November 4-től érkezik a hazai mozikba az Oscar-díjas rendezőpáros, Daniel Lindsay és T.J. Martin meghitt és bensőséges hangulatú dokumentumfilmje Tina Turnerről.

TINA, a Rock’n’Roll királynője végigtekint életén és több mint 5 évtizeden átívelő pályafutásán az 50-es évek füstös St. Louis-i bárjaitól a 1980-as, 90-es évek rekordokat döntögető stadionkoncertjeiig, őszintén szembenézve élete legsikeresebb és legküzdelmesebb pillanataival egyaránt.

Tina Turner most először járult hozzá, hogy a magándokumentumait és archívumát is felhasználják egy alkotáshoz. A meghitt és néhol fájdalmasan őszinte beszélgetésekből kirajzolódik a 20. századi szórakoztatóipar egyik legnagyobb hatású előadóművészének személyes portréja, az ember a világsztár mögött, akire csak úgy hivatkoznak a szakmai nagyjai:

“Egyszerűen a legjobb!”

Tina Turner Anna Mae Bullock néven született Tennessee államban.

Az ötvenes években St. Louis-ba költöztek, itt kezdett el énekelni a helyi klubokban. Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan frontemberré vált és a szólógitáros Ike felesége lett.

Miután több daluk is slágerlistás lett, The Ike és Tina Turner Revue néven járták Amerikát, majd a világot. Számos daluk vált slágerré, zenés-táncos koncertshow-jukat imádta a közönség.

A Rolling Stones legendássá vált 1969-es amerikai turnéján ők voltak az előzenekar BB King és Terry Reid mellett.

Kapcsolatuk azonban egyre jobban megromlott, a drogok és ital hatására agresszívvá váló Ike kizsákmányolta és testileg-lelkileg bántalmazta feleségét. Évek teltek el így, mire 1976-ban betelt a pohár, és miután egy veszekedés újra verésbe torkollt, megszökött, és a turné közepén otthagyta férjét és a zenekart.

Mindent hátrahagyott, csak a nevét vitte tovább, és üres zsebbel, a nulláról kellett újraépítenie a karrierjét. Minderről Tina Turner hosszú éveken át hallgatott, és csak 1981-ben beszélt először nyilvánosan a People magazinnak adott interjúban – amelynek hangfelvétele jelentős szerepet kapott a filmben is.

A hetvenes évek végétől mindenféle műfajban kísérletezett a rocktól a diszkóig, ám a szólókarrier nehezen indult be. Volt, hogy takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit.

A szakma egyre inkább leírta, de 1984-ben mégis megtörtént az áttörés, és a rocktörténet egyik legnagyszerűbb visszatérésével a slágerlisták élére ugrott.

Ötödik szólólemezéből, a Private Dancerből 12 millió példány kelt el, és négy Grammy-díjat kapott érte. A What’s Love Got to Do It című dallal az akkor 45 éves Tina Turner a slágerlista élére ugrott Amerikában. Innentől kezdve nem volt megállás, a kirobbanóan energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte teltházas arénakoncerteket adott, lemezei milliós példányszámban keltek el.

tina

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel. Utolsó nagyszabású világturnéjára 2008-ban indult, énekesnői pályafutásának 50 éves jubileumán, ami az évad legsikeresebb koncertkörútja lett. 2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya. Abban az évben kötött újra házasságot: Erwin Bach német producerhez ment feleségül, akivel már több mint húsz éve boldogan élnek együtt Svájcban.

Tina Turner több mint 200 millió eladott lemezzel a világ egyik legnépszerűbb énekesnője, aki a Guinness rekordok könyvébe is bekerült: az ő koncertjeire váltották eddig a legtöbb jegyet.

Életéből Tina – The Tina Turner Musical címmel készült előadás, amelyet a 2019-ben a Broadway-n mutattak be az ő jelenlétében.

A film ennek a díszelőadásnak a képsoraival zárul. Férje, Erwin Bach elmondása szerint

„Tina azt mondta, hogy szeretne elbúcsúzni a rajongóitól, mielőtt végleg lezárja életének ezt a szakaszát. Szerintem a musical, és ez a dokumentumfilm pontosan erről szól. Egy korszak lezárása.”

Előzetes:

 

Vetítési helyszínek

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

Hasonló cikkünk:

Itthon is bemutatják a Frank Zappa életéről készült mozifilmet

 

Hozzászólások