A Nap szigetét, a gyönyörű Szicília partjait 3 tenger mossa. Európa legnagyobb működő vulkánját, szikrázó napsütésű azúrkék tengert, ínycsiklandozó ételeket, remek borokat és hozzáillő sajtokat, ódon hangulatú városait kínálja a Földközi-tenger legnagyobb szigete.

A sziget területe kb 1/4-e hazánknak, lakosainak száma kb 5 millió fő. Olaszországhoz tartozik, a Messinai-szoros választja el a szárazföldtől. Több sziget tartozik hozzá, melyeken még mindig működő vulkánok találhatók, például a Stromboli és a Vulcano.

Szicília elismert termékei az olaj, a bor és a híres szicíliai citrom. Hivatalos nyelve ma már az olasz, de a szigetlakók többsége a szicíliai nyelvet is beszéli, ugyanúgy, mint a máltaiak. A konyhája is egész más Szicíliának, mint Olaszországnak. Főként salátákon és tengeri ételeken alapul. Helyi specialitás a sült kardhal. Az édességek között domináns a marcipán és a fagylalt.

Szicília társadalma erősen rétegzett, innen származott át több más országba a maffia bűnszövetkezete, amelyet a hatóságok hiába próbálnak kiirtani.

Catania fejlődését az Etna kitörései többször megállították, minden alkalommal tízezer áldozatot követelve. Catania legfőbb látnivalói közt szerepel az Elefánt-kút, mely a város jelképe immár évszázadok óta, illetve a dóm, amelyet barokk homlokzattal 1736-ban építettek és amelyben Catania legnagyobb zeneszerzője, Vincenzo Bellini nyugszik.

Az Etna Európa legmagasabb, még működő tűzhányója (3370 m). Megközelíteni sífelvonókkal, majd dzsipekkel lehet. A gyalogtúrák egy menedékháztól indulnak. A kráterek megközelítése minden esetben a hatóság jóváhagyásával történhet. A hegy lábainál még európai civilizációt találunk, de ahogyan egyre feljebb visznek a szerpentinek, úgy lépünk ki ebből és érkezünk a természet birodalmába. Nagyon érdekes, ahogyan a szemünk előtt tör fel egy-egy kis füstcsík jelezve, hogy vulkáni területen járunk.

Miután szerencsésen leértünk az Etnáról, megköszöntük a hegynek, hogy lehetővé tette számunkra, hogy feljuthattunk a krátereihez, és megcsodálhattuk ezt az örökre élményt adó természeti érdekességet.

Túránk következő állomása az Alcantara-szurdokvölgy volt Ez egy igen mély és szűk völgy, melyet a vulkánról lefutó olvadékvizek vájtak ki a kőkemény bazaltban. A folyó hőmérséklete még nyáron sem haladja meg a 9-10 C°-ot, mégis érdemes kicsit belegázolni a dermesztő vízbe. A sziklába vájt kanyon leírhatatlanul romantikus és hangulatos.

Szabó Katalin

Hozzászólások