Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja önt és családját a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából megrendezett képzőművészeti emlékkiállításhoz kapcsolódó előadás-sorozatának következő felvonására: Monori Laura művészettörténész – Perlrott Csaba Vilmos életműve

Időpont: 2014. május 14., szerda 16 óra
Helyszín: Cifrapalota, 1. emelet

Kálvária

„Csaba Vilmost ismerik legtöbben bent a városban. (…) Az ő képei és színei a legmeglepőbb újak, legnemlátottabb konstrukciók.” ‒ írta 1912-ben a Magyar Alföld kritikusa. A korabeli tudósításokban Perlrott Csaba Vilmos (1880‒1955) festményeinek pasztózus faktúrája, az erős színek, kontúrok alkalmazása, valamint megfestett formáinak plasztikussága kitüntetett figyelemben részesült. Az egykoron „ultramodern”-ként is fémjelzett alkotásai ugyanakkor nemcsak az utókor, hanem már kortársai számára is kiemelt jelentőséggel bírtak. A rendkívül sokféle inspirációt (pl. El Greco, fauvizmus, kubizmus) szintetizáló festészete a Kecskeméti Művésztelep első korszakának egyik legérdekesebb jelensége. A korabeli beszámolók Iványi Grünwald Béla mellett a művésztelep második legmeghatározóbb alkotójaként említették nevét, 1919-es emigrációjáig festőként és tanárként is nagy hatást gyakorolt a művésztelep szemléletének alakulásra. Az előadás az Európa számos nagyvárosában is – Párizs, Madrid, Toledo, Drezda, Berlin ‒ megfordult művész egyéniségének és életműve jelentőségének bemutatására vállalkozik.


Monori Laura jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem másodéves művészettörténet mesterszakos hallgatója, legújabbkori művészet szakirányon. Művészettörténeti tanulmányait 2008-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem szabad bölcsészet – művészettörténet szakán kezdte meg, ahol 2011-ben alapszakos diplomát szerzett. Érdeklődési és kutatási területe a 20. századi és jelenkori magyar művészet.

További előadások (szerdai napokon, 16 órai kezdettel):

•    Május 21. Székelyné Kőrösi Ilona történész: A kecskeméti Kossuth-szobor, és alkotója, Telcs Ede
•    Május 28. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész: A Kecskeméti Művésztelep és a magyar zsidó képző- és iparművészet (Falus Elek, Iványi Grünwald Béla, Faragó Géza, Gráber Margit…)
•    Június 4. Barki Gergely művészettörténész: A magyar zsidó festészet és a Nyolcak
•    Június 11. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész: „Látnak üresen a szemek” – Farkas István művészetérőlHozzászólások