Legtöbben karácsony előtt szánunk időt és energiát egy-egy különleges ünnepi ital elkészítésére. Évek óta főzünk a családtagjaimmal különböző aromájú likőröket: a csokoládé, a narancs és a mézeskalács ízesítésű egyaránt sikert aratott. Kerestünk már recepteket az internetről, magazinokból, a néhány évnyi „rutin” alapján azonban legutóbb hozzá mertünk fogni saját kútfőnkből is: elkészítettük életünk első kávélikőrjét, melynek receptjét természetesen nemcsak karácsonykor lehet kipróbálni.

 

A recept egyszerű, gyorsan meg is valósítható, mindössze a „palackozás” után kell egy kis türelemmel lenni, kivárni, hogy összeérjenek az ízek.

Hozzávalók:

  • 5 dl sűrített tej
  • 2 dl tejszín
  • 30-40 g instant kávé (attól függően,mennyire erősen szeretjük)
  • 25 dkg cukor
  • 7 dl rum
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál fahéj

 

 

Elkészítés:

A sűrített tejet és a tejszínt a cukorral együtt felfőzzük. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk az instant kávét és a fűszereket. Gyakori kevergetés mellett csomómentesre főzzük. A főzetet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezután hozzáöntjük a rumot. Szűrőn keresztül üvegekbe töltjük. Ajánlatos másfél-két hétig érlelni, hogy kiteljesedjenek az ízek. A receptben szereplő mennyiségek felhasználásával majdnem másfél liter kávélikőr készíthető.

Weninger Nóra

2014. december 18.

Hozzászólások