A kezdő, avagy egy játékfilm sztorijába csomagolt PR-film…

 

a_kezdo

 

A férjem kollégája ajánlotta ezt a filmet, mondván a történet főszereplőjének karaktere teljesen olyan, mint a hatvanas évei elején járó, de még mindig fiatalos lelkületű, minden újra nyitott, mindig újra és újrakezdő, örök-kamasz „Monsieur” (a háta mögött így hívják a fiatal kollégái) férjemé.

Magunkra ismertünk ebben a filmben is, mint ahogyan az úgy két éve látott Még egy év-ben.

Magam 48 évesen tanultam például PR-t és 55 évesen lettem kezdő újságíró, 33 műszaki területen eltöltött év után. E tanulmányaim során tanultam, hogy a PR (Public Relations) – a bizalomépítés művészete. Se nem marketing, se nem reklám. A PR egyik audiovizuális eszköze a film. A PR-filmek célja nemritkán a nevelés, a közvélemény értékeléseinek átformálása egy játékfilm sztorijába csomagolva. Így például a húsz éve bemutatott A zaklatás című filmben tanulmányozhattunk egy olyan élethelyzetet, amelyben nem egy nőt zaklat a férfi főnöke, hanem egy férfit a női felettese. Ennek a furcsa nemi szerep-cserés konfliktusnak a feloldására adott a film sok-sok izgalom után egyfajta megoldóképletet. (De ilyen PR-filmnek tekinthető a Tőzsdecápák, vagy a Krízispont is, csak itt a pénz a főszereplő. )

Manapság pedig A kezdő (The Intern) című amerikai komédia a ragyogó példája az ilyenfajta üzenetet hordozó PR-filmeknek.

 

„A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó fogadni. De erre talán nem készültek fel: beállít hozzájuk egy 70 körüli öltönyös, diplomatatáskás úr (Robert De Niro), és munkát kér. Valaha ő is hasonló szakmában dolgozott, mondja. A cég főnöke, a megállíthatatlan tempójú és nehezen elviselhető temperamentumú Jules (Anne Hathaway) alkalmazza a férfit, és attól kezdve kénytelenek eltűrni egymást: különböző szeszélyek, különböző szokások és hasonló nyakasság ütközik össze – egészen addig, míg a sok utálatból talán barátság nem alakul.”  Forrás: Port.hu 

 

Így több élethelyzet megoldására ad kitűnő PR-os megoldást ez a film:

  • Mihez kezdjen egy nyugdíjas, nagyvárosi özvegyember magával, ha nem bírja már az egyedüllétet?
  • Hogy tudja felhasználni az idősek tapasztalatait egy fiatalosan lendületes internetes cég?
  • Mihez kezd az emberiség azzal a szerepcserével, amikor a feleség keresi a kenyeret és a férj pedig főállású apaként neveli a gyerekeket és viszi a háztartást?

Ezekkel, a nem is olyan egyszerű kérdésekkel foglalkozik a film rendezőnője és egyben forgatókönyvírója Nancy Meyers.

 

 

A karakterekről:

Tökéletesen Robert De Niro-ra szabott a senior-gyakornok szerep, ahogyan eljut az esetlen laptop bekapcsolástól a minden helyre beilleszthető „Jolly Joker” alakításig. Ha kell sofőr, ha kell nagypapa, ha kell, a családi krízis megoldója.

Anne Hathaway pedig kitűnően alakítja a felpörgött főnökasszonyt, aki egymaga old meg minden problémát, melynek következtében a cég és a család helyzete is kötélen táncolva imbolyog. A megoldás kulcsa pedig végül maga a senior-gyakornok lesz.

A filmben felfedezhetjük a mai kor fiatalos munkahelyét, ahol a főnökasszony biciklin közlekedik az épületben, s a fáradófélben lévő munkatársaknak kiutalhatnak egy kis gyorsmasszázst, mely természetesen munkaasztalhoz jön egy csinos középkorú masszőrhölgy személyében.

Megláthatjuk azt is, hogyan hatja át egymást a két korosztály életérzése, s lesz trendi mondjuk a 70-es évekbeli diplomatatáska a film végére.

 

a_kezdo2

Még egy párhuzamos gondolat:

Néhány éve Bagdy Emőke egyik előadásán hallottam, hogy valahol Franciaországban egy olyan kis településen járt, ahol az öregek otthona és a deviáns gyerekek javítóintézete egymás mellett épült. A két intézmény vezetősége gondolt egyet és kitalálta, hogy az öregek képletesen örökbe fogadhatnak egy-egy ilyen deviáns fiatalt. Gondoskodhatnak róluk, tanulhatnak velük.

Az eredmény: aktív, gondoskodó idősek, semmi depresszió és kedves, okos, figyelmes gyermekek, semmi deviancia.

A PR (Public Relations) – a bizalomépítés művészete –, tanultam egykor én is. Se nem marketing, se nem reklám. A PR egyik audiovizuális eszköze a film. A PR-filmek célja nemritkán a nevelés, a közvélemény értékeléseinek átformálása egy játékfilm sztorijába csomagolva.

Hát így valahogy…

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások