Árusportré a piacról: Fehér Rózsa – „Szaladunk-rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem.” Fehér Rózsa és férje, Fehér Ákos, a világot látott emberek tapasztalataival felvértezve álmodta meg üzletüket Kecskeméten: a Budai utcai Piaccsarnokban működő Pillanat Pékség és Kávézót.

Árusportré a piacról – Kecskemét

Rózsa, kezdjük az elején! Mekkora kört kellett tenniük ahhoz, hogy megérkezzenek ide, ahol most tartanak, a saját kávézójukhoz?

Rendkívül izgalmas út, és sokrétű munkatapasztalat áll mögöttünk. Én eredetileg nemzetközi tanulmányokat végeztem. Voltam angoltanár, idegenvezető, végül a vendéglátásban kötöttem ki, ahogyan a párom, Ákos is. Bőven volt időnk a szakma minden fortélyát megismerni. Most – én úgy szoktam mondani – a jelenlegi fő foglalkozásom az anyaság. A gyerekek mellett minden anyukának van valamilyen hobbija: horgol, varr, naplót, blogot ír, kertészkedik. Én kenyeret sütök. Ez olyan, mint egy szükséges terápia. Pláne úgy, hogy a férjemtől és a környezetemtől is megkapom hozzá a támogatást.

arusportre a piacrol

A kenyér szeretete nem új keletű érzés, de ez a fajta ragaszkodás, amit Ön érez, már ritkább. Minek köszönhető?

A kenyérhez fűződő érzéseim már gyermekkoromban mélyen belém vésődtek. Nagyapámtól sokat hallottam a „mindennapi kenyerünk” kifejezést, és a friss kenyér íze, illata mindig velem volt, a világ bármely pontján is jártam. Az érdeklődésemet a pék szakma iránt elsősorban Franciaországnak köszönhetem. Az ott kóstolt barna, hagyományosan sütött friss bagett teljesen elvarázsolt. A pékségből kiszivárgó vajas croissant illatát, mely az utcáról becsalogatta a megéhező járókelőket, a mai napig az orromban érzem.

A jelek szerint a kezdetben még hobbi, mára már üzletté nőtte ki magát. Mi volt az eredeti cél, és miért a piacra esett a választás?

Mivel tényleg jól sikerültek a kenyereim, a környezetünkben élők is rendelni kezdtek tőlem. Hamarosan be kellett látnunk, hogy a sütést ki kell vinni a konyhából. Pici lett a lakás, tevékenységem komolyabb gépesítést, nagyobb teret kívánt. Ennek köszönhetően jött a gondolat, hogy nyissunk egy üzletet.

Mivel mi külföldről költöztünk haza, nekem az összes szociális kapcsolatom itt a piacon köttetett. Mikor a kislányom megszületett, szinte mindennap eljöttem vele. Imádtam, mert mindenki szóba állt velem. Mikor kiderült, hogy van rá lehetőség, számunkra nem volt kérdés, itt a piacon szeretnénk megvalósítani az álmunkat.

Meséljen az üzletükről! Mennyiben sikerült megvalósítani az elképzeléseket, illetve milyen további célok lebegnek még a levegőben?

A kávézónk ebben az évben még próbaüzemmódban működik. Gyűjtögetjük a tapasztalatokat, melyek az eddigiek alapján nagyon kielégítőek. Az üzletünk és a hozzá tartozó terasz kialakításából igyekeztünk a lehető legpraktikusabban a lehető legtöbbet kihozni. A kávézó infrastruktúrájának kialakításánál a számunkra legfontosabb szempontokat vettük figyelembe: a kemencés sütést, a nagy mennyiségű kávé lefőzéséhez alkalmas feltételeket és a gyors kiszolgálás lehetőségét.

Ahhoz, hogy egy üzlet jól működjön, a tárgyi feltételeken kívül elengedhetetlen a megbízható, minőségi kínálat is. Termékeink saját etetésű kovásszal készülnek, magas minőségű búzából, adalékanyag mentesen. Egyelőre három állandó péktermékünk van, a cookie zab keksz, vajas croissant és a kemencében sült kenyér. Minden péktermékünket kovásszal készítjük, mert így egészségesebb és nagyon finom.

Másik lelke az üzletünknek a kávé. Jó minőségű olasz kávét kínálunk. A kávé első kritériuma szerintünk, tapasztalati úton haladva az, hogy tejkrémmel készülő barista kávét igyon, aki a kávéért fizet. Annak köszönhetően ugyanis hogyha a tej ezzel a technikával van gőzölve, édesebb, finomabb marad.

Célunk, hogy a piacon kellemes, hangulatos kávézót üzemeltessünk megfizethető áron. Illetve előrendelési rendszert szeretnénk létrehozni, ahogyan régen faluhelyen is működött, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a fogyasztó közönségre. Mert ha ezt jól skálázzuk, akkor nagyobb igényt tudunk kielégíteni, és azt a többletet, amit a feleslegen megspórolunk, azt a vendégeinknek minőségben visszaadjuk.

A Pillanat elnevezés mögött mi rejlik? Miért kapta az üzlet éppen ezt a nevet?

Szaladunk-rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem. Pedig azoknak a pillanatoknak, amelyekkel foglalkozunk, van töltete. Ha az ember egy-egy pillanatot meg tud ragadni a napban, ami jó és csak az övé, legyen az egy krémesen lágy kávé elfogyasztása egy illatozó vajas croissant-nal, akkor az szinte biztos, hogy ez az élmény képes táplálni, meghatározni az ember egész napját. Erről szól a mi kis üzletünk.

Puskás Tünde

Kecskeméti Piac

Facebook

Korábbi árusportré a piacról a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások