Pintér Netti business coach a design gondolkodáson alapuló tanácsadást kínálja ügyfeleinek. Interjúnkban erről beszélgettünk. Kedves Netti, mit jelent pontosan ez a fogalom, és kik keresnek meg ilyen segítségért?

Kreatív problémamegoldást jelent. A design mint tervezés, a designgondolkodás mint eredményorientált tervezői gondolkodás van jelen a coaching folyamatban. Magánemberek karrier, párkapcsolat, önismeret témakörben várnak tőlem segítséget. A humán erőforrás menedzsment területről pedig cégek a megbízóim.

Mi az eredeti foglalkozásod? Hogyan lettél business coach?

Állami szektorban és multi vállalatnál is dolgoztam, mindig emberekkel foglalkoztam, és mint vezető, kerestem egy működő módszert, aminek hosszú távú, „aprópénzre váltható” (gyakorlati) haszna van. A munkahelyemen halottam először a coaching típusú vezetésről egy tréning alkalmával. Kedvet kaptam hozzá, és elkezdtem utánaolvasni a módszertannak. Majd jelentkeztem a dr. Kollár József és dr. Kollárné Déri Krisztina által vezetett iskolába. Itt a várakozásomat felülmúlta az a módszertan, amit megtanultam. Több mint egy évig foglalkoztak velem, tanítottak a tanáraim, amit ezúton is köszönök. Most már tudok úgy gondolkodni, hogy számomra és környezetem számára is hasznosan cselekedjek.

Hogyan történnek a magánpraxis foglalkozások? Egyszeri alkalmak ezek, vagy folyamatos együttműködés a klienseiddel?

A magánpraxis ajánlás útján bővül. Felhívnak vagy e-mailt írnak az érdeklődők, és megbeszélünk egy időpontot, amikor találkozunk. Ekkor elmondja a kliens, hogy mi az, ami legjobban foglalkoztatja, felismeri az elakadás valódi okát, és ennek mentén, mint egy ruhatervező, elkészítjük az Ő egyedi megoldási stratégiáját. Személyiségből adódik, illetve helyzetfüggő, hogy kinek mennyi alkalom szükséges az ideális, vágyott állapot eléréséhez. Van olyan személy, akinek elég egy alkalom, és van olyan, aki akár 10 vagy több alkalommal is megkeres. Illetve az egyik életterületen való problémamegoldás után (pl.: karrier) haladni szeretne a párkapcsolat területére is. Nekem az elégedett coachee (ügyfél) az ajánlóm. Minden coaching egyedi, hisz minden ember egyedi életszemlélettel rendelkezik.

Honlapodon más témában is segítséget kínálsz: cégeknek ajánlasz tréningeket és készségfejlesztő, vezetői eszközöket fejlesztő, design gondolkodáson alapuló csoportos és egyéni üléseket. Kifejtenéd ezeket bővebben?

Munka közben

A leggyakrabban egy látható vagy vertikálisan megfogalmazott vezetői, dolgozói igény alapján keresnek meg kompetencia fejlesztés céljából: pl. kommunikációs, problémamegoldó, konfliktuskezelő stb. tréning.
Ezt követően egy személyes eredmény megbeszélés, a megbízó által megfogalmazott visszajelzés alkalmával a tréningen láthatóvá vált, további hiányok megszüntetésére (igény esetén) folytatódik a munkakapcsolat. Ilyen lehet a munkavégzés alkalmával az erőforrások elaprózódása, illetve a kompetenciák nem megfelelő, pazarló kihasználása, nem megfelelő munkamorál, belső konfliktusok.

Az ilyen típusú munkahelyi környezet hatékonyság csökkenést eredményezhet, ennek elkerülésére vagy helyrehozatalára kapok céges megkereséseket, melynek eredményeként emberi erőforrás területre vonatkozó tevékenységek kiszerveződnek a vezető feladatai közül. Amellett, hogy a hatékonyság nő, mivel az adott dolgozó vagy cégvezető jobban tud összpontosítani a vállalat fő tevékenységére, a vállalati fix költség helyett működési költségként jelentkezik a kiszervezett feladat elvégzése, s ezek már kézzelfogható számadatok minden cég esetén. A vezető feladata az, hogy olyan működési feltételeket teremtsen, amelyek között a munkavállaló céljának megvalósításával a vállalat céljainak a teljesítését segíti elő.

Az emberi erőforrás menedzsment lényege a megfelelő munkaerő biztosítása, a munkaerő megszervezése, a munkakapcsolatok alakítása és kezelése, valamint az érdekeltség és ösztönzés rendjének kialakítása és hatékony működtetése. Fontos látni, hogy a design gondolkodás olyan innovatív szaktudással bír, amelyet érdemes kihasználni a menedzsment támogatására akár eseti jelleggel, konkrét feladatra akkreditálva, vagy havi rendszeres megbízás alapján. A szervezeten belül olyan feladatok is felmerülhetnek, mint az új belépő toborzása, kiválasztása, folyamatfejlesztés, teljesítménymérési és -értékelési rendszer kialakítása stb..

Hogyan irányítják a következő kulcsszavak a munkádat a hozzád fordulóknál: a célok megállapítása, a személyiség feltárása, kreativitás, problémamegoldó gondolkodás?

Szuper kérdés, köszönöm. Nem veszélyes-e rákérdezni az ismeretlenre? Ez bizalmi szakma, és még most sem tudják sokan, milyen lehetőségeket rejt az egyén, illetve a cégek számára. A legmeghatározóbb, irányító szó a design. Ahol az ember a lényeg, hogy neki mire van szüksége, mi az, ami az ő képességeihez legjobban illik, és mi az, ami Neki örömet jelent. Ezt úgy képzelheted el, mint egy bútortervező, aki olyan ülőalkalmatosságot tervez, ami egyedi, csak a megrendelő anatómiáját és ízlését szolgálja kényelemmel, egészséggel és szépséggel.

Ez a design coaching is, tehát megoldja a problémát, személyiségfüggő is, meg kell ismerni a valódi elérhető célt, (ami néha még a coachee – kliens – előtt is gyakran ismeretlen). Én nem a hétköznapi kreativitást értem, de mint kreatív helyzet megoldás, úgy igen, lehet kreatív is egy coaching, vagy design gondolkodás. A célokról, azt hisszük, vannak céljaink, aztán meg kiderül, hogy ez nem is a mi célunk, csak úgy örököltük, vagy kívülről jött elvárás, de nem személyiségből fakad. Azt tapasztalom, hogy néha nagyon nehéz megfogalmazni a valódi célt.

A munkád hogyan illeszkedik a magánéletedbe? Sikerül jól beosztanod az idődet, hogy a családodra is jusson?

Imádom a munkám, igazi flow. Ebből adódóan az időmenedzsment nem létezik számomra, amikor ügyféllel vagyok. Ezen kívül jól be tudom osztani az időmet. Szeretem a családomat, a gyermekeimet. Ők segítenek nekem megtalálni a kalandban a rendet, és a rendben a kalandot. Hiszem, hogy a gyerekek által vagyunk „óriások”.
A férjemmel több mint 23 éve vagyok együtt, ő a biztosítókötelem, ha elszállnék a munkámban. Az eltelt idő és a közös munka, amit egymásért tettünk, számomra olyan, mint egy értékes műalkotás, olyan, mint egy Kiskunhalasi csipke vagy egy Hollóházi porcelán. Az ember nem törölget port egy kiskunhalasi csipkével, és nem egy Hollóházit vág a földhöz, ha dühös. Legalábbis átgondolja. És mitől lesz valami műalkotás? Hogy sok munka van mögötte, egyedi és megismételhetetlen. Én így tekintek a házasságomra és a családomra. Óvom, mint egy műalkotást, de nem zárom el a vitrinbe, használom, és gyönyörködöm benne.

Úgy tudom, sok egyéb projektben is benne vagy. Sokat utazol is. Mivel foglalkozol még?

Igen, a tréningek kapcsán sokat utazom. Ezen kívül önkéntes, karitatív módon a Derűterápia nagykövete vagyok, melyet szintén Dr. Kollárné Déri Krisztinával közösen végzünk idősotthonokban és szociális intézményekben, ahol nyitottak az ilyen típusú foglalkozásokra és befogadnak bennünket.

Mivel töltöd a szabadidődet, ha van?

Van, igen, a hétvégém szabad, és a családommal töltöm. Őket „szolgálom” ki, sétálunk, kirándulunk, nagy beszélgetéseket folytatunk, (megváltjuk a világot), sokat olvasok. Jelenleg andragógiát (felnőttképzést) tanulok, futok és jógázom.

Mi az ars poeticád, az életszemléleted lényege?

Világossá kell tennem a megbízóim számára, hogy miért nem elég jók a hasznos tervek, mi a különbség a bevált (mások számára már ismert maga az elakadás oka) és a designok (motiváló tervek) között. A válságot keresem. A munkám révén folyamatosan kihívást jelentő helyzetekkel találkozom. Minden napban vannak kihívások, ezek lehetőségek a tanulásra, fejlődésre. A fejlődést támogatom, ez viszi előre az embert.

Hol érhetnek el a téged keresők?

Telefonon: 36-30-310-0461
E-mail-ben: pinternetti@gmail.com
Weblapomon
Szeretettel várom az érdeklődőket!

Kedves Netti! További sok sikert kívánok a vállalkozásodban, üzleti karrieredben! A segítségeddel sikerüljön minél több embernek elérnie célját, vágyát!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások