A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület jótékonysági estet szervezett, St. Martin koncertjét hallgathattuk meg a kecskeméti Evangélikus templomban 2016. március 20-án, virágvasárnapon 15.30-kor. Közreműködött Pető Edina Fadette énekes, előadóművész. 

 

evangelikus st martin

 

St. Martin azaz Szentmártoni Imre az Alföldön, Hódmezővásárhelyen született. Zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsíp művész. Huszonkét megjelent önálló nagylemeze alapján a magyar instrumentális zene első számú előadója.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán végezte. Tíz évig trombitált, majd basszusgitározott, dobolt, tizennyolc évesen pedig a szaxofont választotta. Különböző zenekarokban játszott, mint például az Első Emelet, a Prognózis. 1994-ben kezdte szólókarrierjét St. Martin művésznéven.
Koncertezett Malajziában, Portugáliában, Japánban, Svájcban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon, a németországi Borkum szigetén, és nem régen érkezett haza egy ausztráliai körútról.

 

evangelikus st martin02

 

Évente jelennek meg albumai, 22 hanghordozója ismert eddig. Koncertjeinek különleges helyszíneket választ: Aggteleki Baradla Cseppkőbarlang, Esztergomi vár, Gyulai Vár, a Szabadkígyósi Wenckheim kastély tornya, dómok, templomok, kápolnák, arborétumok, koncerttermek, víziszínpadok, és a mi Evangélikus templomunk.

St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt. Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be.

 

stmartin03

 

2012 óta szervezője és mentora a kiállításokkal egybekötött, évenként megrendezésre kerülő „St. Martin – Nemzetközi Művésztelepnek”. Számtalan díja közül meg kell említenünk a Magyar Rádió eMERTon díját az Év hangszeres szólistája kategóriában, valamint a regionális Prima Primissima díjat. Kiemelkedő zenei pályafutása, valamint széles körű kreatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként 2014-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb, A MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetésben részesült.

 

peto edina1

 

Pető Edina Fadette énekes, előadóművész országos és nemzetközi énekversenyeken többször volt helyezett. DÍVA díjjal jutalmazták. Önálló előadói esteket szervez. Április 16-án 19 órai kezdettel Kecskeméten a Három Gúnár Rendezvényházban lesz egy előadása, mely vetítéssel, prózával egybekötött műsor. Jegyeket lehet igényelni a Három Gúnárban, a Korda könyvesboltban és Edinánál is. Kellemes francia est lesz, és a műsor után lehetőség van francia menüt vacsorázni, aki szeretne.

 

peto edina2

 

A március 20-án összegyűlt érdeklődők egy jótékonysági rendezvényen vettek részt, amelyet a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezett a már hagyománnyá váló virágvasárnapi koncertek sorában. Az Egyesület a koncert bevételével az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága által működtetett Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményét támogatja.

 

 

stmartin6

 

Köszönjük, St. Martin, hogy eljöttél hozzánk! Köszönjük a csodálatos zenét, a nagyszerű hangulatot, a kedvességedet!

 

Weninger Endréné Erzsébet

Fotó: Resal József és Kökény Éva

 

Hozzászólások