A Mary és Max című előadás próbáinak megkezdésével elindult a Találkozások programsorozat, amelynek keretében két fiatal rendező egy-egy mentor segítségével készít bemutatót kétszereplős darabokból az évadban. 

mary es max
2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület első alkalommal írt ki pályázatot fiatal, pályakezdő rendezők részére. Az immár három éve jól működő IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) mintájára indította el hagyományteremtő módon múlt tavasszal a Találkozások pályázatot a színház, együttműködő szakmai partneréül a Manna Egyesületet választva. A Találkozásokra pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak, egy kétszereplős darabbal. A cél a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is volt, fontos kritériummal arra vonatkozóan, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen.

Az évadban két nyertes pályázó mutatkozik be: Szilágyi Bálint és Valcz Péter. Mindkettejük munkáját egy felkért, tapasztalt rendező mentorálja, így a produkciók létrejöttekor két-két rendező- és színészgeneráció is találkozik, ahol a tapasztalt kollégák segíthetik fiatal, pályakezdő társaikat.
Elsőként Valcz Péter rendezése látható április 8-tól a Bethlen Téri Színházban. A Jordán Tamás mentorálásában készülő Mary és Max szerepeit a Junior Prima-díjas Grisnik Petra és a Tünet Együttes kiválósága, Gőz István alakítja. Az A. Elliot világhírű gyurmafilmje nyomán készülő előadás egy ausztrál kislány és egy New York-i Asperger-szindrómás öregúr húsz éves barátságának egyszerre humoros és igazán megindító történetét mutatja be. A díszletet Valcz Gábor (Moszkva tér, Poligamy, Isteni műszak) tervezi, a zenéjét Rubik Ernő Zoltán szerzi.

A Mary és Max koprodukciós partnere a Tünet Együttes, akik a pályázati eredmények kihirdetése után csatlakoztak az előadáshoz. Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője elmondta, a társulat szeretné bátorítani a rendező alkotói elképzeléseit, ezért koprodukciós partnerként beállt a Mary és Max mögé.

Az április 8-i bemutatót követően a Mary és Max április 25-én látható, szintén 19 órás kezdettel a Bethlen Téri Színházban (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.).

Jegyek online vásárolhatók vagy a színház elérhetőségein rendelhetők.

Forrás: Vertigo Média

Hozzászólások