Nijat Ayvaz, a magyarbarát török művész kiállítása június 20-tól tekinthető meg Kecskeméten, a Cifrapalotában. A tárlaton válogatott, 32 darabos, nagyméretű fotójában gyönyörködhetnek a látogatók.

 

ezjóképnijan

Nijat Ayvaz

 

Hogy ki is ő? –  erre saját weboldalán  így válaszol;

“Egy dalokat éneklő, írásaival alkotó, fotókat készítő, gondolkodó, szemlélődő, kérdező, de végső soron is ember…”
És mi még azt is tudjuk, hogy egy a magyarokat kedvelő igaz, hű barát!
NIJAT AYVAZ 1969-ben a törökországi Tekirdag  (Rodostó) városában látta meg a napvilágot.

.

rodosto

Rodostó, Magyar utca

.

1992-ben a Müjdat Gezen Művészeti Központ  Klasszikus Török Zene Tagozatán kezdte művészeti pályáját és azt éveken keresztül egyre megerősödve folytatta. Azokban az években vált nyilvánvalóvá  a fotózáshoz fűződő szeretete is, amit napjainkig számos önálló kiállítás bizonyít, ezzel is erősítve ilyen irányú karrierjét.

Tekirdag egy álomváros (2005), A fény mélységeinek városa: Tekirdag (2007), Tekirdag egy álomváros a Márvány-tenger partján (2008) címmel három fotóalbuma jelent meg, és a szülővárosáról Tekirdag város turistatérképe (2007) munkáival új távlatokat nyitott.

2005-ben egy  1600 éves római kori öntözőrendszer fotózásával új ismereteket tárt fel, majd 2006-ban az Oszmán-kor és a török világ mondavirágaként ismert Ottoman- vagy Isztambuli tulipán  néven elhíresült s 150 éve kihaltnak vélt  virág  fotózásával valóságos  felfedezővé vált. Ezt követően  az őt bemutató országos kiadványokban “Kultúr-archeológus”-ként említik. (A Kultúráért felelős Minisztérium ezt a virágot választotta az ország szimbólumának. Az ottomán tulipán alakja emlékeztet az arab Allah szóra, így a virág Allah halhatatlanságát is jelenti.)

2008:  külföldön végzett munkái között nagy elismerést aratott Japánban “A Concise History of Japanese and Western Architecture” című összeállítása. Munkái megjelentek a nemzetközi és belföldi légitársaságok kiadványaiban, turista utazási leírásokban és riportokban. Ugyanakkor számos idegen nyelvű  kötetben  és weboldalon is  találkozhatunk képeivel.

A fotózás területén végzett munkájáért 2010-ben a Török Köztársaság Kultúra és Turizmus Minisztérium Művészeti Osztályának  értékelésében “Fotói művészi minőségűek” kategóriában neve immár művészként került bejegyzésre.

2000-2014-ig belföldön és külföldön 35 önálló fotókiállítása nyílt meg. Számos elismerést nyert Tekirdag és környéke témában készült és bemutatott  fotóival.

.

nijat tulipan

Végezetül örömmel közlünk itt egyet számos verse közül (szabad fordításban):

.
„AZ ÉLET KEZE
Az élet olyan gyorsan tova fut, szalad, hogy
Annyi sok kapkodás, felhajtás között
Nem halljuk, nem érezzük a szívverését
Ki az, aki boldoggá,
Ki az,  aki boldogtalanná tesz
Maholnap különválaszthatatlanná lesz.
És valahol egyszer véget ér
E nyomorult élet…
Ha szerelem nélkül múlna
Csupán száraz meder volna…
Ha van…
Szerelem ha van…
……….
……….
Magával ragad engem az élet keze.”

Az ismertető szöveget és a verset törökből fordította:
Kovács Attila, Kecskemét

Fotók: Nijat Ayvaz (Tekirdag/Rodostó, TR)

.

megnyito

Megnyitón

 

A sokoldalú művész kiállításának megnyitására a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA rendezvénysorozat keretén belül, 20-án került sor.

 

negyen2

Balról jobbra; Buda Ferenc, Nijat Ayvaz, Farkas Gábor és Kovács Attila

.

muzeumok ejszakajan sokan

 

Mint a helyszínen készült felvétel is tanúsítja, már az első estén nagyon sok látogatója volt a rendezvénynek. A kiállítás július 12-ig tekinthető meg, – hétfő kivételével – minden nap 10 és 17 óra között.

 

Szerkesztette: Tóthné Filus Ica

 

Hozzászólások