerűen elkészítheti: a tojásfehérjét keverje el cukorral és verje fel kemény habbá, keverje hozzá óvatosan a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és egy kevés lisztet, hogy még éppen látható legyen a tojássárgája csíkja. A felvert masszából szaggasson galuskát, amit bezsírozott formában süt ki. Ahhoz, hogy a csemege a legfinomabbra sikerüljön, a sütés utolsó harmadában öntsön egy kis vaníliás cukros forró tejet a forma oldalába.

Forrás: Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

 

Hozzászólások