“Turulmadár repül Isten egén, Táltos dobok hangja hallik a puszták mélyén…”

Ez év augusztus 12-én a délelőtti órákban megszólalt a Kurultáj hatalmas dobja. A hívó szóra nemcsak hazánk ősi hagyományait tisztelő és ápoló magyarok tízezrei gyűltek össze, hanem a világ minden tájáról az ősi kultúránkkal rokonságban élő nemzetek képviselői is. A háromnapos rendezvényre összesen 12 országból 27 hun és türk tudatú nemzetből jóval több mint 50 ezer ember látogatott el a magyarok gyűlésére.

 

dobosok02

 

A programok és a látnivalók színes kavalkádja népünk kulturális gazdagságáról árulkodott. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén nemcsak filmbe illő harci jeleneteket és lovas bravúrokat láthattunk, de értékes és izgalmas régészeti, valamint történelmi vonatkozású előadásokat is hallgathattunk. S ha valaki lemaradt volna az értékes tájékoztatásról, akkor elolvashatja a későbbiekben, mert tudomásom szerint a Magyar-Turán Alapítvány könyv formájában megjelenteti a Kurultájon elhangzott performanszokat. 

Vasárnap délután egy hosszú sátor előtt várakoztam, amikor ismerős hangra lettem figyelmes. Kíváncsiskodva bekukkantottam és örömmel konstatáltam, hogy jó sorsom egy író -olvasótalálkozóra vezetetett el, ahol a főszereplő Bán János, a Kecskeméti Lapok és a Hírös.hu főszerkesztője volt. Hazánk legtermékenyebb és legolvasottabb írójának korábban elsősorban sci-fi és fantasy témájú művei jelentek meg. A Bán Mór írói álnevet igazán 2008-ban ismerhette meg a nagyközönség, hiszen a Hunyadi sorozat első kötete abban az évben látott napvilágot. Napjainkig Hunyadi János históriája kapcsán kilenc kötet jelent meg. Az írótól jómagam is érdeklődtem.

 

banjanos

A Hunyadiak írója hogyan került kapcsolatba a Kurultájjal?

Civil emberként szinte az első pillanatoktól kezdve kijártam a családommal a rendezvényre. Azután tavaly megkaptam az első felkérést, s gyakorlatilag második alkalommal debütálok, mint író és előadó.

Miért épp történelmi regényeket ír?

A magyar könyvpiacon is kell lennie olyan könyvnek, amely egy adott történelmi korszakról hiteles történelmi adatokra alapozva közöl kalandos epizódokat az olvasóval. Fontosnak tartom, hogy a magyar történelmi emlékezetből kikopott vagy be sem került dicsőséges tetteknek is helyet adjunk. Ezzel is növelni szeretném az olvasókban, hogy legyünk büszkék a magyar múltunkra. 

A regényeiben milyen arányban vannak jelen történelmileg hiteles események?

Sok száz könyv és tanulmány foglalkozik a korszakkal, ennek ellenére mindmáig vannak feldolgozatlan részletek. Hunyadi ifjúkora jórészt ismeretlen, korai éveiről alig szólnak történelmi források. Előmenetele felívelésének időszaka, az ún. “zavaros idők” előttünk kevéssé feltárt.

 

banjanos2

 

A beszélgetésben elhangzott, hogy 25-26 könyvre való anyag „van a fejében”.

Valóban, és úgy érzem, hogy most a történelmi regények népszerűségének reneszánszát éljük. Legnagyobb örömömre az olvasók kíváncsiak múltunk nagy alakjainak életére.

A rövid kérdezz-felelek után a színpad irányába igyekeztem, ahol éppen baskír népzene hallatszott. A hangosítók sátránál megálltam, és néztem a produkciót. Furcsa, kedves csipogó hang ütötte meg fülemet, és legnagyobb megdöbbenésemre egy ősi magyar ruhába öltözött férfi állt meg mögöttem. A karján nagy bőrkesztyű, s azon állt egy gyönyörű ragadozómadár. Mint később megtudtam, egy héja. A fiatal férfi és a turul büszkén és kitartóan állták a köréjük gyülekező tömeg kíváncsiskodását. Miután a közelükbe férkőztem, megtudtam, hogy a Magyar Solymász Egyesület mesterével, Ritkó Rolanddal találkoztam.

 

solymasz0

Ritkó Roland

Ezek szerint a solymászok nemcsak sólymokkal foglalkoznak? Tulajdonképpen mi a solymász dolga?

A solymászat a ragadozó madarak idomítása és az idomított ragadozó madarakkal történő vadászat oly módon, hogy a madár szabadon repül, és vad zsákmányt ejt a maga természetes módján. Nem csak sólymokkal vadászunk, hisz eredményesen használhatók a különböző sas-, héja- és ölyvfélék. Hagyományőrző szerepe vitathatatlan. Éppen ezért lett a magyar szellemi örökség része a solymászat is. A legkorábbi időkből is maradtak fenn bizonyítékok. Legalább 4000 éves múltra tekint vissza. A magyar solymászat története valószínűleg a magyar nép kialakulásával egykorú, hiszen eredetmondánkban Emese ősanyánkat álmában egy sólyom (turul) termékenyíti meg.

A ragadozó madarak „házikedvencek” is?

A solymász madara soha nem válhat „házikedvenccé”! Ugyan szelídek, de a szabadságukra való jogot mindig is fenntartják. Nem kutyusok, akiket megsimogatnak, és azután kennelbe tessékelnek. Egyébként az egyesületünk gondoskodik e nemes állatok tenyésztéséről is. A kezemen lévő madárnak jómagam vagyok a segítőtársa a tavaszi szaporodás idején. Ő hozzám tartozik.

 

solyom

A fiatal nemzedék mennyire érdeklődik a solymászat iránt?

Sajnos, nagyon csekély azon gyerekek száma, akik ezt a hivatást komolyan gondolják. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy 65 ezer a lőfegyvert használó vadászok száma, míg a solymászok száma országos szinten ötvenre tehető. Pedig mindent megteszünk az egyesület tagjaival, hogy népszerűsítsük ezt a szép hagyományokat őrző hivatást. Iskolákba, óvodákba megyünk, és a Kurultájhoz hasonló rendezvényeken is részt veszünk.

A színpadon közben a magyar Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület dobcsapatának előadása következett. Az alapító atya, Putnoki Tibor szeretettel a szemében nézi a „gyerekei” játékát. Elmondása szerint 1994-ig sportpilótaként dolgozott, de volt egy csúnya balesete. Halálközeli élménye után döntött úgy, hogy élete hátralévő részében őseink hagyatékának gondozásával foglalkozik. Az együttes 2007-ben 27 fővel alakult.

Tudomásom szerint nemrégiben jöttek haza Spanyolországból. Mit értettek meg a gyerekek a magyar fehér táltosok énekéből?

A gyerekek mindenütt egyformán visszahatnak a szív dalára. Mi nem révülünk, mint a sámánok, mi a színpadon adunk elő szívből íródott dalokat. A legtöbb ének saját szerzemény. Számunkra nagyon fontos a magyarságtudat erősítése, az ősi magyar néplélek sajátosságainak, belső értékeinek felidézése, felszínre hozatala és tudatosítása saját magunkban és a magyar népesség legszélesebb rétegeiben.

 

dobosok1

 

Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független. Csapatunk minden olyan – belföldi és külföldi – rendezvényen fellép, ahol lehetőségünk van dalainkon keresztül szólni az emberekhez. Támogatunk minden olyan eseményt, ahol magyar ember a magyar embernek, ember az embernek segít, ahol az örök emberi értékek és az összetartozás fontossága jelenik meg.

A fellépéseket általában ingyen vállaljuk, csak az útiköltség díját kérjük el. Minden alkalommal itt vagyunk a Kurultájon, és örülünk, ha sokan körbeveszik a színpadot. Mondanivalóink a szeretet nélkülözhetetlenségéről, a jóság, a becsület fontosságáról, az ősök tiszteletéről, a hazaszeretetről, a megmaradásunkról, a mindenek feletti Istenhitről szólnak. Ezt erősíti fel a táltos dobok gyógyító, lelkesítő rezgése….

 

Szeli Sára

Fotók: Batka Enikő 

 

Hozzászólások