Júniusban is szeretettel várja látogatóit Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény! Az állandó kiállítás és a négy időszaki kiállítás megtekintése igazi élményt jelenthet mindenkinek. Családi programként ajánlják még a kincskereső játékot vagy a batikolást, a Múzeumok Éjszakáján pedig különleges élményben lehet részük a látogatóknak.

nepi iparmuveszeti

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

 • Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben – A régi mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is. Méltó módon kerül bemutatásra a népi iparművészet mind az öt fő szakága: a faragás, fazekasság, hímzés, szövés és a népi kismesterségek.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

 • TENGELYBEN MARADNI – Bánföldi Ferenc népi iparművész fazekas kiállítása. Bánföldi Ferenc autodidakta módon, könyvek, fotók segítségével kezdte tanulni a fazekasságot, később több mesterrel is dolgozott együtt, ott sajátította el a szakma fortélyait. 18 éve a kecskeméti Kandó Kálmán Technikum oktatója és a tanműhely műszaki vezetője. A kiállítás 2022. június 25-én, 17 órakor nyílik.
 • FÁBA FARAGOTT TÖRTÉNELEM – Répás János, a Népművészet mestere fafaragó szobrai. Répás János sokféle anyaggal kísérletezett, rézzel, agyaggal, ólommal és különböző fémekkel, mígnem rátalált a fára. Első jelentősebb munkája a „A szőlő művelése” c. sorozat volt, majd elkészült a „Honfoglalás” című szoborcsoportja : Csodaszarvas, Árpád vezér, Vérszerződés, Zászlótartó vitéz, Honfoglaló ökreivel. A kiállítás 2022. augusztus 31-ig látogatható.
 • MEGTARTÓ HAGYOMÁNY – Kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből. Az életmű-kiállításban hercegszántói, komádi, békési, sárközi, höveji, drávaszögi, kalocsai, zoborvidéki, rábaközi és széki hímzéseket, valamint kecskeméti és félegyházi subahímzéseket mutatunk be. Látogatható 2022. augusztus 31-ig.
 • ZANA 100+1Válogatás Zana Dezső kalotaszegi gyűjteményéből. Zana Dezső, a kecskeméti kötődésű tanár kalotaszegi gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállításunkban viseleteket, szőtteseket, hímzéseket, kerámiákat láthatnak. Már csak 2022. június 11-ig látogatható.

A KÉZMŰVES MŰHELYBEN Vágó Piros kézműves foglalkozásvezető és játékanimátor családi programként ajánlja a kincskereső játékot vagy a batikolást.

 • 3-8 fős csapatoknak különböző feladatokat, rejtvényeket kell  megfejteniük, mely csak akkor sikerül, ha alaposan  megnézték  a kiállítást. Időpont kérhető keddtől szombatig, 10.00 -16.00 óráig.
  Részvételi díj: 1200,-Ft/fő, diákoknak 800,-Ft/fő
 • A tie dye technikával különleges mintákat és akár szivárvány színű pólókat is készíthetünk. Minden jelentkező hozzon magával egy 100%-os pamut pólót, trikót vagy vászontáskát. (Az új holmikat kérnénk előtte forró vízben kimosni.)
  Időpontja: 2022. június 18-án, szombaton, 10.15 órától.
  Részvételi díj: 800 Ft/fő

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN, 2022. június 25-én, szombaton 17.00 – 23.00 óra között lesz nyitva a Gyűjtemény.

17.00 óra: Bánföldi Ferenc népi iparművész fazekas Tengelyben maradni c. kiállításának megnyitója

18.00 órától a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület bemutató foglalkozásai:

 • Bene Ágostonné – bőrműves: fesztiválpénztárca készítése
 • Kecskeméti Díszítőművész Szakkör Mucsi Jenőné vezetésével – hímzés bemutató
 • Trungel Aranka – dúdoló készítés
 • LÁTVÁNYÉGETÉS – Igazán különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat Bánföldi Ferenc fazekasbemutatójára. A redukciós égetés leglátványosabb részét sötétedés utánra hagyják.
 • + EGY KÜLÖNLEGESSÉG – Jóspogácsa kapható! (A kiválasztott pogácsában mindenki egy számára  fontos üzenetet, bölcsességet talál.)
Mindenkit szeretettel vár a NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY!

 

KECSKEMÉTI KORTÁRS MŰVÉSZETI MŰHELYEK
NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Facebook

 

Kapcsolódó cikkünk