Egy hónapon keresztül nyomon követhettük a Kecskemét Néptáncegyüttes programjait a Facebook-on közölt fotók segítségével. Kanadába vitték el a magyar néptáncot, népzenét, még a torontói Kanada Napi ünnepségeken is felléptek. Sok szép élményben volt részük, erről faggatom Böde István Gábort és Böde-Harkai Csillát, az együttes művészeti asszisztenseit és tánckarvezetőit.

 

kanada05

 

Korábban már voltak kanadai kapcsolataitok, Kecskeméten is vendégeskedtek kanadai fiatalok. Milyen előzményei voltak az utazásotoknak?

A Kecskemét Táncegyüttes vezetői, Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter 2014 őszén meghívást kaptak a torontói Kodály Táncegyüttes tanítására. Ők akkor a 60 éves gálaműsorukra készültek, melyhez táncokat, koreográfiákat tanítottak be Laciék, akik a jó kapcsolatnak, élményeknek köszönhetően meghívták a Kodály Táncegyüttes ifjúsági csapatát a 2015-ös nyári Nagybetyár (Kecskemét Táncegyüttes ifjúsági csoportja) táborba. Így tavaly nyáron a kanadaiak látogattak Magyarországra. Majd vica-verza működött a meghívás: a 2016-os Niagara Cifra Tábor vezetői, Dobi Andrea és Mlinár Pál szeretettel várta a kecskemétieket idén nyáron. Ezen felbuzdulva Lukács László rengeteg munkájának és szervezésének köszönhetően 32 naposra bővült a turné: két néptánctábor, egy 10 napos nemzetközi folklór fesztivál, és pihenő-, kirándulónapok.

 

kanada02

A csoport érkezése a torontói repülőtérre

Hányan utaztatok, és melyik korosztály képviseltette magát?

37 fő utazott, köztünk a Hírös Agóra képviseletében Lángné Nagy Mária, két segítő szülő, a négyfős zenekar, valamint a Kecskemét Táncegyüttes négyfős vezetősége. A Táncegyüttes Nagybetyárok nevű ifjúsági csoportja képviseltette magát, kiegészülve néhány taggal a felnőtt csoportból.

Milyen helyszíneket látogattatok meg, hol laktatok, hová kirándultatok?

A turnénk Torontóban kezdődött. Ott családoknál laktunk, akik a torontói Kodály Táncegyütteshez tartoznak. Ők különféle programokat szerveztek nekünk. Torontói séta-túrát, focimeccsel egybekötött kerti sütögetést, elvittek minket a CN Tower-be, valamint Wonderland-be, ami egy hatalmas vidámpark és csúszdapark, ahol mindenki kiélhette kalandvágyát.

 

kanada8

Niagara vízesés

Ezt követően Niagarára mentünk, ahol a Cifra családi táborban vettünk részt. Ekkor még nem volt alkalmunk megnézni a csodálatos vízesést. (De később ezt sem hagytuk ki!) Itt sátrakban laktunk, igazodva a tábor szokásaihoz.

Onnan Quebec tartományba, Drummondville-be vezetett utunk, ahol a CIOFF által szervezett Nemzetközi Folklórfesztiválon vetünk részt tíz napon keresztül. Egy hatalmas iskolaépületben szállásoltak el minden résztvevőt, így egy emeleten laktunk lengyelekkel, martiniqe-kel, törökökkel. A fesztivál minden napi programját közös esti mulatozás zárta, így volt lehetőség az ismerkedésre. Az egyik napon a fesztivál minden résztvevője ellátogatott Levis-be, egy gyönyörű vízeséshez, majd Quebec City-be, ami Kanada legrégebbi, történelmi városa gyönyörű épületekkel, utcácskákkal, emlékművekkel, szobrokkal.

 

kanada09

A Niagaránál

A turné utolsó állomása ismét a niagarai Cifra Ifjúsági Tábor volt, melyen a Kecskemét Táncegyüttes tagjai, mint táborozók vettek részt. Ezen az utolsó héten volt lehetőségünk ellátogatni a csodálatos Niagara Vízeséshez. Hajóval egészen közel merészkedtünk a zuhataghoz.

Hány fellépésetek volt? Melyik volt a legemlékezetesebb?

A drummondville-i fesztivál nagyon mozgalmas volt. Egy pihenő/kiránduló nap kivételével minden nap volt legalább egy vagy több fellépésünk, megjelenésünk táncházak, flashmobok, workshopok, 7, 12, 18 perces vagy 1 órás műsorok keretében. Ezen kívül Torontóban is adtunk nagy műsort a Canada Day-en, valamint Niagarán, a családi táborban. Számunkra ez volt az egyik legemlékezetesebb előadás! A magyar közönség hatalmas szeretettel fogadta, folyamatos pozitív energiát árasztott felénk, majd a végén állva tapsoltak minket vissza a ráadáshoz.

 

kanada6

 

A másik fellépésünk pedig, ami mindnyájunk számára nagy élményt nyújtott, a „Szökőkút-tánc” volt a Fesztivál keretein belül. Mezítláb, „kivetkőzve” (feltűrt szoknyákkal, nadrágokkal, ujjatlan blúzban) kellett egy bokáig felengedett szökőkútban táncolni. Nem csak számunkra volt nagyon mókás, élménydús ez a „pacsálás”, hanem a közönség számára is!

 

kanada012

 

Hogyan fogadtak benneteket a kint élő magyarok? Milyen élményeitek vannak velük kapcsolatban?

Nagyon vártak már bennünket! A repülőtéren is nagy meglepetéssel, magyar zászlókkal, „Kecskemét Táncegyüttes” feliratú táblákkal fogadtak. Készültek minden földi jóval, finomsággal, vetett ággyal, programokkal. Nagyon rugalmasak voltak. Ha szerettünk volna többet pihenni, vásárolni menni, egy-egy nevezetességet megnézni, rögtön intézkedtek. Mindenben a segítségünkre voltak, és nagyon igyekeztek, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat.

Sokan vágynak haza! Ezt nagyon sokszor emlegették. Ám az életük oda köti őket, így kint próbálják megőrizni magyarságukat. Teljesen beleszerelmesedtek a magyar népi kultúrába, népzenébe, néptáncba, és nagy örömmel láttuk, hogy gyermekeiknek magyar neveik vannak: Levente, Emese, Balázs, Eszter, stb. Sikerült igazán jó kapcsolatokat, barátságokat kiépíteni, így biztosak vagyunk abban, hogy nem ezen a nyáron láttuk egymást utoljára!

 

kanada04

 

Szükség volt az angol nyelvtudásra is? Módotokban állt a nyelvet gyakorolni?

Mivel magyar közösségben voltunk szinte az egész turné alatt, így nem volt szükségünk az angolra. A kintiek nagyon örültek, hogy az anyanyelvükön beszélhetnek, és a gyermekeiket is igen erősen noszogatták, hogy váltsanak angolról magyarra. A drummondvill-i fesztivál alatt viszont, aki tudta és szerette volna, megcsillogtathatta angol tudását, hiszen a sokféle nemzettel való összebarátkozáshoz elengedhetetlen volt. Bár oda elkísért minket az egyik kint élő magyar barátunk, Jacsó Mária, aki tolmácsként segítette a csapatunkat.

 

kanada010

 

Említsetek néhány felemelő, felejthetetlen élményt, melyben utatok során részetek volt!

Sokunk számára már a repülés is nagy élmény volt, hiszen az ifjúsági csoport utazott, akik közül még sokan nem ültek repülőgépen.
Sosem felejtem el a Niagara Vízesés nyújtotta döbbenetet, hogy milyen kicsinek is éreztük magunkat, amikor a zuhatag alatt álltunk csurom vizesen. A Poutin-t, ami egy kanadai ételkülönlegesség, melyet elsőként Drummondville-ben, a fesztiválnak otthont adó városkában készítettek. (Sült krumplira egy nagyon különleges sülthús szószt öntenek, majd ínyenc sajtot tesznek a tetejére, forrón tálalják, igazán finom!)

 

kanada013

 

Az indián rezervátum érdekességei, a juharszirupos palacsinta, a különleges állatok (mormota, mosómedve, büdösborz), melyek az itthon megszokott kutya vagy macska helyett szaladgáltak a kertben, a kinti magyarok vendégszeretete, valamint az a 32 nap, ami hihetetlenül összekovácsolta, még összetartóbbá tette a kiutazó csapatot, örök élmény marad számunkra!

 

kanada03

 

Lesz folytatása ennek az értékes kanadai-magyar kulturális kapcsolatnak?

Mindenképpen. Már a turné ideje alatt szó esett a Kodály Táncegyüttes jövő nyári „visszafogadásáról”. Komoly barátságok szövődtek a fiatalok között, így nem csak a táncegyüttesek, hanem a fiatalok között is gyümölcsöző, hosszú távú kapcsolatokra lehet számítani. A Kecskemét Táncegyüttes vezetői, a Lukács házaspár és mi magunk is fontosnak tartjuk, hogy segítségére lehessünk a kint élő magyarságnak, akik erő felett ragaszkodva ahhoz, igyekeznek megőrizni nyelvünket, szokásainkat, tánchagyományainkat.

 

kanada011

 

Milyen feladatok várnak rátok idehaza a nyár további részében?

Táboroztatunk. Minden nyáron rengeteg tábort tartunk, hiszen mind a felnőttek, mind a gyermekek igénylik az év közben jól megszokott mozgáskultúrát a szünidőben is. Kihagyhatatlan volt a kanadai turné, ám egy hónap hosszú idő. Így a nyár maradék részére kellett besűríteni a megtartandó táborokat. Augusztus végén viszont egy rövid balatoni pihenés is belefér még a nagy év eleji hajrá előtt. 

Sok sikert kívánok további kulturális missziótokhoz, amely során megkedveltetitek az emberekkel itthon és külföldön a magyar néptáncot és népzenét!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások