A Bács-Kiskun Megyei TIT ismét megrendezi a Tudomány és Technika Házában június 20-án 17 órai kezdettel a Múzeumok Éjszakája programokat a Pedagógia Sub Rosa Kulturális Egyesület és a Kecskeméti Katona József Múzeum közreműködésével.

TIT_06_20

A rendezvény új és régi programjai most is elsősorban a családoknak szólnak. Hagyományosnak nevezhetjük a világon is egyedülálló Michelangelo szobormásolatokat, melyek közül 13 alkotás látható a Technika Házában. A szobormásolatok 1974-ben a Szépművészeti Múzeum letéti anyagaként kerültek elhelyezésre az épületben. A múzeum pincéjében, méltatlan körülmények között darabokban talált alkotásokat Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotta újra, ma is láthatóak a Technika Háza 2. emeletén.  A szoborpark érdekessége, hogy az alkotások eredetije nem egy településen, hanem a világban szétszóródva található meg, melyeket itt most a kecskemétiek egy helyen láthatnak.

A Tanácsteremben a Jakó Lajos VENESZ-díjas cukrászmesterről elnevezett, már hagyományos süteményverseny kerül megrendezésre, melynek fő témája az idén mesés, színes finomságok gyermekeknek, „parti-süti — süti-parti”.  A bemutatásra kerülő sütemények közül Jakó Beáta cukrász elnökletével zsűri választja ki a vándorserleg ez évi tulajdonosát, aki a Kecskemét süteménye díjat kapja. Eredményhirdetés 18 óra körül várható.

Az első emeleten a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának kiállítása látható. E kiállításnak távlati célja, hogy a közönség és a szakma számára egyaránt folyamatosan felhívja a figyelmet a kortárs zománcművészet műfaji önállóságára. Este 20 órakor tartja e kiállítással kapcsolatban előadását Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus tűzzománcművész.

 

TIT_logo

 

Az első emeleten és az aulában elsősorban gyermekeknek szóló programok lesznek – Pedagógia Sub Rosa foglalkoztató, játszótere. Comenius munkássága közismert, az oktatás területén folytatott tevékenysége kiemelkedő. A református kollégium tanáraként négy
éven keresztül (1650-1654-ig) tevékenykedett Sárospatakon, melynek eredménye többek közt „Orbis sensualium pictus …” (A’ látható világ … ) című „képes könyve”, amely 150 ismeretterjesztő leckében igyekszik bemutatni a teljes valóságot – szemléltetésül a
tanulóifjúságnak. A látható világot, a képeskönyvek világát szeretnénk mi is bemutatni játékos foglalkozásokon keresztül. Művészeti vezető: Kövesdi Mária. Eközben bemutatkozik a Tarapcsik könyvkötő dinasztia műhelye.

Az aulában elhelyezett két nagy pingpongasztal a mozogni szándékozó látogatókat várja egy kis kikapcsolódásra, pingpongozásra, melyhez a szervezők biztosítják az ütőket és a labdákat is.

Szabics István megyei igazgató
Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Society for Dissemination of Scientific Knowledge in Bács-Kiskun County – Hungary, Kecskemét, Rákóczi út 2.

Hozzászólások