2015 márciusában a MontázsMagazin pályázatot írt ki amatőr festők, képzőművészek számára Tavaszi pillanatok címmel. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások, valamint a közönségszavazás győztese kiállításon vehet részt Budapesten a Liget étteremben a Kuti Galéria jóvoltából. A Galéria megálmodóját és létrehozóját, Kuti Pétert faggatom életéről, munkájáról, terveiről.

 

kuti_peter7

 

Foglalkozásod szerint informatika tanár vagy. Hogyan jutott eszedbe egy galéria létrehozása és kiállítások szervezése?

Ez egy hosszabb történet. Néha én is ecsetet veszek a kezembe, és megpróbálok szép dolgokat alkotni. 2011 óta festek. A főállásom mellett esténként 60+-s korosztályt tanítom a számítástechnika és az internet rejtelmeire. Ennek keretében a levélcsatolmányt egy-egy képemmel illusztráltam. Dicsérték a képeket. Gondoltam, udvariasságból. Hát nem. Egyik tanítványom ismerte a Tető Galéria tulajdonosát, aki megkeresett, hogy állítsam ki a képeimet. Meglepődtem, nem is kicsit. A hab a tortán az volt, hogy rá egy hétre a Residance irodaház kiállítás-szervezője is megkeresett, hogy tegyem ki a képeimet. Néhány hónappal később üldögéltünk párommal a Liget étterem teraszán. Élveztük a nyári naplementét, a kulináris élmény mellett a finom sört és a jó társaságot. A pincérekkel gyakorlatilag összebarátkoztunk. Félmondattal szóba került, hogy mivel foglalkozom szabadidőmben. Kérték, hogy tegyem ki a képeimet.

Így lett a Liget étteremben az első kiállítás. A 2014-es nyáron a Liget étterem falait a képeim „díszítették” augusztus közepéig. Aztán egy reggel egy új gondolat szöget ütött a fejembe. Szervezek másoknak is kiállítást. A Facebook-n létrehoztam egy oldalt 174-es kiállítások néven.  Meghívtam művészeket, akik megtiszteltek és elfogadták a felkérést. Akkora sikere volt a kezdeményezésnek, hogy a 2014-es és 2015-ös évre elkelt minden hónap! Minden hónap második szombatján 15 órakor nyitom meg az aktuális művész kiállítását. 1 művész 7 alkotása 4 hónapig.
Így kezdődött a galériás pályám. Ha valami beindul, akkor nagyon kezd működni. Azóta három új sorozatot indítottam.

 

kuti_peter2

 

Mi ösztönzött arra, hogy az amatőr alkotókat felkarold és segíts nekik megmutatkozni alkotásaikkal a nagyközönség előtt?

Tudom, mekkora élmény, amikor egy „amatőr” alkotónak felkínálják a kiállítás lehetőségét, és nem csak amatőrnek. Kőkemény profinak is!

Milyen emlékeket őrzöl az első általad szervezett kiállításról?

Sok-sok izgalmat, kíváncsiságot, munkát. Rengetek lélekemelő élményt. Sikert! Ehhez kellett Fehérvári Katalin kitűnő személyisége, a képei és a sok érdeklődő. Nagyon feldobódtam!

Kik segítettek abban, hogy maximálisan jól megtanuld a kiállítás szervezésének a fortélyait?

A kezdetek az ösztönösségről szóltak, az ötletek megvalósításáról. A saját kiállításommal kapcsolatos feladatokból próbáltam átültetni a helyi viszonyokra. Szabadi Katalin művésznő kiállításán éltem meg az első direkt segítséget. Vadász István, a Gogol galéria tulajdonosa ült le mellém, és közel egy órán keresztül mesélt és mesélt. Átadta saját tapasztalatait, és ötletekkel látott el. Vadász István önzetlensége határtalan segítséget jelentett és jelent a mai napig!

 

kuti_peter3

 

Kik voltak a kiállítóid a Kuti galériában az indulás óta?

Sorrendben:

  • a 174-es kiállítások sorozatban: Fehérvári Katalin, Kun István, Szelényi Anna, Ghyczy György, Szabó Marika, Budai Tímea, Kosicky Zsuzsa, Micskei Erzsébet, Jeles Teréz
  • Rejtett értékeink, művészek és alkotásaik sorozatban: Szabadi Katalin, Márkus Imre és Márkusné Nacsa Irén –Szegedről
  • Meghívó a beszélő képek csoport tagjainak munkáiból, válogatás volt látható, több mint húsz alkotó egy-egy alkotása.
  • Az ember és az arca, szénnel és színnel csoportnak május végén nyitom a kiállítást.
  • Ezt követően jön a második válogatás, illetve augusztus 22-én szülővárosomat, Esztergomot bemutató képek lesznek láthatóak a Liget étteremben.
  • Folytathatnám a sort: Kis Katalin, Márfy Gabreilla, Mikóczy Dénes (Szlovákia), Pilipár Éva, Bácsfalvi Zoltán, Odett Steinmann, Mária Eti Molnár, Hammer Réka, akik 2015-ben érkeznek.

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Létrehoztál már a Facebookon néhány oldalt, ahová az alkotók feltölthetik a munkáikat! Ez jó lehetőség az amatőröknek a megmutatkozásra. Ilyenek például a Meghívó a Beszélő Képek kiállítás sorozatba, Évszakok a művészetekben, Képeim a részeim, Vers ihlette kép, kép ihlette vers című is. Az én válogatásom című kiállítás már véget ért. Erre a kiállításra az általad kiválasztott festmények kerültek. Mi alapján döntöttél?

Nem volt szempont, hogy ki a profi és az amatőr. Kinek volt már sok kiállítása és kinek ez az első. Mivel nem tematikus kiállításban gondolkodtam, ezért elkezdtem nézni a képeket, ami megtetszett, azt felkértem. Nem mindig jártam sikerrel, mert már nem volt meg a kép. Ajánlottak helyette másikat  …

Az internet, pontosabban a Facebook jó lehetőséget ad arra, hogy felfedezz szép alkotásokat és tehetséges alkotókat. Kik azok az amatőr festők, akikre nem az interneten találtál rá?

Konkrét neveket nem tudok mondani. Egyszerű oka van, egyrészt sokan vannak, akiket egy-egy kiállítás-megnyitón ismerhettem meg, azóta már az internet világában is megtaláltuk egymást. Másrészt ajánlják egymást a művészek! Neveket ne várj, mert nem szeretnék senkit sem kihagyni.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Honnan értesültél a Montázsmagazin pályázatáról?

Az egyik festőművész ismerősöm – bár nem szereti ezt a titulust – hívta fel a figyelmemet a Montázsmagazinra. Remek kezdeményezés a művészeteknek és művészeknek!

Miért ajánlottál fel kiállítási lehetőséget a kiválasztott festőknek?

A Montázsmagazin egy nagyszerű lehetőséget adott a „Tavaszi pillanatok” pályázattal olyan alkotóknak, akiket nem igazán ismernek. Galerista elképzelésem nagyon közel áll hozzá. „Magát amatőrnek vagy profinak tartó művészeknek szeretnék kiállítást szervezni.” Ezzel a gondolattal indítottam a Meghívó a beszélő képek FB csoportomat és az első kiállításokat!

Ez a kiállítás a Liget étteremben meddig látogatható?

Május 29-én zárjuk a kiállítást és utaztatjuk Kecskemétre az Artesia Galériába, ahol ugyanezek a képek június 7-ig lesznek láthatóak.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Neveltetésünkben nagyon fontos a családi háttér. Szüleid a művészetekre érzékeny embernek neveltek, vagy felnőtt korodban terelődtél a művészetek irányába?

Édesanyám technikumot, édesapám a Műszaki egyetemet végezte el. Mind a ketten műszaki végzettségűek, de a könyvespolcon számtalan festő munkáit, életét bemutató könyv található – mai napig is –,  és a falakon a hatvanas évek festőinek képei. Ebben a környezetben nőttünk fel az öcsémmel. Szüleim a könyveket nem dekorációnak vették. Rendszeresen kézbe kaptuk és forgattuk. A nyolcvanas évek elején próbálkoztam először festéssel. Semmi sem maradt meg belőle. Amikor szüleimnek megmutattam első képeimet, meglepetésemre apai nagyapám ceruzarajzait hozták és mutatták meg nekem. Meglepődtem, és nagyon büszke vagyok rá, mert csodálatos képeket láthattam. Valahogy a nehéz éveim fordítottak a művészet felé. Ilyen volt a 2011-es és a 2014-es év nyara.

 

kuti_peter6

 

Neked is vannak gyerekeid. Ők is a művészetek iránt fogékony emberek? Van-e közöttük amatőr alkotó?

Három „aprónépem” van. Zsóka, Zsolt és Annamária. A két Zs-nek egy az édesanyjuk, akinek nem kevés tehetsége van a festészethez. Zsóka örökölte ezt a tehetséget. Tanító néniként Rajztanodás csoportban foglalkozik gyerekekkel. Fiamat nem érintette meg – még, ki tudja mit hoz a jövő – az ihlet. Annamáriát tanítgatom, festünk együtt. Van benne tehetség és ügyes a keze. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Mennyire öröm számodra a kiállítás-szervezői munka? Munka ez,  vagy hasznos szabadidős elfoglaltság?

Alapvetően öröm, ami munkával, nem is kevéssel jár együtt. Természetesen csalódás is van benne! Amikor ülök a gép előtt és nézem a képeket, már örömmel telik meg a lelkem! Aztán jön a frenetikus élmény. Berendezem a kiállítást, és van negyed órám, amikor egyedül maradok a képekkel és gyönyörködöm. Élvezem a galerista lét egyik előnyét! Mi a másik? Nagyszerű emberekkel ismerkedhetek meg!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Milyen visszajelzéseket kapsz az amatőr alkotóktól?

Profi és amatőr alkotók is örülnek a lehetőségnek és a bizalomnak! Nem egy alkotóval találkozom többször egy-egy kiállításon! Visszatérőek, a tehetségük visszahozza őket!

Az alkotás egyfajta örömforrás. Neked jut-e időd munka mellett festésre vagy másfajta alkotó tevékenységre?

Már nincs időm. Hónapok óta nem fogtam ecsetet a kezembe. Szeretek kirándulni és fényképezni (édesapám tanított a fotózás tudományára, anno.) Ezekből van néhány fenn az FB-n. Vannak közöttük olyanok, amelyekre azt mondom, jól sikerültek.

 

kuti_peter8

 

Kuti Péter alkotása

Mi a legkedvesebb színed és témád?

Kedvenc színem a sárga és árnyalatai. Kedvenc témám? Erre egy példát mondanék! Két fél az egy …. Mi ketten! című képem.

2015. január 1-én Müller Péter idézetével indítottad az évet:

“Ha kihűlt körülötted a világ és jéggé fagyott az élet, fűts be önmagadba, mint egy tüzes kis kályhába, és áraszd a meleget! Meglátod, mennyien jövünk majd köréd. Mert mindannyian fázunk. És oda gyűlünk, hol meleg van még.” Befűtöttem!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Sok-sok alkotót sikerült magad köré gyűjtened. Milyen terveid vannak velük kapcsolatosan a jövőben?

Szeretném bővíteni a kiállítási lehetőséget. Lenne szponzor, aki ebben segítene. Ezt csak felelősséggel lehet megtenni. (Más pénzéből úriembernek lenni nem az én stílusom!) Találtam olyan helyet ahol meg lehetne valósítani az „Álmomat”: Kuti Galéria – Centrumban a művészetek, de az anyagiak visszatartanak. Keresek támogatókat az „Álom” megvalósításhoz! Keresem az új helyeket a kiállításokhoz, ahol legalább a képek és alkotók is megjelenhetnek.

 

Almási Zsuzsanna festőművész

 

 

Hozzászólások