…avagy egy magányos, nyugdíjas szülészorvos és néhány fiatal életének sorsszerű összeillesztése egy fergeteges francia filmvígjátékban.


Figyelem az új filmek témaválasztását. Egyre többször fedezem fel, hogy vannak olyan generációkat áthidaló témájúak, mint pl. A kezdő, Az ifjúság, vagy a Kvartett – A nagy négyes című film, s most a 7. Frankofón Filmnapok egyik darabja, a Háziúr kiadó is.

Néhány éve dr. Bagdy Emőke (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta) egy előadásában éppen egy olyan francia példát hozott fel, ahol az elmagányosodott öregek otthona és a deviáns fiatalok intézete egymás mellett állt egy vidéki településen. S valaki vagy valakik hirtelen ötlettől vezérelve kitalálták, hogy összeeresztik valahogy a két intézmény lakóit. A módszer az volt, hogy az öregek képletesen örökbe fogadhattak egy-egy deviáns gyereket, ami azzal járt, hogy gondoskodniuk kellett a fiatalokról, számon kérni az iskolai feladatokat, esetleg főzni rájuk. S az eredmény meglepő fordulatot hozott mindkét korosztálynál. Az öregek depressziója elmúlt, aktívabbak lettek, a fiatalok pedig egészséges lelkülettel tanítgatták az öregeket a számítógép, az internet használatára és a fiatalos szóhasználatra. Valóságos nagyszülő-unoka viszony épült ki néhány hét leforgása alatt.

A Háziúr kiadó című francia vígjátékot lehetne – a generációk egymáshoz hangolása témakörében – akár PR filmnek is tekinteni. Adott hozzá az alapszituáció:

“Hubert Jacquin, az egykoron megbecsült szülészorvos a magányos nyugdíjasok ingerszegény életét éli. Nemrég köszönt el munkahelyétől és szeretett felesége is a közelmúltban hunyt el. Kedvenc pékségében is aggódva figyelik elmagányosodását, ahol végül rábeszélik, fogadjon fel egy házvezetőnőt. Csakhogy a házvezetőnő helyett egy albérletet kereső telefonszámát hívja fel. Manuela, a fiatal és extravagáns lány szinte azonnal felforgatja Hubert életét. Egy közösen átbulizott éjszaka mámoros pillanatában Hubert még abba is beleegyezik, hogy a két további üres szobáját is kiadja. Mire józanul végiggondolhatná, már késő, a lakótárs keresés kezdetét vette. Marion, a szorongó nővér és Paul-Gérard, a válófélben lévő ügyvéd már friss lakótársként jön szembe az előszobájában reggelente…”

A Háziúr kiadó rendezője és – részben – írója a filmes családból származó Francois Desagnat, akit a hazai közönség A cucc, A 11 parancsolat és a Mint(a)apa rendezéseiről ismerhet. Aktuális történetével nem csak a fiatal közönséget célozza meg, hanem az idősebb korosztály számára is megszívlelendő tanácsokkal szolgál.

 

A film központi figuráját, Hubert megformáló André Dussollier-t a hazai közönség már jól ismerheti az olyan filmekben nyújtott kiemelkedő alakításának köszönhetően, mint a Hosszú jegyesség, a Senkinek egy szót se vagy a Szépség és a Szörnyeteg. A Hubert életét felforgató Manuéla szerepében a többnyire francia televíziós produkcióból ismerhető Bérengére Krief mutatkozik be a hazai közönségnek, míg albérlő társát, Mariont az a Julia Piaton formálja meg, akit a Bazi nagy francia lagzik című filmben nyújtott alakításáért kedveltek meg a filmrajongók. Harmadik társukat, PG-t Arnaud Ducret alakítja, akit leginkább a Nagytudásúak filmekből ismerhetünk.

A Háziúr kiadó március 16-ától látható országosan a hazai mozikban az MTVA forgalmazásában.

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások