Idős korban a lélek érzékenysége, a szellem nyitottsága óriási élettapasztalattal párosul, melyek példát nyújtanak a fiatalabb korosztály számára. Ezen gondolatok jegyében került megrendezésre immár negyedik alkalommal a „Szépkorúak színes világa” nevet viselő nyugdíjas “KI MIT TUD?”.

szepkoruak

A színvonalas hagyományőrző együttlétre az Újkazinci Baráti Kör szervezésében került sor 2021. október 14-én a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban.

E közösségi program betekintést enged a nyugdíjas korosztály szellemi értékeibe, kulturális tevékenységébe, és általa megismerjük az időskorban rejlő szépséget, kreativitást. Ezek a célok vezérelték a szervezőket, amikor meghirdették az Idősek hónapja programsorozaton belül a szépkorúak számára a bemutatkozás lehetőségét.

A szeánszon 7 kategóriában 13 településről, városból 41 produkció mutatkozott be 152 szereplővel. A legidősebb résztvevő 83 éves volt, aki versmondásával kápráztatta el a hallgatóságot.

szepkoruak

Színes, különleges előadások, széles repertoár jellemezte a műsort. A színvonalas produkciók hatalmas felkészültségről tettek tanúbizonyságot, amelyeket szakmai zsűri értékelt.

A négytagú zsűri elnöke Molnár-Keresztyén Gabriella színházi rendező volt, aki Budapestről érkezett. Tagjai: Orosz Margit Németh László-díjas tanár-költő, a Magyar Nemzeti Írószövetség tagja, a Magyar Kultúra Lovagja; Kottner László zenetanár, előadó; P. Dányi Gabriella MANE Életmű díjas költő, irodalmi Nívódíjas író, festő.

A korábbi évek és ez a negyedik alkalom pozitív tapasztalatai abban erősítették meg a szervezőket, hogy jó ügy mellett kötelezték el magukat. Az önzetlen támogatók segítsége mellett a technikai feltételek is – Szitka Péter Kazincbarcika város polgármesterének, a Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sportszolgáltató Kft. vezetőjének, Heidrich Zsoltnak köszönhetően – biztosították a program sikerét.

A Szépkorúak színes világa című rendezvényt Demeter Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg, és egyben köszöntötte az idősek hónapja alkalmából a szépkorúakat.
szepkoruak

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

Színes produkciók követték egymást: hangszeres játékok, versmondás, vidám, paradisztikus jelenetek, szólóénekek, népdalkörök, táncos előadások nyújtottak élményt, varázsoltak sok-sok mosolyt arcunkra.

A zsűri tanácskozása alatt Slamovits Tibor gitárjátéka, nosztalgia koncertje a fiatalkor varázsát idézve fokozta a jó hangulatot. Ismét egy rendkívüli vidámságot, kulturális élményt nyújtó nappal lettünk gazdagabbak, mindamellett a baráti, a közösségi együttlét örömét is újra megtapasztalhattuk.

 

Orosz Margit

A szerző korábbi cikke ebben a témában

 

Hozzászólások