A My fair Lady és a Meseautó rémlik fel a magyar néző fejében, mikor nézni kezdi az 50-es évek végén játszódó, bájos kisvárosi világot árasztó filmet. A Populaire kisasszony május 15-től látható a magyar mozikban.A főszereplő a szende, nagykamasz sorból épp kilépő Rose Pamphyle (Déborah FrançoisHátralévő életed első napja), aki elvágyódik szülőfalujának egysíkú világából, elfut a rá váró, kiszámítható boldogtalanságot kínáló lehetőségek közül. Titkárnői állást keres, ez vágyai netovábbja, s hogy megkapja, burleszkbe illő cselekedetet hajt végre: annak ellenére, hogy az őt felvételiztető rémesen ellenszenves főnök, Louis (Romain DurisMár megint lakótársat keresünk, Tajtékos napok) először kipenderíti, mégis az irodában marad, s bemutatja különleges képességét. Tehetsége a szakértelem teljes hiányában nyilvánul meg, hiszen a két ujjas gépelés nagymesterét láthatjuk benne.


A film humora ebben állandósul: a rózsaszín világ, a kamaszlányos álom megvalósulása, mely az őt látó férfi tekintetében a vadság („Rose egy vadállat!”) vonzó erotikáját jelenti, s a kettő között tátongó űr a lány személyében való összevonás hatására sem lesz kisebb. Kettejük kapcsolódási pontja talán épp ez, miként az unalmas biztosítási ügyvéd a titkárnői állásokra pályázók szemében a meghódítandó jéghegy csúcsa, egyúttal azonban egy rakás kudarc megtestesülése. És valóban: híres sportoló (ugyan mindig csak második), háborús hős (hősiesen megmenekült, igaz, nem voltak üldözői). Louis elcsábítja Rose-t, ami abban áll, hogy ráveszi, nevezzen be egy gépíró versenyre.


A gépírói verseny sikerének gondos tervezése és megvalósítása a film fő témája. A kettős szerelmi szál kidolgozatlanságáért igazán kár: a szerelmi háromszögek a happy end hatására ugyan látszat háromszögekké válnak, s inkább a téma gyors kibontakozását késleltetik – jó érzékkel, de kevés hitelességgel. Ugyancsak nem áll jól a főszereplő szerelmi lelkesedése: arca eltorzul, ellágyulni képtelen.

Mégis bájos rózsaszín film lesz az összhatás, mely a tudatosan megrajzolt giccs ellenére is (előre várható) fordulatokban gazdag élményt nyújt.


Populaire kisasszony, (Populaire), színes, francia vígjáték, 111 perc, 2012

Rendező: Régis Roinsard

Szereplők: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Shaun Benson, Mélanie Bernier, Nicolas Bedos, Miou-Miou, Eddy Mitchell

Fesztiválszereplések:

Róma, 2012, jelölés

César-díj, 2013:         

  • Legjobb operatőr: Guillaume Schiffman, jelölés
  • Legjobb jelmeztervező: Charlotte David, jelölés
  • Legjobb első film: Régis Roinsard, jelölés
  • Legjobb filmzene: Emmanuel D’Orlando, jelölés
  • Legjobb látványtervező: Sylvie Olivé, jelölés

Szalagyi Csilla

2014. május 13.

Hozzászólások