A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a MOZDULATMŰVÉSZET – a száz éves hagyományú modern tánc „HUNGARIKUM”- megtestesítője a táncszínpadokon. A Társulat 20 éves fennállásának ünneplése alkalmából több nagy sikerű előadása lesz ismét látható 3 napon át, 2016. április 9. és 11. között a Bethlen Téri Színházban.

mozdulat2

A társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként 1995-ben alakult – Még 1 Mozdulatszínház néven.

Az elmúlt húsz évben több mint 20 bemutatót és közel ezer előadást láthattunk tőlük, amelyeket 70 táncművész, 5 koreográfus, 20 alkotó– fotó-, videó-, vizuális művész, jelmeztervező, zeneszerző, író és dramaturg– segítségével hoztak létre.

Művészeti munkájukat számtalan rangos díjjal jutalmazták, köztük olyan fontos szakmai elismerésekkel, mint a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért-díja és A legkifejezőbb előadásért járó előadói díj az orosz IX. „King – Fairy Tale” Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

mozdulat 1

Ezen kívül rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a világ számtalan városában fordultak meg. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára, megőrizve annak klasszikus értékeit, emelkedett hangulatát, érzékenységét a szépre, a harmóniára. Repertoárjuk az 1910-1940-es években készült klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.

A jubileum alkalmából a Bethlen Téri Színházban három napon át több nagy sikerű előadásukat láthatja ismét a közönség, valamint kiállítás keretében mutatják be a Társulat történetét.

Összefoglaló esemény

 

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat. Elméleti- tudományos, ORKESZTIKÁ-nak nevezett mozdulatrendszerének (szó szerinti fordításban a mozdulatok, a tánc művészete és tudománya) kidolgozója 1912-ben Dr. Dienes Valéria volt.

 

Művészeti tevékenységként 1917-től napjainkig él, egyben színpadi irányzat, melyben a szóló táncoktól a teljes estés produkciókon át a nagyszabású 1000 szereplős mozdulatkórusokig terjed a repertoár.
Az orkesztika egy huszadik századi új tudományterület, új esztétikai gondolkodású művészeti ág. Egy ősi energiákat megmozdító, klasszikus és esztétizáló, teljes embert igénylő, tánc és mozdulatforma Európában.

mozdulat 3

A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról. Egyszerre életstílus-filozófia-út és gyakorlat. Elmélyedve benne megélhetjük a szépséget, a jót, az egészséget és természetességet, azt az eredeti-ősi állapotot, amit teljességnek nevezhetünk.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat darabjaiban ez a teljesség, harmónia, emelkedettség és költőiség látható viszont.

Forrás: Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Hozzászólások