Ez a különleges műkincs a Delhi szultanátushoz köthető. Az Iszlám terjedésével Észak-Indiában kialakult a Mughal (mogul) állam. Az alapítója Bábúr (1525-1530) volt. Nem sokkal később Akbar követte őt (1556-1605), aki megszilárdította a Mughalok hatalmát Észak-Indiában. Fővárosául a Jamuna folyó parti Agrát tette.

 

pava_tron1

 

A legnevezetesebb azonban Sah Dzsahan volt (1628-1658). Az ő nevéhez fűződik a Tádzs Mahal építése is, melyet szeretett feleségének, Mumtaz Mahalnak emeltetett, aki szülés közben meghalt. Sah Dzsáhán volt az ötödik mogul uralkodó, az indiai szubkontinens nagy részének ura. Birodalma egészen Afganisztánig és azon túlra nyúlt. A vörös erődben rendezte be udvartartását, ahonnan remek kilátás nyílt felesége mauzóleumára is. Itt állt a Divan-I-am, a közmeghallgatás termében az a csarnok, ahol a Pávatrón is helyet kapott.

 

pava_tron04

Sah Dzsahan a Pávatrónon

Ez a kivételes és extravagáns műtárgy aranyból készült, ékkövekkel gazdagon kirakva. Egyes számítások szerint minden idők legértékesebb műtárgya, mely kétszer annyit ér, mint a Tadzs Mahal. 1999-ben csupán az alapanyagok árát több mint 800 millió dollárra becsülték. Sah Dzsahan a „ világ királya” dicsősége kifejezésére építtette a trónt. A birodalmi kincstár legjavát válogatták ki: 230 kilogramm drága- és féldrágakövet, valamint 1150 kilogramm színaranyat. Mindezt átadták az akkori udvari aranyművesek felügyelőjének, Bebadal Khannak. A trónt ágy vagy talán kanapé formájúra tervezték, és nagyjából 2,3 méterszer 1,7 méteres lehetett. 4 aranylábon állt, 12 aranyoszlop tartott egy baldachint körülbelül 4,6 méter magasságban.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Vörös Erőd

Egy korabeli francia ékszerész, Jean-Baptiste Tavernier látta 1665-ben Delhiben. Állítása szerint 108 nagyméretű rubin, közöttük a legnagyobb a 283 karátos Timúr rubin, 116 smaragd és sok jókora gyémánt díszítette, melyek némelyike, mint a Koh-i-Nor vagy a 95 karátos Akbar Sah ma már külön található meg, és saját néven híresültek el. Mindezek ellenére a francia ékszerész szerint a legértékesebbek az oszlopokba foglalt igazgyöngysorok voltak. Minden oszlop tetején ékkövekkel kirakott pávapár állt. A trónon smaragdból kirakott felirat, egy költemény dicsőítette a világ császárát.

 

pava_tron5

A Pávatrón

Egészen 1739-ig követhető a trón sorsa, amikor is a Perzsa Nadír Sah megszállta Indiát és a trónt magával vitte. Innentől a sorsa bizonytalan. Valószínűleg a trónt, e páratlan műalkotást szétszedték, a belőle készült ékköveket pedig külön-külön széthordták, ahogy ez a két említett nagy gyémánttal is történt. Nagy kár, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű műtárgy erre a sorsra jutott. Valószínű, hogy egyben túl értékes volt ahhoz, hogy egyvalaki birtokolja. Ez csak a Mughal birodalom legnagyobb uralkodójának adatott meg.

 

Garzó László

Hozzászólások