Kicsik és nagyok boldog mosollyal ismerkednek kultúránk kincseivel, és a szép emlékek, a hazavitt vásárfiák a következő alkalomig őrzik ezt az önfeledt pillanatot. Idén augusztus 17-e és augusztus 20-a között immár 27. alkalommal népesül be a Budai Vár, hogy a közel 800 résztvevő mester portékáival elkápráztassa a látogatókat.

Természetesen ahogyan minden évben, az idei rendezvénynek is lesz egy fő témája, ez pedig nem más, mint a gyapjú, amelynek minden feldolgozási fortélyával, formájával készülnek majd a mesterek. Évről évre más-más ország vendégeskedik a fesztiválon, idén Kirgizisztán népművészei tisztelik meg jelenlétükkel a Mesterségek Ünnepét, keresztmetszetet mutatva népi kultúrájukból, tárgyaikból. 

A gyermekek a hagyományok szerint játékos formában ismerkedhetnek meg a népművész szakmák tudományával, kipróbálva, testközelből átélve azt. Részükre nyitva lesz az Újvilág-kertben a játszóház is, jobbnál jobb népi játékokkal, és a színpadi programok között délutánonként szintén találnak majd kedvükre valót.

Este a Palota-színpadon, a Magyar Nemzeti Galéria előtt és az Oroszlános Udvarban pedig felnőtteknek szól a zene: remek koncertek és táncházi programok várják az érdeklődőket.

A népi gasztronómia és a kézműves élelmiszer-készítés nem áll messze egymástól, így idén a fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak a gasztro-kiállítók is. A Kézműves Étkek Udvarában sajt, kenyér, kolbász, bor, pálinka és mézeskalács egyaránt akad majd.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is fotóponton várják azokat a vállalkozó szellemű, belépőjeggyel rendelkező látogatókat, akik viseletben érkeznek. Szintén fotóval kapcsolatos az idei másik újdonság is: a Mesterségek Ünnepe hivatalos Facebook-oldalán augusztus elsején fotópályázat indul, ahová korábbi és idei látogatói fényképeket lehet majd feltölteni „Vásárfia az otthonomban” címmel. A népművészeti tárgyak jelenléte a modern környezetben minden bizonnyal érdekes, látványos fotókat eredményez majd. Hogy az idei eseményen is motiválják a látogatókat, az eredményhirdetés csak augusztus 31-én lesz, a díjazottak pedig a Mesterporta vásárlási utalványait vihetik haza.

Újdonság az idei fesztiválon, hogy 5000 forintért 4 napos belépőjegy is vásárolható. 4 és 14 éves gyermekek és nyugdíjasok számára a 4 napos jegyért 2500 forintot kell fizetni. A családi jegynél is több változatot különböztetnek majd meg: 2,3 vagy 4 gyermekkel érkező 2 felnőtt részére kedvezményes jegyárakat kínál a fesztivál. A 4 év alatti gyermekek részére a belépés továbbra is ingyenes. Jegyek elővételben a Ticketportal weboldalán válthatóak.

Részletes információ folyamatosan a Mesterségek Ünnepe honlapján olvasható.

A rendezvény facebook oldala

Arteregó Kft.

2013. június 11.

Hozzászólások