Szappanos Gézáné Betti a Szentkúti Farm néven működő üzletben dolgozik. Második éve árul feldolgozott, füstölt mangalica és sertésből készült húskészítményeket a Kecskeméti Piacon.

A családi összefogással formált Szentkúti Farm sikertörténete.

Minek hatására fogalmazódott meg a családban a saját vállalkozás gondolata?

– Valójában több oka is volt. Petőfiszálláson élünk és egy elég nagy gazdasággal, nagy családdal rendelkezünk. Házasságunkból hét gyermekünk született, így az átlagnál több szájat kellett etetnünk. Ez magával vonta a nagyobb gazdaság igényét, a több állatot.

Mivel sokat vágtunk disznót, a környezetünkben is egyre többen kértek a feldolgozott termékekből, és ízletesnek találták. A sikeren felbuzdulva pattant ki a férjem és fiam fejéből a gondolat, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a feldolgozással, az értékesítéssel. Először Kiskunfélegyházán próbáltunk szerencsét, majd jött a lehetőség a Kecskeméti Piacon: megüresedett egy üzlethelyiség, ahová hamarosan átköltöztünk.

Meséljen egy kicsit a gazdaságukról és a farmjukon folyó húsfeldolgozásról!

– 6-7 hektáros farmon gazdálkodunk, mely több tanyából áll. Mangalica, sertés, birka, szárnyasok, szinte mindenféle haszonállat megtalálható a gazdaságban. A baromfiudvart népesítik a kakasok, tyúkok, gyöngytyúkok, kacsák. A birkaállományunk úgy 180 darabból áll, míg sertésből 450 darabot tartunk.

Antibiotikumot nem kapnak, ha betegek, a csirkéket is kamillateával ápolgatjuk. Megpróbálunk minden, az emberi szervezetre káros anyagot kiküszöbölni. Félévente kapunk ellenőrzést a körzeti állatorvos személyében, továbbá vízmintát kell leadnunk. Nálunk minden hivatalos, a termékeink is bevizsgáltak.

A húsfeldolgozáshoz külön vágó és feldolgozó épületet hoztunk létre, amely megfelel az uniós előírásoknak. Építettünk hozzá hűtőházat raktárakkal, így nagy mennyiségben is tudunk tárolni. A feldolgozóból kikerülő termékek mind kézzel készülnek. A kolbászhúst is kézzel keverjük be.

Népes családot tudhat magáénak. A gyerekek mennyire veszik ki a részüket a napi feladatokból?

– Mindenki dolgozik. Szűk családon belül oldjuk meg a gazdaság vezetését, az állatok ellátását, gondozását és természetesen a húsfeldolgozást is. És mivel már a gyerekek is nagyobbak, ki tudják venni mindenből a részüket.

Mi az, ami a termékeikre jellemző azon kívül, hogy kézművesek?

– Csak és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk. Sem érlelőt, sem ízfokozót vagy tartósítószert nem használunk. Kizárólag bio fűszerekkel, nyers fokhagymával és nem granulátummal ízesítünk. A minőségi termékek szempontjából ez is nagyon fontos. Minden termékünk friss, azt adom el, amit én magam is megennék.

Árukészletünk színes skálájához nagymértékben hozzájárulnak a vásárlói vélemények, kívánságok. Amit a piacon összegyűjtök, hazaviszem, leteszem a családi asztalra, körülüljük, és megpróbáljuk megvalósítani. A férjem nagyon kreatív, az esetek többségében ő a kivitelező ötletgazda.

Ön szerint befolyásolja-e a forgalmat a vásárlókkal fenntartott kapcsolat milyensége?

– Mindenképpen. Nagyon sokat beszélgetünk velük, ezáltal megismerjük őket, és közelebb kerülünk egymáshoz. A rájuk irányuló figyelmünknek, a minőségi termékeinknek, a megbízhatóságnak és a tiszta, rendes üzletnek köszönhetően igen gyorsan megszerettek bennünket. A vevők bizalmát elérni egyébként nem könnyű dolog. Jelenleg is sok visszajáró ételallergiás vásárlónk van, akik először csak kóstolóba mertek vinni a termékeinkből. Mivel azonban készítményeink semmilyen panaszt nem okoztak, rendszeres látogatói és vásárlói lettek az üzletünknek.

Vannak-e esetleg olyan jövőbeli tervek, melyek már érnek vagy folyamatban vannak?

– Igen, több is. Szeretnénk növelni az állatállományt, a hűtőházat fejleszteni. Ezeken felül szeretnénk megvalósítani egy Falusi asztal néven futó programot, mely arra lenne hivatott, hogy minél többen megismerjék a tanyasi életet. Ne csak tévénézői legyenek, hanem részesei is ennek a hangulatnak. Bizakodunk benne, hogy minél hamarabb valóra válik ez az álmunk is.

Árulja el, mi a titka! Mosolyog, jókedvű… Mi az a hajtóerő, ami ezt a hihetetlen energiát biztosítja Önnek?

– A gyerekek. Miattuk muszáj többszörös erővel „húzni a lapátokat”. Látássérült gyermekeink vannak, nem sok választási lehetőséggel. Nehéz. Sokszor fáradtak vagyunk, de már megszoktuk. Szeretem az embereket, szeretek velük foglalkozni, belsőséges viszonyt kialakítani, beszélgetni, nevetgélni. Ebből is töltekezem!

forrás: Kecskeméti Piac

Ebben a témában Magazinunk egy korábbi cikkét itt  olvashatja.