Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és színházrajongók számára. Júliustól kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, a nyári színházi válogatásban pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásai kapnak helyet, amelyeket műfordítás alapján készült felirattal láthat a közönség.

A scene from Verdi's "Aida".  Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Aida

 

A nyári operaválogatás július 8-án a Traviata vetítésével veszi kezdetét. Natalie Dessay ezzel a darabbal, a tragikus sorsú kurtizán, Violetta szerepében debütált a Metben. Willy Decker újszerű, modern jelmezekkel és díszletekkel színre vitt rendezésében partnerei Matthew Polenzani és Dimitrij Hvorosztovszkij.

Július 22-én újra Natalie Dessay énekli a főszerepet, ezúttal Donizetti kétfelvonásos vígoperájában, Az ezred lányában. Partnere a darabban a bel canto koronázatlan királya, Juan Diego Flórez, aki nem rest hosszú utat megtenni – és kilenc magas C-t kiénekelni –, hogy elnyerje kedvese szerelmét.

La Fille du Regiment

Az ezred lánya

 

A Met nyári válogatásában augusztus 5-én egy hazai vonatkozású darab, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje képviseli a könnyedebb műfajt, a primadonna napjaink egyik legismertebb szopráncsillaga, Renée Fleming.

A sorozat következő előadása az Aida 2009-es Met-produkciója augusztus 19-én, amelyet először láthat az Uránia közönsége. Verdi klasszikus művének címszerepét az olasz operák drámai szoprán szerepeiben sikert sikerre halmozó Violeta Urmana énekli, Radamesként a dél-afrikai születésű drámai tenor, az olasz és német operákban egyaránt kimagasló hangi teljesítményt nyújtó Johan Botha lép színpadra.

Elina Garanca as Carmen and Teddy Tahu Rhodes as Escamillo in Bizet's "Carmen." Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera Taken during the performance on January 16, 2010 at the Metropolitan Opera.

Carmen

 

A nyári válogatást az operatörténet egyik legnépszerűbb darabja, a Carmen zárja szeptember 9-én, az Olivier-díjas Richard Eyre rendezésében. Bizet tragikus sorsú, kacér hősnőjének történetét a kivételes kisugárzású lett mezzoszoprán, Elīna Garanča kelti életre, Don José szerepében Roberto Alagna repertoárjának egyik legsikeresebb alakítását nyújtja.

A nyári Shakespeare-sorozat a Tévedések vígjátéka reneszánsz kosztümökkel és díszletekkel színre vitt Globe-produkciójának magyarországi bemutatójával kezdődik július 2-án. Az egymásról mit sem tudó ikerpárok harsány bohózati elemekkel, helyzetkomikumokkal és társadalmi feszültségekkel teli kesze-kusza meséje a londoni Globe Színház műsorán végig teltházzal ment, a közönség végeláthatatlan hahotázása mellett.

tevedesek_vigjateka

Tévedések vígjátéka

 

A válogatás következő darabja július 23-án az Amalfi hercegnő lesz John Webster tollából, a hollywoodi filmcsillaggal, Gemma Artertonnal a címszerepben. A megözvegyült hercegnő tiltott szerelmének Jakab-korban játszódó, tragikus története – szó szerint – jóval sötétebb tónust üt meg: ez a legelső olyan színmű a felújított Globe Színház történetében, amelyet autentikus módon teljes egészében gyertyafény mellett adtak elő.

amalfi_hercegno

Amalfi hercegnő

 

A színházi válogatás A velencei kalmár előadásával zárul augusztus 13-án, a Royal Shakespeare Company produkciójában. A fennállásának 54. évfordulóját idén márciusban ünneplő társulat a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik és a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon a Globe Színház mellett, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban kezdte meg a moziközvetítéseket, melyeket az Egyesült Királyság területén kívül elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség.

Bővebb információ az Uránia weboldalán olvasható.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Hozzászólások