Matt Damon állatkertet vásárol Cameron Crowe új családi filmjében.

Cameron Crowe nem rendez sok filmet, de ha belevág egybe, akkor azzal általában nem nyúl mellé.  1997-ben még csak a jelölésig jutott, de nem kapta meg az Oscar-díjat. Ennek a ellenére a Jerry Maguire-nek köszönhetően Hollywood egyik legtehetségesebb rendezőjének kiáltották ki. Három évvel később már megkapta az arany szobrocskát a Majdnem híres-ért, majd következő filmje, a Vanília égbolt is nagy sikernek bizonyult.  A 2005-ös Elizabethtown ezzel szemben megbukott, senkit nem érdekelt Orlando Bloom és Kirsten Dunst unalmas románca. Nem tudni, hogy vajon a rossz kritikák miatt, vagy egyéb okból, de Cameron két dokumentumfilmet leszámítva azóta nem hallatott magáról. Mostanáig. Nemrégen került mozikba az Igazi kaland című családi filmje, amelyben Matt Damon-ra osztotta a főszerepet.

Igaz történet alapján készült

A sztori érdekessége, hogy igaz történetről van szó, a főhős, Benjamin Mee valóban létező figura, aki papírra vetette saját élettörténetét, a forgatókönyvírók pedig ezt vették alapul munkájuk során.
A film kezdetén egy gondokkal küszködő családot látunk: a férfi özvegyen maradt két gyerekével, és még egyiküknek sem sikerült feldolgoznia a gyászt.  Az apának főleg kamasz fiával gyűlik meg a baja, akivel egyáltalán nem találják a közös hangot. Mikor a fiút kicsapják az iskolából, úgy döntenek, hogy itt a változás ideje, és el akarnak költözni. Nem egy szokványos házra esik azonban a választásuk, hanem egy olyanra, amihez egy komplett állatkert is tartozik. Benjamin és kislánya egyaránt lelkesednek a házért, és vállalják a kihívást, noha semmit nem tudnak az állatok gondozásáról. Mikor megvásárolják az ingatlant, akkor kezdődik csak az igazi kaland, avagy hogyan tudják rendbe rakni a kissé lepusztult állatparkot, és hogyan sikerül újra összekovácsolódniuk, és közösen feldolgozniuk az őket ért veszteséget.

Jó karakterek és egy kis humor
A történet vége nem tartogat meglepetéseket. Benjamin rendbe rakja a kapcsolatát lázadozó fiával, és hála az attraktív állatgondozó lánynak (Scarlett Johansson), az állatkertet is újjáélesztik, és megnyitják a látogatók számára.  Persze rengeteg a klisé, mint a szerelmes kamasz, a cuki kislány, az alkoholista, de jó útra térő munkás, a kibontakozó szerelmi szál, és a vicces tesó (Thomas Haden Church, aki mellesleg tényleg vicces!). De ezekre a klisékre szükség is van, akit zavarnak, az válasszon helyette inkább egy skandináv művészfilmet.
A film a sok-sok érdekes karakter és a csipetnyi humor kombinációjának hála remekül működik. Legalább egyszer érdemes megnézni, bár az igaz, hogy a nyomába sem érhet a Cameron Crowe régebbi filmjeinek. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a következő rendezéséig nem kell megint hat évet várni!

 

Weninger Andrea