Idén tizenkilencedik alkalommal újra várja a családokat, a hadtörténet, a kultúra és a gasztronómia szerelmeseit az Egri Vár. A Dobó István Vármúzeumban három napra megelevenedik a történelem.

A hagyományokhoz híven idén is a hadak megérkezésével indul a „végvári história”. A felvonulást követően Dobó István ünnepélyes keretek között átveszi a várat, majd eldördül az első ágyúlövés, ezzel is jelezve, hogy elkezdődött az időutazás.

A 16. századi hangulatot garantálja a tüzérségi- és solymászbemutató, az apródok felavatása és a játék, melynek részeként Dobó fogadja Bornemissza Gergelyt, felvonulnak a török seregek, sőt még a Várvédők is felesküdnek.


A történelmi utazás során azonban a gyermekek sem fognak unatkozni. Játszóház, gyermekelőadások, kézműves foglalkozások és az egész családot próbára tevő vitézi kihívás garantálja az egész napos szórakozást.

A kultúra és a szakmai programok iránt érdeklődők Király Júlia irodalomtörténész vezetésével bepillanthatnak Gárdonyi titkos életébe, végigjárhatják az író kedvelt helyeit magába foglaló egykori otthonát. Sőt a rejtélyek itt még nem érnek véget. Aki elég bátorságot érez magában, az a föld alá szállva, fáklyával a kézben felfedezheti a vár földalatti erődrendszerét.


Az esti órák főszereplője a zene lesz, fellép a Hevesi Happy Band és a Blackrose Night reneszánsz rockzenekar.

A fesztivál egyik csúcspontja az 1552-es ostrom. Az egri Vitézlő Oskola az ország különböző részeiről érkező hagyományőrző csapatokkal kiegészülve idén is megküzd a törökkel.

Eger. Vár.
Eger a te történeted, nyáron is!

Forrás: Ypsylon Média

2014. augusztus 11.

Hozzászólások