Interjú Szász Zsolttal – A Montázsmagazin “kiscsoportjában”, a Montázsmagazin a művészekért címűben egy ideje figyeljük a statisztikát, hogy havi, kéthavi szinten kik a legaktívabbak a posztolásban, kommentelésben, s ezáltal a Montázsmagazin életében.

Számukra felajánlottuk, hogy készítsenek egymással interjút, és ha igazán jól sikerül, szívesen megjelentetjük a MONTÁZSMAGAZIN-ban, tehát a weboldalunkon. Ezúttal Varjú Zoltán készített érdekes interjút Szász Zsolttal. 

szasz zsolt

Szász Zsolt

Varjú Zoltán:

Kedves Zsolt! Szeretettel köszöntelek, és megtisztelő számomra, hogy ezt az interjút elkészíthetem veled. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak, mondj néhány személyes információt magadról; hol születtél, milyen tanulmányokat folytattál, és egy kicsit ismertesd meg előttünk a benned élő magánembert.

Szász Zsolt:

Sepsiszentgyörgyön születtem. A Székely Mikó Kollégiumban tanultam 12 évet, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen matematika karán diplomáztam. Később az ELTE Videokommunikáció és alkalmazott videó szakán videószerkesztő diplomát szereztem. Harmonikus családi életet élek, igazán meg vagyok elégedve. Budapest és Barót a két lakóhelyünk. 2006-ban megalapítottam az “ERDŐVIDÉKI TÉRSÉGI TELEVÍZIÓT” (www.ERDTV.com). Most tehát ez a munkahelyem és hivatásom.

V. Z.: Mivel több alkalommal megtiszteltél a LYRA Facebook közösségi oldalon az írásaim közzétételével, és az irodalom iránti kötődésed – többek között – ezen oldal működtetése kapcsán is visszaköszön, ezért számomra ez a tevékenységed megkerülhetetlen. Kérlek, mondd el, mi az, amit számodra jelent az oldal, és milyen fejlődési pályát futott be az elmúlt másfél év alatt, amióta létrehoztad.

Sz. Zs.: A művészeteket nagyon szeretem. Ápolom a hagyományokat. Nagyon sok értékes és jó emberrel találkozom itt. Nagyon szép és értékes alkotást tudok megosztani. A legfontosabb, hogy jó alkotások “megosztásával” úgy érezzem, értéket és pozitív energiát nyújtok embertársaimnak. A dolog kettős arculatú, mert ugyanezt kapom vissza. Ez nagy elégtétel számomra.

V. Z.: Az irodalom terén van olyan író, költő, akit szívesen kiemelnél az általa nyújtott többletérték miatt, amit számodra nyújtott? Kérlek, említs meg néhányat a klasszikusok és a kortársak közül egyaránt!

Sz. Zs.: Ha nem veszed rossz néven, neveket nem említek. Csupán annyit mondhatok, hogy a világirodalom – beleértve a magyar irodalmat is – tele van művészeti és tudományos értékkel és annak megteremtőivel.

V. Z.: Kérlek, mutasd be az Erdővidéki Térségi Televíziót! Milyen tematika alapján működik, és milyen rövid, esetleg hosszabb távú célokat tűztél ki a televíziócsatorna működését tekintve?

Sz. Zs.: Itt röviden fogalmazok: Szükség van ilyen fórumra a helyi kulturális hagyományok megőrzése érdekében. A térség életében zajló közéleti és kulturális történések bemutatása ugyancsak fontos eleme a tevékenységünknek.

V. Z.: Ki az a filmrendező és az az alkotás, aki és amely meghatározó volt számodra? Miért? Többet is megnevezhetsz.

Sz. Zs.: Sok film megérintett. Quentin Tarantino : Django , Robert Zemevkis : Forrest Gump. A magyar filmek közül Fábri Zoltán: Isten hozta őrnagy úr. Ezeken kívül még 1000 filmet szeretek.

V. Z.: Többszöri hosszas beszélgetésünk alkalmával említetted nekem a matematika iránti szereteted, ami önmagában felölel egy teljes embert az esetek nagy többségében. Kérlek, mesélj arról, hogy mit jelent számodra a matematika tudománya, milyen szinten épül be a mindennapokba.

Sz. Zs.: Izgalmas oktatni. Figyelni, hogy áramlik át e modell-energia a tanítványok friss, érintetlen szellemi világába. Másrészt nagyon sokat köszönhetek a matematikának. Az életem minden területén felhasználom. Nagyon meg lehet szeretni. Nem kell már tudnom, hogy matematikus vagyok: itt van bennem.

szasz zsolt

V. Z.: Mondd el az olvasóknak, hogy mit jelent számodra az axióma! Kérlek, ismertesd meg velünk a mélyebb értelmezésű mondanivalóját ennek a fogalomnak.

Sz. Zs.: Nem ismerjük világunk eredetét. Ezért van szükségünk olyan feltételezésekre, amelyeket feltétel nélkül elfogadunk, hogy erre majd felépítsünk egy elméletet. Ilyeténképpen mindig tovább tudjuk építeni e struktúrát.

V. Z.: Van olyan matematikus, akit példaképnek tartasz? Ha igen, miért?

Sz. Zs.: Van. Bolyai János. 1831-ben megjelent Appendix című művével megalkotta a nemeuklideszi geometriát, amely nélkülözhetetlen alapot jelentett a 20. század fizikai elméletei számára. Ő maga is szorgalmazta egy nemeuklideszi alapokra helyezett mechanika kidolgozását, azaz „majdnem egy évszázaddal Albert Einstein előtt megfogalmazta Einstein gravitáció értelmezésének a célkitűzését”.

V. Z.: Végül szeretnélek megkérni, hogy beszélj nekünk a téged jelenleg foglalkoztató dolgokról, és azokról a terveidről, amikre a jövőben kitűzött céljaidként tekintesz.

Szász Zsolt: A családom a legfontosabb. Azt kívánom, éberen tudjak dolgozni. Hiszek a Jézus-i energiák áramlásában és abban, hogy én is tudok pozitív energiát küldeni embertársaim számára.

szasz zsolt

 

Riporter: Varjú Zoltán

Fotók: Szász Zsolt – digitális technika

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szász Zsolt interjúja Varjú Zoltánnal – Költők egymás között

 

Hozzászólások