Közeledik az Európai Art Mozi Nap, a művészmozik és az európai filmek ünnepe. Idén is különleges történetekkel és fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én.

europai art mozi nap

A határokon átívelő eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot öt új európai film és három hazai alkotás színesíti.

Hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit az Európai Art Mozi Nap, amely változatos programkínálatával az európai filmművészet sokszínűségére és az art mozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi eseményt idén már 37 ország több mint 600 art mozijában rendezik meg egy időben, november 14-én vasárnap.

Európai Art Mozi Nap beharangozó videó:

Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 25 magyarországi művészmozi, az Art-Mozi Egyesület csaknem összes tagmozija – speciális műsorkínálattal, díjnyertes filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. A hazai kínálatban Cannes-ban, Berlinben, Velencében és további neves fesztiválokon díjazott, izgalmas új európai és hazai alkotások szerepelnek a drámától a thrilleren, filmszatírán és a romantikus sci-fi-vígjátékon át az animációig a legkülönbözőbb műfajokban.

A 6. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes mozik műsora a itt  olvasható.

A vetítéssorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

A filmes csemegék sorát a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a francia kultrendező, Leos Carax (Holy Motors) Annette című musical-drámája nyitja.

Az Adam Driver és Marion Cotillard főszereplésével, és a legendás Sparks együttes közreműködésével készült, elvarázsolt történet a Legjobb rendezés és a Legjobb filmzene díját hozta el Cannes-ból. Az örökbeadás című, szívbemarkoló olasz dráma felemelő története valós eseményeken alapul. Főhőse egy harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, aki – miután megtudja, hogy csupán néhány hónapja van hátra – útnak indul megfelelő nevelőszülőket találni a kisfiának.

A dán Hajtóvadászat bestseller krimi regény alapján készült thriller, amelyben egy 14 éves utcakölyköt letartóztat a dán határőrség, egy pedofíliával megvádolt, eltűnt köztisztviselő útlevelének birtoklása miatt. A traumatizált fiú azonban nem hajlandó beszélni.

Vincent Cassel és Bérénice Bejo főszereplésével érkező, Mese a barátságról című vígjátékban két francia házaspár évek óta tartó barátságát alapjaiban rengeti meg, amikor a társaság legvisszahúzódóbb tagjáról kiderül, hogy titokban bestseller regényt írt.

Különleges színfolt a filmkínálatban az Ezüst Medve-díjas német romantikus sci-fi vígjáték, Én vagyok a te embered, amelynek múzeumi kutatóként dolgozó főhősnőjét a főnöke ráveszi, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben, és három hétig éljen együtt egy humanoid robottal.

A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket? A Legjobb tudomásom szerint című, több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert új magyar film egy érzékeny pszichológiai dráma, amely egy örökbefogadásra készülő házaspár kálváriáját mutatja be, miután a nő egy átmulatott éjszakát követően azt állítja férjének: szexuálisan bántalmazták.

Emlékvetítések keretében digitálisan restaurált magyar filmklasszikusok is szerepelnek a programban, az idei évben elhunyt legendás magyar filmalkotók előtti tisztelgésként.

Látható lesz az 1981-ben készült Kopaszkutya, Szomjas György zenés kultuszfilmje, és visszatér a mozivásznakra Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz.

Az emlékvetítések a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködésben valósulnak meg.

 

Forrás: Art-Mozi Egyesület

Korábbi hasonló cikkünk:

Fesztiválsikerek és új magyar filmek az Európai Art Mozi Nap kínálatában – 2020

 

Hozzászólások